ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 12:13
12°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Ελένη Ξένου

Για να μην ξεχνιώμαστε

Της Ελένης Ξένου

Της Ελένης Ξένου

twitter

Κανείς με σώας τας φρένας δεν αναμένει πως θα υπάρξει η οποιαδήποτε ανάληψη ευθύνης ή έστω τιμωρία όσων οδήγησαν τον Συνεργατισμό στο κλείσιμο του. Και οι λόγοι είναι προφανείς. Πρώτον διότι τα πορίσματα τέτοιων ερευνητικών επιτροπών όπως μας έχει διδάξει η πρόσφατη ιστορία καταλήγουν σε ένα συρτάρι και δεύτερον γιατί οι ευθύνες βαραίνουν πολλούς- κόμματα, αξιωματούχους και εκάστοτε κυβερνώντες- οι οποίοι είχαν βάλει το χεράκι τους για να μετατραπεί ο Συνεργατισμός σε ένα ξέφραγο αμπέλι.

Οπόταν αντιλαμβάνεστε ότι η άκρη του νήματος πάει χρόνια πίσω και άν έπρεπε να “πέσουν κεφάλια” το πιο πιθανόν είναι ότι δεν θα έμενε κανένα όρθιο από αυτά των “εγκεφάλων” που μας κυβέρνησαν και μας κυβερνούν. Και βέβαια δεν μας χρειάζονται οι καταθέσεις της κ. Γιωρκάτζη ή οποιουδήποτε άλλου αποφασίσει να μιλήσει κατόπιν εορτής για να καταλήξουμε στο πασιφανές: Πώς το σκάνδαλο του Συνεργατισμού είναι η πιο τρανταχτή απόδειξη της χρόνιας σαπίλας του πολιτικού μας συστήματος πάνω στο οποίο έχει εδραιώσει την ύπαρξη της η Κυπριακή Δημοκρατία και μέσα από το οποίο έχουν συστηματικά θυσιαστεί οι αξίες και θεσμοί στο βωμό των συμφερόντων και της κουμπαροκρατίας.

Όπως δεν μας χρειαζόταν η σύσταση της όποιας ερευνητικής επιτροπής για να συνειδητοποιήσουμε πως η υπόθεση Συνεργατισμού είναι η απόλυτη απόδειξη του εμπαιγμού της νοημοσύνης μας δεδομένου ότι οι πάντες εξακολουθούν, ακόμα και μετά το βάρβαρο κλείσιμο του, να θεωρούν πως το εν λόγω σκάνδαλο θα εξαντληθεί σε ένα παιγνίδι εντυπώσεων και αλληλοεπίρρηψης ευθυνών που τους απαλάσσουν από το προφανές. Το οποίο προφανές ήταν και παραμένει η ανικανότητα τους να ενεργήσουν υπέρ του δημόσιου συμφέροντος και να ανταποκριθούν στο πολιτικό εκείνο ανάστημα που διαχωρίζει τους πολιτικούς από τους πολιτικάντηδες και τις μετριότητες από τους ηγέτες. Σε ένα σοβαρό κράτος- ιδιότητα την οποία εμείς έχουμε απωλέσει εδώ και χρόνια- ένα τέτοιο σκάνδαλο θα ήταν ικανό να ρίξει κυβερνήσεις και να οδηγήσει πολλούς σε παραιτήσεις. Εδώ ωστόσο όπου επικρατεί η αβάσταχτη ελαφρότητα της πολιτικής ανευθυνότητας, αυτό που συμβαίνει είναι μια παρέλαση “συνενόχων”, όπου ο καθένας προσπαθεί να βγάλει του ουρά του απέξω. Κι’αν οι “πρωταγωνιστές” αυτού του “τσίρκου” δεν είναι σε θέση να αναλάβουν τις ευθύνες τους, εμείς ωστόσο δεν πρέπει να πράξουμε το ίδιο. Επειδή το πιο πιθανόν είναι πως η κατάληξη αυτής της έρευνας δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, οφείλουμε αν μη τι άλλο να οξύνουμε την κρίση και την κριτική μας ώστε να διακρίνουμε πίσω από τις λεξεις και καταθέσεις το ξεμπρόστιασμα της πολιτικής ανευθυνότητας.

Το θέμα λοιπόν δεν είναι άν η κ. Γιωρκάτζη μας αποκάλυψε ότι ο Πρόεδρος ήταν ενημερωμένος για την κατάσταση του Συνεργατισμού πολύ πριν τις εκλογές, ούτε άν τα κομμάτα αλώνιζαν με παρεμβάσεις τους, ούτε καν άν ο αρμόδιος Υπουργός ήθελε να “βολέψει” τους συμμαθητές του (αυτά τα αντιληφθήκαμε ήδη). Το θέμα είναι πως ακόμα και τώρα, τόσο η κ. Γιωρκάτζη όσο και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συμπεριφέρονται λες και δεν είναι υπόλογοι απέναντι στον λαό. Λες και φαλίρισε το περίπτερο της γειτονιάς τους και όχι ένας ολόκληρος τραπεζικός οργανισμός. Η μεν κ. Γιωρκάτζη θεωρεί πως έπραξε το καθήκον της στέλνοντας διάφορες προειδοποιητικές επιστολές και ο δε Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν το θεωρεί σκόπιμο να τοποθετηθεί και δεν είναι καν σίγουρος ότι θα προκύψει αυτή η σκοπιμότητα ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης της Γιωρκάτζη. Ασχέτως άν είναι ο ίδιος που μας διαβεβαίωνε πριν τις εκλογές πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και πως τα περί κλεισίματος του Συνεργατισμού είναι φήμες που σπέρνουν πολιτικοί αντιπάλοι. Ακόμα κι’αν εκείνος το ξέχασε εμείς έχουμε ευθύνη να το θυμόμαστε.

Για να μην ξεχνούμε πως ζητούμενο μας είναι αν μη τι άλλο η διαφάνεια, εφόσον πολιτική ευθύνη το χωνέψαμε ήδη πως δεν πρόκειται να υπάρξει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ