ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αλλαγή σελίδας

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Η επιστροφή στην κανονικότητα φέρνει στην επιφάνεια μια νέα πραγματικότητα, που σχετίζεται με μια ανομοιομορφία στις οικονομικές συνθήκες που αφήνει πίσω της η πανδημία. Ως εκ τούτου, προκύπτει η ανάγκη υιοθέτησης πιο ευέλικτων πολιτικών και προσαρμοστικότητας στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περίπτωσης. Σε αυτό το πνεύμα μπορεί κάποιος να προσεγγίσει τα συμπεράσματα του πρόσφατου Eurogroup, όπου γίνεται διάκριση μεταξύ των χωρών όσον αφορά στο επίπεδο χρέους που «κουβαλούν», σε σχέση με την προσέγγιση που θα πρέπει να ακολουθήσει κάθε χώρα για συνέχιση των προγραμμάτων στήριξης και επιτάχυνσης των επενδυτικών τους σχεδίων.

Η συζήτηση είναι επίκαιρη καθώς η νέα αρχιτεκτονική της ευρωζώνης θα είναι εκείνη που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες επιτυχίας υλοποίησης των στόχων της πράσινης μετάβασης και της ψηφιακής ατζέντας. Οι δυνατότητες που προσφέρει το ταμείο ανθεκτικότητας και ανάκαμψης είναι σημαντικές, δεν είναι όμως άπειρες. Τα κράτη θα πρέπει να αποκτήσουν ευελιξία για να διαχειριστούν τα οικονομικά τους ούτως ώστε να προβούν στις δικές τους επενδύσεις. Τα δεδομένα, όμως, έχουν αλλάξει μιας και η πανδημία έχει συσσωρεύσει ένα μεγάλο βάρος χρέους στα κράτη που θα έχει αρνητικές παρενέργειες μεσοπρόθεσμα στην εντατικοποίηση του επενδυτικού προγράμματος.

Η επιστροφή σε προηγούμενες συμφωνίες, παραβλέποντας τα νέα δεδομένα που προκάλεσε η πανδημία θα είναι μια αποτυχία που θα κληθούν όλοι να αναλάβουν. Η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, που θα επιτρέψει την επί της ουσίας αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, δεν είναι συμβατή με τη λιτότητα που επιβάλλει η υφιστάμενη αρχιτεκτονική των ευρωπαϊκών συμφωνιών. Η Ευρώπη, έχοντας απωλέσει σημαντικό μέρος της ανταγωνιστικότητάς της τις τελευταίες δεκαετίες, καλείται να μεταρρυθμίσει πρώτα και κύρια την οικονομική της φιλοσοφία. Το επόμενο διάστημα αυτή η συζήτηση θα μας απασχολεί όλο και περισσότερο.

Η νέα γερμανική κυβέρνηση έχει πολύ σημαντικό ρόλο να επιτελέσει σε αυτήν την αναγκαία μεταρρύθμιση φιλοσοφίας. Η συγκράτηση των δαπανών είναι ίδιον της γερμανικής ιδιοσυγκρασίας και θα χρειαστεί υπέρβαση για να επικρατήσουν εναλλακτικές προτάσεις. Υπάρχει όμως το προηγούμενο με την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έδειξε τόλμη στη δύση της πολιτικής της καριέρας και, μετά από ορθή ανάγνωση των δεδομένων που προκαλούσε η πανδημία, συναίνεσε στο ταμείο ανθεκτικότητας και ανάκαμψης που στην ουσία αποτελεί μια μορφή συλλογικότητας του χρέους. Σίγουρα τα ποσά που εγκρίθηκαν δεν είναι τέτοια που να προκαλούν την μεγάλη ανατροπή, πάρθηκε όμως μια πρώτη σημαντική απόφαση πολιτικής προς την σωστή κατεύθυνση.

Ο νέος Γερμανός καγκελάριος, ως ο επικεφαλής μιας κυβέρνησης που κατά γενική ομολογία έχει μεταρρυθμιστική ατζέντα, καλείται να συνεχίσει το έργο της προκατόχου του και να συμπεριφερθεί υπερβατικά αμφισβητώντας τα στεγανά του παρελθόντος. Πρώτα και κύρια θα πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική του «one size fits all» που οδήγησε στο παρελθόν την ευρωζώνη σε περιπέτειες, απειλώντας την ακόμα και με διάσπαση. Το νέο σύμφωνο σταθερότητας και ανάκαμψης πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις νέες πραγματικότητες και να προκαλεί ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία αντί να λειτουργεί ως τροχοπέδη για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.

Το εξάμηνο της γαλλικής προεδρίας συνιστά κρίσιμη περίοδο για το κατά πόσο η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να γυρίσει σελίδα και να προσαρμόσει την οικονομική της πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στην εμβάθυνση της σταθερότητας και στη δημιουργία ανοσίας έναντι των εξωτερικών πιέσεων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση

X