ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Από τη Γλασκώβη στην Πάφο

Του Γιώργου Κακούρη

Του Γιώργου Κακούρη

Ευτυχώς να λέμε που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κατά την παρέμβαση του στην Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκώβη, δεν αναφέρθηκε μόνο στην πρωτοβουλία για ένα Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής στη Μέση Ανατολή και στη Μεσόγειο.

Ο Πρόεδρος μπήκε και σε συγκεκριμένες αναφορές για τη διάθεση από την κυβέρνηση «πέραν των 500 εκ. ευρώ μέχρι το 2026 για υιοθέτηση νέων πολιτικών και μέτρων αναφορικά με τη χρήση καθαρότερων καυσίμων, όπως το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και για την προώθηση των αναγκαίων επενδύσεων στους συναφείς τομείς των μεταφορών, της γεωργίας, της βιομηχανίας, της χρήσης γης, της προστασίας των δασών και της διαχείρισης αποβλήτων».

Φυσικά η κυβέρνηση μπορεί να υπολογίζει σε αυτά τα χρήματα χάρη στα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και το αν γίνονται επιτέλους αυξημένες επενδύσεις σε αυτό τον τομέα, οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο ότι η παροχή των κονδυλίων και των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνοδεύεται με τον όρο τουλάχιστον 37% να κατευθυνθεί προς επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Γιατί όταν δεν υπήρχε περιορισμός ή δέσμευση της πολιτικής τάξης που άρχει της Κύπρου, δεν είχαμε δει ιδιαίτερη έγνοια για το περιβάλλον, αλλά «επενδύσεις» στον κατασκευαστικό τομέα, στο νομότυπο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και στο χτίσιμο περιβαλλοντικά ευαίσθητων χώρων όπως οι θαλασσινές σπηλιές στην Πέγεια.

Ας είναι. Και να λέμε καλά πως, πέρα από την όποια και όποιας ποιότητας ηγεσία ασκεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από τον Λόφο σε θέματα κλιματικής αλλαγής, οι κεφαλές στα Υπουργεία Γεωργίας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Εμπορίου, Οικονομικών και Συγκοινωνιών, τα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία δηλαδή, φαίνονται να αντιλαμβάνονται τις ανάγκες των καιρών και να προχωρούν με τεχνοκρατικά κριτήρια.

Πρέπει όμως να αρχίσουμε, ως πολίτες και ως ΜΜΕ, να αναλύουμε τις πρωτοβουλίες, τις επενδύσεις και τις πολιτικές μέσα από τον φακό της μεγάλης εικόνας, και να συμμετάσχουμε σε μια συζήτηση για το αν υπάρχει στρατηγική σε θέματα κλιματικής αλλαγής και όραμα που να βλέπει πέρα από τα πατσιαρίσματα.

Εδώ έρχεται και το Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης, το οποίο όταν πρωτοανακοινώθηκε από την κυβέρνηση φάνταζε μια κυπριακή μικρομεγαλιστική προσπάθεια δημοσίων σχέσεων από μια κυβέρνηση - και για να είμαστε δίκαιοι από μια πολιτική τάξη ανεξαρτήτως κόμματος - για την οποία τα περιβαλλοντικά θέματα δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερη προτεραιότητα.

Το γεγονός πως το σχέδιο αυτό προκύπτει σταδιακά μέσα από διεργασίες μεταξύ επιστημόνων και τεχνοκρατών, διεργασίες που πέρασαν μέσα από το πρόσφατο συνέδριο 2ο Διεθνές Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή στην Πάφο, προκαλεί κάποιες ελπίδες πως, όπως έγινε σε σημαντικό βαθμό και στην περίπτωση της πανδημίας, η πολιτική κάστα θα επιτρέψει στους επιστήμονες και τους ειδικούς να διαμορφώσουν τα επόμενα μας βήματα ως χώρα.

Αν θα έχουμε όμως διεθνή επιρροή και συνεισφορά θα φανεί τον επόμενο χρόνο, καθώς η πρωτοβουλία αυτή προχωρά σε συναντήσεις υπουργών και ηγετών.

Θα είχε ενδιαφέρον να εξετάσουμε πώς βλέπουν κυβερνητικοί παράγοντες, ΜΜΕ και η κοινή γνώμη στις χώρες της περιοχής μας αυτή την πρωτοβουλία.

Στην παρέμβασή του πάντως ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι, του οποίου η χώρα αναμένεται να φιλοξενήσει την COP27, δεν έκανε αναφορά σε περιφερειακή συνεργασία αλλά στο ρόλο της χώρας του και της Αφρικής. Ούτε, από ότι μπόρεσε να εντοπίσει ο γραφών, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ.

Στις φωτογραφίες και τα ρεπορτάζ από την COP26 είδαμε πολλούς ηγέτες να επιδίδονται σε σειρά επαφών στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου στη Γλασκώβη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως μεταδόθηκε, είδε μεταξύ άλλων τους ηγέτες της Αιγύπτου, του Ισραήλ και του Λιβάνου, όμως πολυδιαφημίστηκαν περισσότερο οι επαφές με τον Τζο Μπάιντεν.

Τι ειπώθηκε όμως στις υπόλοιπες επαφές, πέρα από τις κοινοτοπίες για το Κυπριακό; Αν θέλουμε σοβαρά η χώρα μας να έχει ρόλο, στρατηγική και αποτελέσματα στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, αυτό είναι το ερώτημα που θα πρέπει να θέτουμε ως ΜΜΕ και ως πολίτες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιώργου Κακούρη

Γιώργος Κακούρης: Τελευταία Ενημέρωση