ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

«Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την σταθερότητα των τιμών». Αυτή η δήλωση, η οποία ανήκει στην Κριστίν Λαγκάρντ, έγινε τον προηγούμενο Μάιο και για πολλούς υπήρξε προπομπός για τη νέα νομισματική στρατηγική της ΕΚΤ, που ανακοινώθηκε στις 8 Ιουλίου και χαρακτηρίζεται από πολλές «πράσινες» αναφορές. Επτά μέρες αργότερα οι «ανεπιβεβαίωτοι» εδώ και καιρό φόβοι των επιστημόνων έγιναν πραγματικότητα και η υπερχείλιση των ποταμών καλοκαιριάτικα έσπειρε τον πανικό σε Γερμανία και Βέλγιο.

Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί πέραν των 180 νεκρών στις δύο χώρες ενώ πάνω από 170 άνθρωποι αγνοούνται στη δυτική Γερμανία.

«Δεν υπάρχουν λόγια στο γερμανικό λεξιλόγιο για να περιγράψουν αυτήν την καταστροφή». Αυτά είναι τα λόγια της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στο δυτικό κρατίδιο της Ρηνανίας- Παλατινάτο και συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει να βιαστούμε για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή». Η καθυστέρηση στη λήψη των κατάλληλων πολιτικών αφήνει σήμερα ανοχύρωτες πολιτείες στα ακραία καιρικά φαινόμενα από την δυτική Ευρώπη με τις πλημμύρες μέχρι την βόρεια Αμερική με τον καύσωνα. Για πολλούς τα δυο φαινόμενα συνδέονται και σηματοδοτούν την αποτυχία των σύγχρονων κοινωνιών να αξιολογήσουν ορθά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων και να προστατευόσουν τους πολίτες τους.

Κάθε φυσική καταστροφή, όμως, ακολουθείται και από σημαντική οικονομική επιβάρυνση για ανακούφιση των άμεσα επηρεαζόμενων και αποκατάσταση των ζημιών. Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό οικονομικών, η άμεση βοήθεια στις πληγείσες εντός της γερμανικής επικράτειας περιοχές θα ανέλθει στο ποσό των 300 εκ. ευρώ, ενώ θα απαιτηθούν δισεκατομμύρια ευρώ, όπως χαρακτηριστικά ανάφερε, για να αποκατασταθούν οι ζημιές σε σπίτια, δρόμους και γέφυρες.

Γίνονται, συνεπώς, μέρος της μακροοικονομικής εξίσωσης οι φυσικές καταστροφές συνεπεία ακραίων καιρικών φαινομένων, αφού σε κάθε περιοχή που πλήττεται επηρεάζονται οι τιμές των ακινήτων, η γεωργική και βιομηχανική παραγωγή και εν τέλει η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Το τελευταίο έχει να κάνει με την απώλεια εισοδημάτων των πολιτών που επηρεάζονται, αλλά και το κόστος αποκατάστασης της ακίνητης περιουσίας που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν υποθηκευμένη για χρηματοδότηση.
Στην τελευταία αναθεώρηση της νομισματικής στρατηγικής, η ΕΚΤ έχει συμπεριλάβει και την απαίτηση όπως οι τράπεζες αναγνωρίζουν τους κινδύνους που το επιχειρηματικό τους μοντέλο «διατρέχει», λόγω της κλιματικής αλλαγής μαζί με την απαίτηση για την παράθεση συγκεκριμένων μέτρων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων. Υπάρχει, επίσης, πρόθεση όπως μέρος του ποσού που δαπανάται για αγορές εταιρικών ομολόγων να δρομολογηθεί προς τις «πράσινες» επιχειρήσεις, αποτελώντας ένα μικρό αλλά ουσιαστικό βήμα προς τη νέα εποχή. Με άλλα λόγια, η συζήτηση στα κλιμάκια των οικονομολόγων της Φρανκφούρτης αφορά στην προσπάθεια να μην αγνοηθεί ο ελέφαντας στο δωμάτιο, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο κίνδυνος που συσχετίζεται με την κλιματική αλλαγή έτσι ώστε να υπάρξει μια καλύτερη αποτύπωση του επιπέδου του κινδύνου που αναλαμβάνεται σε κάθε περίπτωση.

Τα πιο πάνω, αν και φαντάζουν μακρινά για τη χώρα μας, αναμένεται πως θα μας επηρεάσουν άμεσα καθώς αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι του Ευρωσυστήματος. Και για να μην μείνουμε μέχρι τις κανονιστικές μας υποχρεώσεις, ας αναλογιστούμε την πρόσφατη πυρκαγιά στην ορεινή Λάρνακα και Λεμεσό όπου, σύμφωνα με τους ειδικούς, ήταν η χειρότερη στην ιστορία της Κύπρου γιατί σφοδροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή συνέβαλαν στο να καούν με πρωτοφανή ταχύτητα τεράστιες εκτάσεις γης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση