ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 15:23
34°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Απόστολος Τομαράς

Ογδόντα χιλιάδες ευρώ για 121 ψυχές

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Πέρασαν 14 χρόνια από τις 14 Αυγούστου 2005. Τότε που το αεροπλάνο της Helios ήλθε να επιβεβαιώσει πως στα καλοκαίρια της Κύπρου η χαρά, η ευτυχία δεν έχουν θέση. Λες και δεν μας έφταναν τα όσα μας κατατρέχουν, από το 1974 και μετά. Παραμονή της Παναγίας, 121 ψυχές οδηγήθηκαν στον θάνατο.

Η κλισέ φράση «σκηνές αρχαίας τραγωδίας» δεν μπορεί να αποτυπώσει τα όσα βίωσε ένας απλός θεατής, όχι κάποιο προσφιλές πρόσωπο, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο του εγκλήματος. Το παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας είχε μετατραπεί σε τόπο μαρτυρίου, με αλαφιασμένα πρόσωπα να αρνούνται να πιστέψουν αυτό που είχε συμβεί. Γυναίκες στα μαύρα να ρωτούν με αγωνία, όποιον έβρισκαν μπροστά τους: Γιε μου, ο γιόκας μου ζει; Τι να πεις στη μάνα αυτή τις ώρες εκείνες; Θέλεις να της απαντήσεις: Ζει, αλλά δεν μπορείς, γιατί δεν ξέρεις. Είσαι αναγκασμένος να μιλάς για όλο αυτό το κακό, αλλά δεν μπορείς να απαντήσεις, γιατί φοβάσαι μη στείλεις, την ίδια ώρα στον παράδεισο και την κόλαση, ένα φοβισμένο πρόσωπο που σε κοιτά στα χείλη. Και μετά το ξέσπασμα, η οργή. Η ελπίδα θάφτηκε όπως το αεροπλάνο της Helios στο Γραμματικό. Μετά ήλθε το μοιρολόγι, ακολούθησε ο βουβός πόνος και οι σκληρές εικόνες με τα ατελείωτα φέρετρα σ'ενα C-130. Όσοι έμειναν πίσω θρήνησαν για το χαμό των αγαπημένων τους και δεν ήταν μόνοι τους. Μια ολόκληρη Κύπρος μέσα στα μαύρα, λες και ο εφιάλτης της Helios θα γινόταν μόνιμος κάτοικος. Πέρασαν 14 χρόνια, το έγκλημα, η δολοφονία 121 ψυχών δεν ξεχάστηκε. Μας το θυμίζουν τα μνημόσυνα κάθε χρόνο. Αυτό που ξεχάστηκε ήταν οι σύγχρονες τραγωδίες, όπου οικογένειες ξεκληρίστηκαν. Ακόμα στα αυτιά ηχούν, οι υποσχέσεις για την στοργή αυτού του κράτους απέναντι στα ορφανά που έμειναν μόνα τους. Ποιος ξέρει άραγε αν το κράτος αποδείχθηκε, πράγματι στοργικό; Ποιος γνωρίζει αν όσοι έμειναν πίσω ζουν κάθε μέρα τη 14η Αυγούστου 2005; Αυτά ξεχάστηκαν, όπως ξεχάστηκε το τίμημα των ενόχων του εγκλήματος.

Το Φεβρουάριο του 2013 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στην Αθήνα, επέβαλε δεκαετείς ποινές φυλάκισης, εξαγοράσιμες έναντι 80 χιλιάδων ευρώ εκάστη, σε τρεις από τους τέσσερις κατηγορουμένους.

Ογδόντα χιλιάδες ευρώ, τόσο αποτιμήθηκε από την Δικαιοσύνη ο χαμός των 121 ψυχών. Και μείναν τα μνημόσυνα, τα κλειστά σπίτια και ο αμείλικτος χρόνος που θολώνει τη μνήμη των ανθρώπων. Πέρασαν 14 χρόνια και το έγκλημα πληρώθηκε με 80 χιλιάδες ευρώ, χωρίς να υπολογισθούν τα δεκάδες εγκλήματα, στις ψυχές όσων έμειναν πίσω.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ