ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς;»

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δέχεται βροχή επικριτικών σχολίων για τον δημόσιο λόγο που εκφέρει. Από την εποχή που ήταν μητροπολίτης Πάφου, οι δημόσιες αντιδράσεις του προκαλούσαν συγκρουσιακό κλίμα. Τελευταία περίπτωση, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες με τον Μαλαισιανό, κάτοχο κυπριακού διαβατηρίου και την «άγια» εισφορά των 310 χιλιάδων ευρώ. Με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και τις αντιδράσεις που συνεχίζονται, προκύπτει ένα τεράστιο ερώτημα προς την κοινή γνώμη, θρησκευόμενη και λιγότερο θρησκευόμενη.

Η Εκκλησία πρέπει να έχει «κοσμικές» δραστηριότητες ναι ή όχι; Η Εκκλησία, τη σημερινή εποχή μπορεί να περιοριστεί, αυστηρά στο πνευματικό της έργο και να απαρνηθεί τις παντός είδους άλλες δραστηριότητές της; Θα υποστήριζα εντόνως ότι ο ρόλος και σκοπός της Εκκλησίας είναι οι πνευματικές ανάγκες της κοινωνίας, εάν η πραγματικότητα συνηγορούσε σε μια τέτοια άποψη. Την περίοδο της οικονομικής κρίσης, οι οικονομικές δραστηριότητες της Αρχιεπισκοπής αλλά και του Κύκκου, κράτησαν «ζωντανές» τις περισσότερες Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Κύπρου, τις λεγόμενες «φτωχές».

Τα πρώτα χρόνια κάποιοι μητροπολίτες, στην κυριολεξία, ήταν σε απόλυτη οικονομική εξάρτηση προκειμένου να μην κηρύξουν στάση πληρωμών όχι στους κακούς και διαπλεκόμενους επιχειρηματίες αλλά στους ιερείς τους. Η Εκκλησία ως οργανισμός για να επιτελέσει την αποστολή της, την πνευματική, δεν μπορεί να σταθεί σε ξένα πόδια. Στην Αρχιεπισκοπή και τον Κύκκο, σε καθημερινή βάση, το γραφείο βοηθημάτων πολιορκείται από απλό κόσμο, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα, και η Εκκλησία δίνει και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Εταιρείες της Αρχιεπισκοπής, εκτός των άλλων, στηρίζουν οικονομικά το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας και εκτός Κύπρου.

Μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό αλλά από τα ταμία της Εκκλησίας βγήκε ένα αξιοσέβαστο ποσό, την δεκαετία του '90 για τις αμυντικές ανάγκες του τόπου. Η εκκλησιαστική περιουσία δεν είναι ιδιοκτησία του εκάστοτε αρχιεπισκόπου ή μητροπολίτη. Πέριξ της Εκκλησίας έχει στηθεί μια οικονομική δραστηριότητα, η οποία έχει τη δική της συμβολή στην οικονομία του τόπου. Δεν υποστηρίζω πως στο όνομα του κοινωνικού έργου της Εκκλησίας, οι ιεράρχες νομιμοποιούνται να δρουν ανεξέλεγκτα. Αν σταθούμε στα πεπραγμένα των τελευταίων 15 ετών, πρέπει να αναγνωριστεί στον αρχιεπίσκοπο πως κατάφερε να βάλει τάξη στα οικονομικά της Εκκλησίας.

Την Τετάρτη το πρωί, την ώρα που ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δεχόταν τις ευχές πιστών μια ομάδα πολιτών εκδήλωναν την διαφωνία τους για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Εκκλησίας. Τα όσα ακούστηκαν από ομάδα διαδηλωτών δεν αποτελούν έκφραση διαμαρτυρίας αλλά ασέβεια, απέναντι στον αρχαιότερο θεσμό της Κύπρου, την Εκκλησία. Η Εκκλησία βρίσκεται σε περίοδο απαξίωσης, τα τελευταία 20 χρόνια και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το φέρουν τα πρόσωπα που υπηρετούν την Εκκλησία.

Ο λόγος των ιεραρχών δεν μπορεί να είναι συγκρουσιακός με ένα κομμάτι της κοινωνίας που ενδεχομένως να έχει μια χαλαρή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, σχέση με τα εκκλησιαστικά ή να εκφράζει διαφωνία με τις επιλογές των εκκλησιαστικών ταγών. Στο απυρόβλητο δεν μπορεί να μείνουν, όμως, και ακραίες συμπεριφορές όπως αυτές έξω από την Αρχιεπισκοπή μιας μερίδας πολιτών.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση

X