ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι είπε η Ζαχάροβα και τι θέλει η Μόσχα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η προχθεσινή δήλωση της συμπαθέστατης εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα επιδέχεται ερμηνειών ως προς τον παραλήπτη της όχι όμως και για τις πραγματικές επιδιώξεις της Μόσχας. Η Λευκωσία δικαίως αντέδρασε με τον τρόπο που το έπραξε, πρώτα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και στη συνέχεια με τον Υπουργό Εξωτερικών. Τα περί στρατικοποίησης της Κύπρου και αποσταθεροποίησης περισσότερο απευθύνονται προς τον δυτικό παράγονται και λιγότερο προς τη Λευκωσία.

Η Μόσχα διαβλέπει πως στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου υπάρχει ποικιλόμορφη δραστηριότητα που μπορεί θα επηρεάσει το στάτους της περιοχής. Η επιλογή της κυβέρνησης να εστιάσει δημόσια στις διευκολύνσεις που παρέχονται από πλευράς Δημοκρατίας αποσκοπούσε να καθησυχάσει όσους ανησυχούν καταδεικνύοντας πως η Λευκωσία είναι ακριβοδίκαια διατηρώντας τις λεπτές ισορροπίες. Επί του προκειμένου τα τελευταία χρόνια παρείχε διευκολύνσεις σε ρωσικά πλοία, όπως παρείχε σε γαλλικά, ιταλικά αλλά και των ΗΠΑ. Όμως αυτό που φαίνεται να εντοπίζεται από Ρωσικής πλευράς δεν είναι οι διευκολύνσεις. Η Μόσχα στη περιοχή είχε και έχει έντονη παρουσία και αυτό που την ενδιαφέρει πρώτιστα είναι να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες που υπάρχουν. Η Μόσχα δεν βλέπει με καλό μάτι τις διεργασίες που συντελούνται από το Αιγαίο μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ψυχρές σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία με μετατόπιση της γραμμής των αμερικανικών συμφερόντων προς δυσμάς είναι αυτό που ανησυχεί τη Μόσχα. Η Ρωσική πλευρά διαβλέπει πως υπάρχουν όλες οι προοπτικές δημιουργίας ενός νοητού τόξου από το Βόρειο Αιγαίο έως την Ανατολική Μεσόγειο που μπορεί να περιορίσει τον ζωτικό χώρο κινήσεων, όχι κατ’ ανάγκη στρατιωτικών, που έχει στην περιοχή. Διαπίστωση η οποία εκ των πραγμάτων βασίζεται σε απτές αποδείξεις. Η σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας με Ισραήλ αλλά και Λευκωσίας με Τελ Αβίβ φαίνεται να εκλαμβάνεται ως εφαλτήριο δημιουργίας νέων δεδομένων πέραν των ενεργειακών θεμάτων.

Αυτό που προβληματίζει έντονα τους Ρώσους αλλά και την Τουρκία είναι τα επίπεδα συνεργασίας των τριών χωρών σε αμυντικά ζητήματα και σε τομείς όπου εκ των πραγμάτων Αθήνα και Λευκωσία δεν έχουν το πλεονέκτημα σε ζωτικά ζητήματα. Η προσθήκη των ΗΠΑ από της πλευρά του Αιγαίου μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο προσθέτει τα μέγιστα στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί. Στη Μόσχα φαίνεται να γίνεται αντιληπτό πως ένας αρνητικός παράγοντας που πιέζει προς την αντίθετη κατεύθυνση είναι και οι σχέσεις της, με την Άγκυρα. Θέμα που απασχολεί την Αθήνα στα του Αιγαίου το Ισραήλ αλλά και τη Λευκωσία για την περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση

X