ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πράσινη κάρτα

Του Γιώργου Κακούρη

Του Γιώργου Κακούρη

Την περασμένη Κυριακή ο ειδικός σύμβουλος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για ζητήματα που αφορούν τον κορωνοϊό, Πίτερ Πιότ, εκτιμούσε μιλώντας στην «Κ» πως η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού για την διευκόλυνση των ταξιδιών είναι ουσιαστικά μονόδρομος.

«Νομίζω πως στο μέλλον τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα είναι απαραίτητα για τα διεθνή ταξίδια» είχε αναφέρει ο ειδικός, σημειώνοντας πως αυτή είναι η προσωπική του άποψη. «Δεν μπορούμε όμως να περιμένουμε γιατί οι χώρες θα ξεκινήσουν τις διμερείς συμφωνίες» είχε προσθέσει.

Την επόμενη κιόλας οι αναφορές κ. Πιότ επιβεβαιώθηκαν όταν η κ. Φον ντερ Λάιεν και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς ανακοίνωσαν σε ξεχωριστές αναφορές τους την πρόθεση της ΕΕ να καταθέσει νομοθετική πρόταση για την δημιουργία του «πράσινου πάσου».

Είχαν προηγηθεί αρκετές επίσημες και ανεπίσημες αναφορές τις περασμένες εβδομάδες πως η ΕΕ δεν θα συνέδεε την ελευθερία διακίνησης με τον εμβολιασμό έτσι ώστε να αποφύγει τις διακρίσεις μεταξύ πολιτών.

Στις Βρυξέλλες απέφευγαν (και αποφεύγουν) να χρησιμοποιήσουν την φράση «πράσινο διαβατήριο», όπως το είχε ονομάσει σε πρότασή του σε επιστολή στην κ. Φον ντερ Λάιεν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αργότερα σε συνεργασία με άλλες χώρες του νότου όπως η Ισπανία και η Μάλτα (αλλά όχι η Κύπρος).

Την ιδέα υιοθέτησαν έκτοτε και άλλες χώρες, με την Κύπρο να ακολουθεί κατά πόδας και την απόφαση της Αθήνας για διμερή συμφωνία με το Ισραήλ προτού υπάρξει συνολική απόφαση.

Η τηλεδιάσκεψη των 27 την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου ήταν αυτή που κλείδωσε τον προσανατολισμό προς τη δημιουργία κοινών κριτηρίων για το τι θα πρέπει να περιλαμβάνουν τα πιστοποιητικά τα οποία, αξίζει να θυμόμαστε, θα κληθούν να εκδώσουν τα κράτη μέλη.

Αυτό που θα κάνει η Κομισιόν στις 17 Μαρτίου θα είναι να προτείνει τους κανονισμούς που θα διέπουν την δημιουργία αυτού του πιστοποιητικού, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται σε όλες τις χώρες της ΕΕ για σκοπούς ταξιδιών.

Από εκεί και πέρα, η τεχνική προετοιμασία και συντονισμός δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν περάσουν τρεις μήνες.

Το κλειδί για τις Βρυξέλλες είναι το πάσο να μην αποτελεί εργαλείο που θα απαγορεύει σε κάποιους να ταξιδεύουν και να το επιτρέπει σε άλλους, αλλά εργαλείο που θα περιέχει τις πληροφορίες που ήδη επηρεάζουν τα ταξίδια μας, δηλαδή και τα αποτελέσματα των τεστ τα οποία αναγκαζόμαστε πλέον να κάνουμε πριν μπούμε σε αεροπλάνο.

Μεταξύ των ιδεών που έχουν δημοσιευτεί στον τύπο είναι η δημιουργία ενός QR code για τον κάθε πολίτη τον οποίο θα μπορεί να έχει μαζί του σε χαρτί ή στο τηλέφωνο, με τον ίδιο τρόπο που δείχνουμε σήμερα το Cyprus Flight Pass που ζητά η Κυπριακή Δημοκρατία από όλους τους ταξιδιώτες.

Το πρόβλημα είναι, όπως πάντα, τεχνικό. Πώς θα διασφαλίζεται η ιδιωτική ζωή των πολιτών, πώς θα αποτρέπεται η πλαστογράφηση του πιστοποιητικού, και ποια μορφή θα έχει; Είναι όμως και πρόβλημα ισότητας. Έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι την ίδια πρόσβαση στο διαδίκτυο και στις απαραίτητες τεχνολογίες;

Θα είναι έτοιμο το «πράσινο διαβατήριο» εγκαίρως για την καλοκαιρινή περίοδο, στην οποία επενδύουν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου των οποίων η οικονομία βασίζεται στον τουρισμό;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιώργου Κακούρη

Γιώργος Κακούρης: Τελευταία Ενημέρωση