ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Aνοδος τιμών

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Μπορεί η τουριστική περίοδος και, συνεπώς, ο τουρισμός να διεξάγεται μετ’ εμποδίων όμως η ανάκαμψη στην Ευρώπη έχει για τα καλά κάνει την εμφάνισή της. Οι δείκτες εμπιστοσύνης, όπως τους μετρά η ΕΚΤ, έχουν σκαρφαλώσει στο υψηλότερο σημείο δεκαετιών, γεγονός που αποτυπώνει τη μεγάλη αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας, η οποία για φέτος εκτιμάται ότι θα καταγράψει άνοδο 4,6%. Υπολογίζεται ότι αυτή η άνοδος θα διατηρηθεί και τον επόμενο χρόνο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ στην ιστορία του ευρώ. Αναπόφευκτα, παρατηρούμε και άνοδο στα επίπεδα των τιμών, «ξεκολλώντας» τον πληθωρισμό από τα αρνητικά επίπεδα της τελευταίας περιόδου. Το σίγουρο είναι ότι η συζήτηση που απασχολεί περισσότερο αυτήν την περίοδο τους οικονομολόγους είναι κατά πόσο ο τωρινός πληθωρισμός παρουσιάζει διατηρήσιμα στοιχεία σε σχέση με τη φύση και τη διάρκειά του.

Μια μερίδα οικονομολόγων εκτιμά ότι η ανοδική κίνηση είναι παροδική και θα εκτονωθεί μόλις η προσφορά προσαρμοστεί στα επίπεδα της ζήτησης, τώρα που έχει αποκατασταθεί η καμπύλη στα φυσιολογικά επίπεδα. Οι λιγότερο αισιόδοξοι, όμως, προβλέπουν ότι οι «ατέλειες» στην καμπύλη προσφοράς και ζήτησης θα συνεχιστούν, την ίδια ώρα που η κρατική στήριξη θα συνεχίσει να «πιέζει» τις τιμές προς τα πάνω. Ακόμη και οι μετριοπαθείς φωνές των οικονομολόγων της Φρανκφούρτης σημειώνουν ότι η πανδημία ίσως να έχει συσσωρεύσει εκείνα τα συστατικά στην οικονομία που θα «βγάλει» την ευρωζώνη από το καθεστώς χαμηλής ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού που παρατηρήθηκε την προηγούμενη δεκαετία.

Για να γίνει αυτό, σημειώνει η κα Schnabel, εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ, θα πρέπει να συνεχιστεί η δημοσιονομική και νομισματική στήριξη έτσι ώστε να ενισχυθεί η απασχόληση και να ανέβουν οι μισθοί. Προς το παρόν, η άνοδος που παρατηρείται στις τιμές έχει να κάνει με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, το οποίο είναι αυξημένο κατά 80% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Ένας δεύτερος παράγοντας πληθωρισμού, που στην Ευρώπη δεν έχει κάνει ακόμη την εμφάνισή του, παρατηρείται όταν καταργούνται πλήρως οι περιορισμοί της covid-19 και εμφανίζεται μια ώθηση της ζήτησης που στα πρώτα στάδια αδυνατεί να εξυπηρετηθεί. Στην Ευρώπη, πάντως, αναμένεται ένα πολύ δυνατό τέταρτο τρίμηνο σε επίπεδο κατανάλωσης, το οποίο θα προκαλέσει μεγαλύτερη από την παρούσα αύξηση των τιμών αν και στα βασικά αγαθά η πίεση που εξασκείται είναι ελεγχόμενη.

Η ανάκαμψη σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας και τους κινδύνους για ένα τέταρτο κύμα με άγνωστες τις συνέπειες που θα έχει στην καθημερινότητα των πολιτών. Οι μεταλλάξεις ωστόσο έχουν ανεβάσει επίπεδο εμβολιασμών για να χτιστεί το τείχος ανοσίας από 60% σε πάνω από 80%, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, γεγονός που θα απαιτήσει τον εμβολιασμό και των ατόμων κάτω των 18 ετών. Οι αβεβαιότητες και τα νέα δεδομένα που συσσωρεύονται έχουν επηρεάσει τον τουρισμό στη Μεσόγειο και για αρκετούς ξενοδόχους θα είναι και αυτή η χρονιά τουριστικά χαμένη. Η αργή ανάκαμψη στις υπηρεσίες αφήνει βαριά σκιά στις προοπτικές της οικονομίας ενώ ορατός είναι και ο κίνδυνος μιας μεγαλύτερης από την αναμενόμενη περίοδο κρατικής στήριξης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, γεγονός που θα απαιτήσει νέες δανειακές επιβαρύνσεις. Σε ένα τέτοιο σκηνικό το «ποντάρισμα» των αγορών στην άνοδο του πληθωρισμού συνιστά μεσοπρόθεσμα αρνητική εξέλιξη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση