ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν υπάρχει πλάνο μαντάμ

Του Γιώργου Κακούρη

Του Γιώργου Κακούρη

Η συνέντευξη του Χάρη Γεωργιάδη στην φίλτατη συνάδελφο Μαρίνα Οικονομίδου ήταν η επιβεβαίωση. Δεν υπάρχει πλάνο στο Προεδρικό και τον ΔΗΣΥ για το Κυπριακό. Υπάρχουν προσωπικές και κομματικές ατζέντες, παραπομπή του Κυπριακού και της διχοτόμησης στον επόμενο και παιχνίδι διαχείρισης της διχοτόμησης (επειδή διάφοροι θεωρούν πως για ακόμα 50 χρόνια θα απομυζούν το ε/κ κράτος που θα μας μείνει) σε συνάρτηση με τις φιλοδοξίες του κάθε ενός.

Από τις συνεντεύξεις, τα δημοσιεύματα, τις δηλώσεις και τις αντιδηλώσεις χρόνων, αλλά και πληροφορίες που διασταύρωσαν και έγραψαν πολλοί δημοσιογράφοι, σε πέραν του ενός ΜΜΕ, ανεξαρτήτως φιλοσοφίας στο Κυπριακό, προκύπτει μια σειρά συμπερασμάτων:

- Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φλέρταρε με την ιδέα της λύσης των δύο κρατών πριν και μετά το Κρανς Μοντανά.

-Λόγω των αντιδράσεων η κυβέρνηση έσπευσε να τα μαζέψει και επέστρεψε σε παλαιότερες αναφορές για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, χωρίς ακόμα να εξηγεί συγκεκριμένα σε ποιες εξουσίες ακριβώς αναφέρεται.

-Η ζημιά όμως έγινε. Όσο ο Πρόεδρος δεν δίνει περιεχόμενο στις νέες του ιδέες, αφήνει στην Τουρκία περιθώριο να λέει δεξιά και αριστερά πως δεν είναι μόνη στην προσπάθεια αλλαγής της βάσης λύσης. Όσο ο Πρόεδρος δεν δίνει περιεχόμενο στις νέες ιδέες και δεν κάνει ουσιαστικά βήματα για τη λύση, τότε αυτές μοιάζουν περισσότερο με δικαιολογίες.

-Πλέον η κυβέρνηση για να γλιτώσει υιοθετεί μια προσέγγιση που θα ήταν ενδιαφέρουσα και χρήσιμη αν είχε υιοθετηθεί επί Ακιντζί, όταν δηλαδή ο τότε Τ/κ ηγέτης παρακαλούσε τον Αναστασιάδη να συμφωνήσουν επί του Πλαισίου Γκουτέρες: Στρατηγική συμφωνία που να οδηγήσει σε λύση ΔΔΟ μέσω μιας εξελικτικής πορείας.

-Ως έχει αυτή τη στιγμή η κατάσταση, η προσέγγιση αυτή μπορεί από game changer να ξεφύγει σε διχοτόμηση χωρίς σχέδιο, δίνοντας στην άλλη πλευρά αυτά που θέλει, χωρίς η ε/κ πλευρά να λάβει αυτά που χρειάζεται. Αυτά δηλαδή που θα μπορούσε να είχε διασφαλίσει προηγουμένως.

- Βέβαια μια τολμηρή και ικανή κυβέρνηση με πλάνο και στρατηγική θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το εργαλείο της εξελικτικής λύσης, ακόμα και με τις σημερινές συνθήκες, για να οδηγήσει σε κλείσιμο το Κυπριακό με ΔΔΟ, ή έστω πιο χαλαρή ΔΔΟ, εντός της ΕΕ που θα είχε κάθε λόγο να εξασφαλίσει την επιτυχία του εγχειρήματος.

- Η κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν έχει ούτε το πλάνο, ούτε την ικανότητα, ούτε τη διάθεση να το κάνει. Ούτε δυστυχώς και την αξιοπιστία για να πείσει τον κόσμο να υπερψηφίσει τη λύση που θα προωθήσει ή την αξιοπιστία να την εφαρμόσει αν και εφόσον εγκριθεί σε δημοψηφίσματα.

Οι ιδέες για μια εξελικτική λύση προς την ομοσπονδία δεν είναι νέες. Εκτός από τις προτάσεις του τέως διπλωμάτη Χρίστου Γιάγκου και του νομικού Πόλυ Πολυβίου, υπήρξε και η πρόταση των Θεόφιλου Θεοφίλου, Γεώργιου Αρέστη και Δημήτριου Χατζηχαμπή για επιστροφή της Αμμοχώστου κατά τρόπο που να δίνει κίνητρα και στις δύο πλευρές (και όχι το αναμάσημα που κατέθεσε ως άλλοθι ο Πρόεδρος στον ΓΓ του ΟΗΕ) αλλά και η σταδιακή προσέγγιση στην οποία αναφέρθηκε η πανεπιστημιακός Rebecca Bryant σε άρθρο της στην ιστοσελίδα The Conversation το 2017.

Αν η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης (για να μην αρχίσουμε από τον επιτήδεια εμφανιζόμενο και εξαφανιζόμενο ΔΗΣΥ) ήθελαν σοβαρά να δώσουν νέα ώθηση στο Κυπριακό, είχαν πολλές ευκαιρίες και μεθόδους να το κάμουν από το 2017 μέχρι σήμερα.

Δυστυχώς δεν έκαναν τίποτα. Αντιθέτως πρόσθεσαν τα δύο κράτη στο μενού και τώρα ελπίζουν να πείσουν την κοινή γνώμη να δεχθεί λύση συνομοσπονδίας - καθώς μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση μας σώζει προς το παρόν από τη λύση δύο κρατών. Στην οποία συνομοσπονδία δεν θα αναγκαστούν να μοιραστούν τίποτα με τους Τ/Κ.

Δυστυχώς μέχρι το 2023 δεν έχουμε κυβέρνηση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το Κυπριακό (όχι ότι μπορεί να πάρει κανείς όρκο για την επάρκεια του όποιου διαδόχου). Ό,τι συμβεί θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θέλει η Ελλάδα να κλείσει τα δικά της θέματα με την Τουρκία και το πόσο επείγει για την Ευρωπαϊκή Ένωση το κλείσιμο της εκκρεμότητας.

Εμείς πάντως, οι ψηφοφόροι που αναδεικνύουμε τις κυβερνήσεις και τις στηρίζουμε, στραβάρα μας, δεν θα είμαστε στο τραπέζι.

Και ξέρετε πού είναι αυτός που δεν βρίσκεται στο τραπέζι κατά το γνωστό κλισέ. Στο μενού.

ΥΓ. Δεν χρειάζεται καν να σχολιάσουμε την υποκριτική ανησυχία του ΔΗΚΟ, και όσων δεν ήθελαν καμιά προηγούμενη προσπάθεια λύσης να πετύχει χωρίς να προτείνουν εναλλακτικές. Όταν η «νέα στρατηγική» τους υιοθετείται για αρκετά χρόνια από την κυβέρνηση, δεν μπορούν να το παίζουν αθώες περιστέρες όταν βλέπουν τα αποτελέσματα της. Ούτε μπορούν να θεωρηθούν εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης ή σύμμαχος πολιτικής δύναμης που θέλει να λύσει το Κυπριακό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιώργου Κακούρη

Γιώργος Κακούρης: Τελευταία Ενημέρωση

X