ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κόκαλο ψάχνει και κόκαλο δεν βρίσκει το μαχαίρι

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Από την καταστροφή του 2013 δεν έχει περάσει ένας αιώνας, για να έχει επέλθει η λήθη. Πέντε χρόνια πέρασαν και στα αυτιά όλων ηχούν ακόμα, οι «οργισμένες» διαβεβαιώσεις ηγετών και θεσμικών για εκείνο το έρμο το μαχαίρι, που ακόμα να φθάσει στο κόκαλο. Η αθώωση του μοναδικού καταδικασθέντα, για την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αποκάλυψε τη γύμνια και την αδυναμία της πολιτείας, να αποδώσει δικαιοσύνη για την οικονομική καταστροφή χιλιάδων πολιτών.

Η κατάληξη της έφεσης του Ανδρέα Ηλιάδη αποτελεί κόλαφος για όλους εκείνους που είχαν και έχουν επωμισθεί την ευθύνη, να τιμωρήσουν παραδειγματικά τους ενόχους για την οικονομική καταστροφή του τόπου. Πέντε χρόνια μετά, η μια μετά την άλλη από τις υποθέσεις που κατάφεραν να βρουν το δρόμο των δικαστηρίων, καταρρέουν ως χάρτινοι πύργοι στις δικαστικές αίθουσες, χωρίς να ανοίξει μύτη. Όπως μύτη δεν άνοιξε και το 2013 όταν κουρεύτηκαν οι καταθέσεις, για τους περισσότερους ενώ οι λίγοι και εκλεκτοί, είτε έστελναν τους «κόπους τους» εκτός Κύπρου, είτε σε εγχώριες τράπεζες που δεν τις άγγιξε το bail in, μέσα στην κλειστή περίοδο. Για την κατάρρευση των δυο πρώτων ποινικών υποθέσεων, της τράπεζας Κύπρου ενώπιον της δικαιοσύνης την κύρια ευθύνη την θέση η κατηγορούσα αρχή και ο Γενικός Εισαγγελέας προσωπικά. Και δεν είναι μια θεωρητική επίρριψη ευθυνών. Η δεύτερη ποινική της τράπεζας Κύπρου έληξε άδοξα, χωρίς καν να ολοκληρωθεί η ακροαματική διαδικασία, με απόφαση του Ανωτάτου για προβληματικό κατηγορητήριο. Η συγκεκριμένη εξέλιξη οδήγησε ή επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την έκβαση, της πρώτης ποινικής υπόθεσης της τράπεζας Κύπρου με την αθώωση των τεσσάρων από τους έξι κατηγορούμενους.

Η παρτίδα για την κατηγορούσα αρχή , τότε, διασώθηκε από την καταδίκη, του Ανδρέα Ηλιάδη και της τράπεζα Κύπρου, ως νομικό πρόσωπο. Μια καταδίκη που άντεξε 9 μήνες. Ο πανίσχυρος CEO της τράπεζας Κύπρου την προ του 2013 εποχή, μέσω Εφετείου εξέθεσε ανεπανόρθωτα το οικοδόμημα, το οποίο διακηρυγμένα από επίσημα χείλη, θα απέδιδε δικαιοσύνη. Πέντε χρόνια μετά, ουδείς από τους ενόχους για την οικονομική καταστροφή, νιώθει να απειλείται, οι δε πολίτες αυτού του τόπου, όπως και τότε, παραμένουν στην πλευρά των θυμάτων. Σε δυο μήνες είναι ορισμένη η απόφαση για την πρώτη ποινική της άλλοτε, Λαϊκής τράπεζας. Αν και η τρίτη ποινική για την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος έχει την ίδια τύχη με τις δυο πρώτες, ο Γενικός Εισαγγελέας θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην διακοπή όλων των υποθέσεων, αφού και ο ίδιος θεωρεί ότι οι εν λόγω υποθέσεις είναι δύσκολες να αποδειχθούν ενώπιον δικαστηρίου.

Προ τι λοιπόν η άσκοπη χρήση οικονομικών πόρων για έρευνες, στοιχειοθέτηση υποθέσεων και εκδίκαση, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μου το υπέδειξε ένας πολύ καλός μου φίλος δικηγόρος. Ψάχνουν να βρουν τρίχες στα άχυρα και αφήνουν στο απυρόβλητο τα εγκλήματα που συντελέστηκαν μέσα στην κλειστή, για τις τράπεζες περίοδο. Γ

ιατί ο Γενικός Εισαγγελέας δεν ψάχνει να βρει ποιοι την περίοδο εκείνη, με το αζημίωτο, προστάτευσαν τα κομποδέματά τους όταν οι τράπεζες με δικαστικό διάταγμα ήταν κλειστές και οι συναλλαγές είχαν ανασταλεί; Έρευνα που είναι σαφώς ευκολότερη από το να αποδειχθεί το αδίκημα της χειραγώγησης αγοράς. Κατ’ άλλα, κύριοι το μαχαίρι θα φθάσει στο κόκαλο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση

X