ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ποιος είναι ο αντισυστημικός;

Της Ελένης Ξένου

Της Ελένης Ξένου

twitter

Μένω ένα βήμα πίσω από τον οχετό αντιπαράθεσης και φανατισμού που έχουν προκαλέσει τα έργα τέχνης του εκπαιδευτικού-εικαστικού κ. Γαβριήλ. Ένα οχετό που έρχεται να υπογραμμίσει πως ακόμα κι αν η πρόθεση του κ. Γαβριήλ ήταν ο προβληματισμός για τα κακώς έχοντα, δυστυχώς κατάφερε το αντίθετο. Κανέναν ουσιαστικό προβληματισμό δεν είδα να κυκλοφορεί, παρά μόνο μια έξαρση οπαδικών εκδηλώσεων (υπέρ ή κατά), οι οποίες φέρνουν στην επιφάνεια όλες τις παθογένειες του συστήματος καθώς και τη νοοτροπία που συντηρεί τις εν λόγω παθογένειες.

Προφανώς και δεν είναι διαπραγματεύσιμη η ελευθερία της έκφρασης, όπως δεν είναι και το δικαίωμα του καθενός να κρίνει ένα έργο τέχνης. Ας μην ξοδευτούμε στην υπογράμμιση των αυτονόητων. Κι αν κάποιοι σπεύσουν να ισχυριστούν ότι δεν είναι αυτονόητα από τη στιγμή που το Υπουργείο Παιδείας διατάζει πειθαρχική έρευνα και ο προκαθήμενος της Εκκλησίας απαξιώνει τον εν λόγω εκπαιδευτικό, τότε λυπούμαι να παρατηρήσω πως αυτή ήταν εδώ και χρόνια η νοοτροπία του συγκεκριμένου Υπουργείου με την ανοχή και συνενοχή των εκάστοτε κυβερνώντων, οι οποίοι μη θέλοντας να επωμιστούν το πολιτικό κόστος διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας προτίμησαν μια παιδεία αποσιώπησης της αλήθειας και παραχάραξης των αξιών γιατί έτσι τους συνέφερε. Όσο δε για τον προκαθήμενο απαξιώ καν να σχολιάσω γιατί είναι γνωστό τοις πάσι τι πραγματικά πρεσβεύει.

Είναι βολικό, λοιπόν, να τοποθετηθούμε με ένα υπέρ ή ένα κατά συμβάλλοντας στον γενικό χαμό και με λάβαρο τη σημαία της ελευθερίας της έκφρασης να ξεμπερδέψουμε όσο πιο απλοϊκά και επιδερμικά γίνεται με την ανάγνωση των γεγονότων. Το μη βολικό είναι να μείνουμε ένα βήμα πίσω και να διερωτηθούμε αν αυτό το μένος που έχει ξεσηκωθεί και οδηγεί σε διαχωρισμούς για «φασίστες» και «προοδευτικούς» ξεθάβοντας τις χρόνιες μας αγκυλώσεις χωρίς όμως να οδηγεί σε καμία ουσιαστική ανατροπή της αποσιώπησης αληθειών (ένθεν και ένθεν) ούτε και της παραχάραξης αξιών, τελικά όχι μόνο δεν πλήττει το σύστημα, άλλα του παρέχει κι άλλο έδαφος να θριαμβεύσει. Μήπως αντί να υποπίπτουμε σε αντιδράσεις «συστημικού» τύπου, είναι πιο εποικοδομητικό να αρχίσουμε να θέτουμε ερωτήματα επί της ουσίας αντισυστημικά;

Το Υπουργείο, η Εκκλησία αλλά και όλοι ανεξαιρέτως οι πρωταγωνιστές της πολιτικής μας σκηνής είναι το σύστημα (ένα σαθρό σύστημα) και κανένας τους δεν είναι διατεθειμένος να το αλλάξει αφού στη σαθρότητά του είναι που στηρίζεται η πολιτική τους καριέρα. Και όσο δεν κάνουμε αυτή την παραδοχή, τόσο ελαχιστοποιούμε τις πιθανότητες να διευρύνουμε την κριτική μας σκέψη έξω από τις αγκυλώσεις της οπαδοποίησης. Από την άλλη αυτή η παραδοχή δεν καθιστά αυτομάτως και χωρίς κανένα ερωτηματικό την ύπαρξη του εν λόγω εκπαιδευτικού-εικαστικού ως αντισυστημική, όσο κι αν ο ίδιος ισχυρίζεται πως «με τα έργα του βγάζει τη γλώσσα του δηκτικά στις φαύλες δυνάμεις του συστήματος». Πόσο μάλλον όταν λέει πως η προσωπική του ενασχόληση (που γίνεται στον ελεύθερο του χρόνο) δεν έχει καμία σχέση με το έργο που επιτελεί στο σχολείο. Και ευλόγως ένας νηφάλιος νους διερωτάται. Πόσο αντισυστημικός μπορεί να είναι ένας δημιουργός ο οποίος ανήκει στο σύστημα, πληρώνεται από το σύστημα, ανέχεται το σύστημα και μόνο στον ελεύθερο του χρόνο σπεύδει να «βγάλει τη γλώσσα του» στο σύστημα; Είναι αυτό αντισυστημικό; Σοβαρά;

Και δεν του προκαλεί καμία συνειδησιακή σύγκρουση αυτό το οξύμωρο; Το να είναι κανείς αντισυστημικός προϋποθέτει πολλά περισσότερα από κάποια έργα τέχνης «καυστικού» περιεχομένου και με πολύ περισσότερο κόστος. Προϋποθέτει ένα αντισυστημικό τρόπο ζωής. Άρα διερωτώμαι μήπως προτού βιαστούμε να ταχθούμε υπέρ ή κατά μέσα από τον απλοϊκό διαχωρισμό του μαύρου και του άσπρου, θα έπρεπε να επιχειρήσουμε μια πιο νηφάλια ανάγνωση των γεγονότων. Μπας και συνειδητοποιήσουμε πως είναι αυτοί οι μαυρόασπροι διαχωρισμοί που μας ρίχνουν πιο βαθιά μέσα στις παθογένειες του συστήματος. Αφαιρώντας μας ύπουλα την δυνατότητα να διακρίνουμε τι είναι πραγματικά αντισυστημικό και τι όχι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ελένης Ξένου

Ελένη Ξένου: Τελευταία Ενημέρωση

X