ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν διώκεται η βλακεία, τι δεν καταλάβετε;

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ο θυμός είναι ένα πρόσκαιρο συναίσθημα, το οποίο είναι κατά κανόνα κακός σύμβουλος, γι’ αυτό και εγώ πριν γράψω το παρόν κείμενο, διάβασα προσεκτικά την ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας για τη μη ποινική δίωξη των μελών της Αστυνομίας, σχετικά με τη δράση του κατά συρροή δολοφόνου των πέντε γυναικών και των δύο παιδιών, που βασανίστηκαν στα χέρια ενός ανθρώπου. Ειλικρινά προσπάθησα να καταλάβω την ουσία του ανακοινωθέντος της Νομικής Υπηρεσίας, και ομολογώ ότι αμέσως μου πέρασε ο θυμός και με κατέλαβε η θλίψη, η απελπισία, η ανασφάλεια, ιδίως όταν υπάρχει εν όψει αυτής της υπόθεσης η υπόθεση του Στυλιανού. Ένιωσα ανασφάλεια, γιατί ο τέως γενικός εισαγγελέας αποφάνθηκε για δίωξη και ο νυν δεν βλέπει αρκετά στοιχεία. Ας το κρίνει το δικαστήριο, λέω εγώ. Αλλά, γενικού εισαγγελέως αποφανθέντος πάσα ετέρα αρχή παυσάτω.


Εν όψει (τι έπεται δεν σημειώνεται στην ανακοίνωση, αλλά ας είναι…) της σοβαρότητας της υπόθεσης, και έχοντας η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων εναντίον της Αστυνομίας και ο κ. Ανδρέας Πασχαλίδης ως πρόεδρος της Αρχής, αλλοίμονο, πρόεδρος είναι αυτός, και έχοντας όλοι τους επιτελέσει με περισσή επάρκεια (πώς αλλιώς θα γινόταν, άλλωστε!) έκριναν ότι τα υπό διερεύνηση μέλη της Αστυνομίας δεν παραμέλησαν «εσκεμμένα» το καθήκον τους. Δεν είπαν δηλαδή συνειδητά «Εν με κόφτει, σιορ», ΑΠΛΩΣ, συνάγεται ότι υπήρξε εκ πρώτης όψεως (για δεύτερη ουδείς λόγος) παραμέληση καθήκοντος ή πλημμελής εκτέλεση καθήκοντος, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό αναλόγως της υπόθεσης, η οποία ενδεχομένως να συνέδραμε στις σοβαρές συνέπειες που επήλθαν. Εντούτοις, δεν καταδεικνύεται ότι υπήρξε η απαραίτητη ένοχη διάνοια… είδατε, εδώ μάλλον πάει η φράση περισσή επάρκεια, δεν είχαν τα μέλη ένοχη διάνοια, δηλαδή για να καταλάβετε και εσείς η πλέμπα δεν είχαν δόλο, ή όπως το λένε στας Ευρώπας mens rea. ΑΠΛΩΣ, είπαν δεν με κόφτει, δεν ξέρω, έτσι κάμνουν τούτες και τέλος η συζήτηση. Δεν το είχαν σχεδιάσει, ότι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους δεν μας νοιάζει… δεν παραμέλησαν το καθήκον τους γιατί απλώς δεν το επιτέλεσαν. Ασχέτως αν η αποστολή της είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των ανθρώπων που ζουν, εργάζονται ή επισκέπτονται τη χώρα μας και όραμά της είναι μια σύγχρονη και αποτελεσματική Αστυνομία, η οποία να εγγυάται μια ασφαλέστερη κοινωνία και αν μερικές από τις αξίες είναι ο επαγγελματισμός και η αποτελεσματικότητα και πιο συγκεκριμένα θα επιδεικνύουν καλή, ευσυνείδητη και επαγγελματική συμπεριφορά στην αντιμετώπιση αυτών που υπηρετούν. Ασχέτως αν η διερεύνηση των ποινικών ανακριτών ανέδειξε μία σειρά συστημικών προβλημάτων στην ίδια την Αστυνομία που ίσως είχαν να κάνουν με την οργάνωσή της, την εκπαίδευση και ικανότητα των μελών της, αλλά και μία ενδεχόμενη υποβόσκουσα ρατσιστική αντίληψη από κάποια μέλη της Αστυνομίας. Ψιλά γράμματα!

Βέβαια, η απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας έγινε με περισσή περίσκεψη, και όπως προκύπτει από τη νομολογία «λάθος, έστω και σοβαρό, αβλεψία, βλακεία, ανεπάρκεια ή ανικανότητα», δεν ικανοποιούν το επίπεδο της αλόγιστης πράξης που απαιτείται για στοιχειοθέτη του αδικήματος της Παραμέλησης Υπηρεσιακού Καθήκοντος (άρθρο 134 του Ποινικού Κώδικα). Άρα, αν κάνεις λάθος, έστω και σοβαρό, εδώ το σοβαρό λάθος είναι η δολοφονία, η περιύβριση νεκρού, η ασέβεια και άλλα τέτοια σοβαρά, αν είσαι ανεπαρκής ή ανίκανος ή και βλάκας (με ό,τι καταλαβαίνει ο καθένας με τη λέξη) να μην ανησυχείς, ποινικά δεν διώκεσαι, διότι δεν θα αποδειχθεί.

Και επειδή, επαναλαμβάνω, η με περισσή επάρκεια έκθεση της επιτροπής έδειξε, κατέδειξε μη σας πω εγώ, ότι πρόθεσή τους δεν ήταν η μη εκτέλεση του καθήκοντός τους στον απαιτούμενο βαθμό ούτε εθελοτυφλούσαν. ΑΠΛΩΣ, συμπεραίνω εγώ, ήταν ανίκανοι, άσχετοι και «έτσι κάμνουν τούτες». Τι και αν απέτυχαν να αντιληφθούν ότι οι διερευνώμενες υποθέσεις αφορούσαν σε ενδεχόμενη υπόθεση φόνων, η Επιτροπή λέει ότι τούτο από μόνο του δεν εξυπακούει εσκεμμένη (willful) και επί σκοπού (deliberate) παραμέληση εκτέλεσης καθήκοντος. Με λίγα λόγια δεν είχαν δόλο, δεν υπήρχε η ένοχη διάνοια, δεν ήταν willful και deliberate η απόφαση των μελών της Αστυνομίας να μην κάνει τίποτε, ήταν απλώς ή ΑΝΙΚΑΝΟΙ, ή ΒΛΑΚΕΣ, ή ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ, λέω πάλι εγώ. Δεν ήθελαν, όμως, οι γυναίκες εκείνες, τα κοριτσάκια εκείνα, να δολοφονηθούν, και ειλικρινά το πιστεύω ότι δεν ήθελαν τον θάνατό τους, αλλά με τις πράξεις –μη πράξεις εν προκειμένω– και τις παραλείψεις τους ο κατά συρροή δολοφόνος δρούσε ανενόχλητος και έκοψε το νήμα της ζωής επτά ανθρώπων, επτά εύκολων θυμάτων, που ήταν ξένες, άρα κανενός κόρες, μανάδες, σύζυγοι…

Η Νομική Υπηρεσία λέει ότι πάρα ταύτα, σε αντίθεση με τα προηγούμενα, εν τούτοις, το αντικείμενο της απόφασής της είναι μόνο η ατομική, ποινική ευθύνη του εκάστου μέλους της Αστυνομίας που ενεπλάκη στη διερεύνηση των καταγγελιών για την εξαφάνιση των άτυχων θυμάτων και τα πιο πάνω είναι σχετικά μόνο στο βαθμό που επέδρασαν σε αυτήν την ευθύνη. Καταλάβατε; Ό,τι κατάλαβε κανείς…

Η Νομική Υπηρεσία μάς λέει, επίσης, ότι το περί δικαίου αίσθημα λαμβάνεται υπ’ όψη, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο θα προωθούνται υποθέσεις και πολύ σωστά, δεν θέλουμε εφαρμογή του Lynch Law, ούτε λαϊκά δικαστήρια. Ως πολίτες θέλουμε να ξέρουμε ότι η Αστυνομία θα είναι παρούσα για να μας προστατέψει, όταν θα χρειαστούμε τη βοήθειά της, θέλουμε να ξέρουμε ότι δεν θα «πέσουμε» ούτε σε ΑΝΙΚΑΝΟ, ούτε σε ΑΝΕΠΑΡΚΗ, ούτε σε ΒΛΑΚΑ, αλλά σε σοβαρό και σωστά εκπαιδευμένο εντεταλμένο όργανο της Πολιτείας, για να μας εγγυηθεί –κατά το μέτρο του ανθρωπίνως δυνατού– ότι ζούμε σε μια ευνομούμενη Δημοκρατία.

Επίσης, γνωρίζουμε πολύ καλά πού καταλήγουν οι πειθαρχικές διώξεις, αφήστε δε που δεν έχει σημασία αν παραγνωρίζουμε ή όχι τη σημασία και τη δυναμική μιας πειθαρχικής διαδικασίας, διότι από εδώ και στο εξής θα ξέρουμε ότι η μεμονωμένη ΒΛΑΚΕΙΑ, ή ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ, ή ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ δεν είναι λόγος δίωξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Απόστολος Κουρουπάκης: Τελευταία Ενημέρωση

X