ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πολιτική ευθιξία à la carte

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στην εξάχρονη θητεία του, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Ιωνάς Νικολάου δέχθηκε έντονες πιέσεις να παραιτηθεί. Η πρώτη φορά είναι ότι ο ίδιος αισθάνθηκε, τώρα την ανάγκη να εξέλθει του κυβερνητικού σχήματος, επικαλούμενος λόγους πολιτικής ευθιξίας. Κάτι που δεν είχε πράξει με τα απανωτά περιστατικά αυτοκτονιών στις Κεντρικές Φυλακές, από τότε που ανέλαβε το υπουργικό χαρτοφυλάκιο. Και τότε ο κ. Νικολάου δεχόταν αφόρητες πιέσεις, όμως δεν ένιωσε την ανάγκη της εξόδου για λόγους πολιτικής ευθιξίας.

Πέρα από τα όσα λέγονται το τελευταίο διάστημα για το κομμάτι ευθυνών του Υπουργού Δικαιοσύνης, ο Ιωνάς Νικολάου θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί προ πολλού όταν σε καθημερινή, σχεδόν, βάση τρόφιμοι των Κεντρικών Φυλακών έβαζαν τέλος στη ζωή τους. Την περίοδο 2013-2014 σημειώθηκαν 11 περιστατικά αυτοκτονιών, ενώ το 2014 άλλα έξι. Ούτε στη μία ούτε στην άλλη περίπτωση, τότε, ο κ. Νικολάου ένιωσε την ανάγκη να πάει στο Προεδρικό και να υποβάλει την παραίτησή του, παρά το γεγονός ότι οι Κεντρικές Φυλακές είναι υπό την δικαιοδοσία του Υπουργείου που ήταν επικεφαλής. Τουναντίον ο κ. Νικολάου κατάφερε να είναι ο δεύτερος μακροβιότερος υπουργός Δικαιοσύνης με προοπτικές να προσπεράσει τη Στέλλα Σουλιώτη, εάν δεν είχε αποκαλυφθεί η δράση του φερόμενου κατά συρροή δολοφόνου.

Χωρίς διάθεση να αμφισβητήσω το εύρος της πολιτικής ευθιξίας του παραιτηθέντα υπουργού Δικαιοσύνης, θα ήταν παράλειψη να μην υπενθυμίσω την έξοδο του Κύπρου Χρυσοστομίδη από το ίδιο υπουργείο, όχι για κάποιο ή κάποια περιστατικά απώλειας ανθρώπινων ζωών αλλά για την απόδραση του ισοβίτη κατάδικου Αντώνη Προκοπίου Κίτα, άλλως «Αλ Καπόνε» το Δεκέμβριο του 2008. Κάτι που έπραξε και ο τότε Αρχηγός Αστυνομίας Ιάκωβος Παπακώστας. Το τι οδήγησε στην παραίτηση του, το γνωρίζει ο ίδιος ο κ. Νικολάου, όμως δεν μπορεί να περάσουν απαρατήρητα τα όσα λέγονται ήδη και έχουν να κάνουν με τη στήριξη που είχε ο υπουργός Δικαιοσύνης από την Πινδάρου. Η παρουσία του Αβέρωφ Νεοφύτου στο Προεδρικό, πριν τη συνάντηση του Ιωνά Νικολάου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν εμπίπτει στη σφαίρα του τυχαίου και δικαιολογημένα δείχνει την ύπαρξη πολιτικού παρασκηνίου.

Το ίδιο παρασκήνιο θέλει να υπάρχει η ίδια δρομολογημένη κατεύθυνση και για τον Αρχηγό Αστυνομίας. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ενισχυθούν οι απόψεις που υπάρχουν πως μέσω των παραιτήσεων, Προεδρικό και Πινδάρου προσπαθούν να περιορίσουν τις όποιες ζημιές στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Το ίδιο παρασκήνιο υποστηρίζει, επίσης, πως η έξοδος του υπουργού Δικαιοσύνης δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα διάλλειμα ενός χρόνου μέχρι την επάνοδο του. Για σκοπούς φρεσκαρίσματος της μνήμης, τον Μάρτιο του 2020 ο Γενικός Εισαγγελέας θα βρίσκεται σε διαδικασία αποχώρησης από τη Νομική Υπηρεσία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση