ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η εκδίκηση της βλέννας

Του Νίκου Κωνσταντάρα

Του Νίκου Κωνσταντάρα

konstandaras@kathimerini.gr

Ο πρωτόγονός μου εαυτός θα ήθελε να πιστέψει ότι η γλοιώδης θαλάσσια βλέννα που απλώνεται και απειλεί τη Θάλασσα του Μαρμαρά είναι εκδήλωση θείας δίκης για την ύβρι του καθεστώτος Ερντογάν, τιμωρία για την αλαζονεία και εκδικητικότητά του εναντίον της Ιστορίας και της ιδιαίτερης κληρονομιάς του τόπου, εναντίον των μελών των μειονοτήτων και όσων διαφωνούν με τις πολιτικές του, εναντίον του περιβάλλοντος. Εξάλλου, είναι βαθιά χαραγμένη στην παγκόσμια συνείδηση η τραγωδία του Οιδίποδα, όπου ο βασιλιάς που αναζητεί την αιτία του μαρασμού της πόλης του ανακαλύπτει ότι ο ένοχος είναι ο ίδιος. Η πραγματικότητα, όμως, είναι άλλη. Όχι μόνον επειδή ο Ερντογάν δεν θα επεδείκνυε ποτέ την ευαισθησία του βασιλιά της Θήβας ώστε να φθάσει στην αυτογνωσία, αλλά επειδή αυτό που συμβαίνει στην Κωνσταντινούπολη είναι σημείο των καιρών, κάτι που έχει συμβεί αλλού και θα συνεχίσει να συμβαίνει. Δεν πληρώνει μόνον η Τουρκία την κακή διαχείριση των κυβερνώντων: όλη η Γη καλείται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ανθρώπινης αλαζονείας και αδιαφορίας.

Η θαλάσσια βλέννα είναι προϊόν της ρύπανσης (λύματα και λιπάσματα) και της ανόδου της θερμοκρασίας. Η ταχεία εξάπλωση αυτής της οργανικής ύλης στερεί θαλάσσιους οργανισμούς από οξυγόνο και, όταν βυθίζεται, προκαλεί περαιτέρω ασφυξία στον βυθό. Όταν αποσυντίθενται οι μικροοργανισμοί που την αποτελούν, μυρίζει σαν κλούβιο αυγό. Η αλιεία και ο τουρισμός απειλούνται ευθέως, προκαλώντας αλυσίδα προβλημάτων με ανυπολόγιστο κόστος. Δεν είναι γνωστό εάν η συγκεκριμένη απειλή συμπεριλαμβάνεται στη μελέτη της ασφαλιστικής εταιρείας Swiss Re (του Απριλίου 2021), η οποία προβλέπει ότι το 2050 ο κόσμος θα έχει χάσει το 10% της σημερινής οικονομικής του αξίας εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού για «εκμηδενισμό» των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Η μελέτη δείχνει ότι εάν η παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά 2,6° C, ο κόσμος θα χάσει 13,9% του ΑΕΠ συγκριτικά με το εάν δεν υπήρχε καμία άνοδος της θερμοκρασίας. Με την επίτευξη των στόχων του Παρισιού, η απώλεια παγκοσμίως φαίνεται να περιορίζεται στο 4,2%. Για την Ελλάδα, προβλέπει απώλεια μεταξύ 10,1% του ΑΕΠ με άνοδο θερμοκρασίας 2,6° C και 0,5% εάν επιτευχθεί ο στόχος του Παρισιού.

Η θαλάσσια βλέννα μπορεί να μην είναι από τις πιο δραματικές επιπτώσεις της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη (οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τη βύθιση παράκτιων περιοχών και ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως κυκλώνες, πλημμύρες και πυρκαγιές). Πηγάζει, όμως, από την ίδια μακρόχρονη αδιαφορία για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης, που, μαζί, ευνοούν το φαινόμενο που βλέπουμε συχνά και στον Θερμαϊκό Κόλπο και έχουμε δει και αλλού στην Ελλάδα.

Το ζήτημα της κλιματικής κρίσης θα συζητηθεί από τους ηγέτες του G7 την Παρασκευή, όπως και η παγκόσμια οικονομία, η πανδημία και η εταιρική φορολογία. Ατενίζοντας τη θάλασσα της Κορνουάλης, καλό θα είναι να έχουν στον νου την εικόνα της λεγόμενης «θαλάσσιας μύξας» της Κωνσταντινούπολης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Κωνσταντάρα

Νίκος Κωνσταντάρας: Τελευταία Ενημέρωση

X