ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κλαψουρίσματα και γεγονότα

Του Γιώργου Κακούρη

Του Γιώργου Κακούρη

Καθώς πλησιάζει η κατάθεση του περίφημου εγγράφου επιλογών για την απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα όσα συνέβησαν στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, αυξάνονται και θα αυξάνονται από τη μια οι μεμψιμοιρίες για τους άκαρδους εταίρους και την Γερμανία που θέλει ήπια στάση απέναντι στην Τουρκία, και από την άλλη οι θριαμβολογίες για τις εκθέσεις της Κομισιόν στις οποίες διαπιστώνονται και καταγράφονται τα όσα κάνει η Τουρκία σήμερα στα κατεχόμενα, και για τα όποια μέτρα καταλήξουν στο έγγραφο.

Η αλήθεια όμως είναι ότι όλα τα μέτρα τα οποία αναζητεί η Λευκωσία είναι γνωστά και καταγράφονται στη δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου 2021:

«Καλούμε την Τουρκία να απέχει από νέες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Λαμβάνοντας υπόψη την κοινή ανακοίνωση, επαναβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρησιμοποιήσει, σε περίπτωση τέτοιας ενέργειας, τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της καθώς και για να διαφυλάξει την περιφερειακή σταθερότητα».

Τα μέσα και οι επιλογές είναι συγκεκριμένα και έχουν επαναληφθεί αρκετές φορές στην δημόσια συζήτηση: ξεκινούν από τις στοχευμένες κυρώσεις σε άτομα και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται σε συμπεριφορές τις οποίες η ΕΕ θέλει να αποτρέψει (είτε στην Ανατολική Μεσόγειο είτε στα Βαρώσια) και φτάνουν μέχρι το πάγωμα υψηλών διαλόγων και χρηματοδοτήσεων.

Στις Βρυξέλλες η Κομισιόν θεωρεί πως το 2020, με την βοήθεια της Γερμανίας και της Γαλλίας υπήρξε πραγματική η απειλή απάντησης προς την Τουρκία και για αυτό η χώρα αποκλιμάκωσε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Και θεωρούν πως ειδικά λόγω της οικονομικής κατάστασης στη χώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν θα προσέξει τα επόμενα του βήματα απέναντι σε δύσκολους στόχους όπως το μεταναστευτικό, ή τις σχέσεις με την Ελλάδα, ή ακόμα την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όσον αφορά όμως το Βαρώσι, αυτό που ουσιαστικά γίνεται είναι η συνέχιση της παραπομπής των γνωστών εργαλείων λίγο παρακάτω, με την ελπίδα πως η κατάσταση θα παραμείνει τουλάχιστον ως έχει ώστε η αποκλιμάκωση της να έρθει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όταν και εφόσον αυτές καταστεί δυνατόν να ξαναξεκινήσουν.

Εν ολίγοις, οι εταίροι αυτό στο οποίο επενδύουν είναι εξομάλυνση της κατάστασης και χτίσιμο μιας μελλοντικής προοπτικής για το Κυπριακό. Μπορεί να μην μας αρέσει, αλλά αυτή η προοπτική δεν χτίζεται με βέτο και διακηρύξεις εσωτερικής κατανάλωσης.

Χτίζεται με εποικοδομητικές και συγκεκριμένες προτάσεις και κινήσεις, εντός της Κύπρου και με αποδέκτες την ΕΕ και τον ΟΗΕ, ώστε να έχουμε τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας στην προσπάθεια να πειστεί, ή να αναγκαστεί η Τουρκία, να εγκαταλείψει τη ρητορική των δύο κρατών.

Άρα, για ακόμα μια φορά, πέρα από την ρητορική του κλαψουρίσματος, και δεδομένων των συμφερόντων άλλων κρατών και παιχτών, ερχόμαστε ξανά στο ίδιο ερώτημα: εμείς τι κάνουμε;

Έχουμε στρατηγική για το Κυπριακό; Προς το παρόν η καθ’ ύλην αρμόδια κυβερνητική παράταξη αναλώνει την ενέργεια της στο ποιος θα λάβει το χρίσμα ώστε να διαχειριστεί την διχοτόμηση όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει αφυπηρετήσει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιώργου Κακούρη

Γιώργος Κακούρης: Τελευταία Ενημέρωση

X