ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ασκήσεις ετοιμότητας

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Οι εμβολιασμοί πρέπει να προχωρήσουν γοργά και γίνεται μεγάλη προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση. Η επιφυλακτικότητα του κοινού σε συγκεκριμένο εμβολιαστικό σκεύασμα δεν βοηθά να κατακτήσουμε τα ποσοστά που θα επιτρέψουν το άνοιγμα της οικονομίας. Το πρόβλημα είναι ορατό σε όλους και ήδη οι προσπάθειες είναι πολλαπλές και στοχευμένες για να διασκεδάσουν τις ανησυχίες και να αποτραπεί το «στοίβαγμα» σκευασμάτων που μένουν στα αζήτητα. Η πρόοδος στο εμβολιαστικό πρόγραμμα βάζει στην εικόνα όλο και μικρότερες ηλικίες, γεγονός που αναπτερώνει τις ελπίδες για αλλαγή στην εμβολιαστική συμπεριφορά. Και επειδή οι δόσεις είναι περιορισμένες, λόγω των γνωστών προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο όλες οι διαθέσιμες δόσεις να καταλήγουν σε εμβολιασμούς.

Αυτή η περίοδος είναι κρίσιμη μιας και τις επόμενες εβδομάδες θα επιχειρηθεί να κερδηθεί το στοίχημα με τους εμβολιασμούς. Η ανάκαμψη, αν και αργή, έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της. Βρίσκεται, όμως, αντιμέτωπη με το τρίτο κύμα διασποράς του ιού, γεγονός που την απειλεί με εκτροχιασμό αν δεν ελεγχθεί επιδημιολογικά η κατάσταση. Τα μόνα μέτρα στη διάθεση των αρμοδίων αυτή την στιγμή είναι οι εμβολιασμοί και η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις και τις συγκεντρώσεις. Παλαιότερα είχαμε μόνο τα lockdowns για περιορισμό της εξάπλωσης αλλά τώρα που προστίθενται οι εμβολιασμοί, θα ανέμενε κάποιος ότι η κούραση των προηγούμενων μηνών θα επενεργούσε θετικά. Ακόμα και έτσι όμως άρχισε να φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ και πρέπει η προσπάθεια να ενταθεί και ο ορθολογισμός να πρυτανεύσει.

Στην Ευρώπη ο δηλωμένος στόχος είναι να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και αυτό σημαίνει να έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού. Η Κύπρος, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, έχει επιταχύνει τους εμβολιασμούς και προετοιμάζεται για να ζήσει ένα καλοκαίρι που θα χαρακτηρίζεται από την εντατική συνέχιση των εμβολιασμών στα εμβολιαστικά κέντρα. Η παρούσα υγειονομική κρίση αφήνει σκληρό αποτύπωμα στην οικονομία στέλνοντας περίπου εκατό εκατομμύρια άτομα κάτω από το όριο της φτώχειας παγκοσμίως και αφήνοντας την ΕΕ με έξι εκατομμύρια λιγότερες θέσεις εργασίας. Η κατάσταση θα ήταν απείρως χειρότερη αν δεν επιστρατεύονταν τεράστιες οικονομικές ενέσεις από τις κυβερνήσεις και ευέλικτοι μηχανισμοί ποσοτικής χαλάρωσης από τις κεντρικές τράπεζες. Η συνέχιση της δημοσιονομικής στήριξης θεωρείται από όλους λίγο πολύ δεδομένη διότι, αν αποσυρθεί σήμερα θα κινδυνεύσουν να καταστραφούν όλα όσα κερδήθηκαν τον προηγούμενο καιρό. Πέραν όμως της προσπάθειας διατήρησης των μεγεθών που υπήρχαν τον Δεκέμβριο του 2019, υπάρχει και η ανάγκη για αλλαγές.

Όσο περνά ο καιρός αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η πανδημία θα αφήσει πολλές αλλαγές φεύγοντας. Οι περισσότερες μάλλον είναι για καλό, αρκεί να προετοιμαστούμε κατάλληλα και να θελήσουμε πραγματικά την αλλαγή. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί τώρα στο στάδιο του σχεδιασμού όλων εκείνων που θα «κυνηγήσουμε» να αλλάξουν. Η επικύρωση του ταμείου ανάκαμψης από την Ευρώπη προχωρά και ήδη από σύνολο 27 χωρών οι 16 το έχουν υπερψηφίσει. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα πρώτα χρήματα αναμένεται να δοθούν στα κράτη-μέλη σε περίπου δύο μήνες. Θα πρέπει, συνεπώς, να είμαστε έτοιμοι να τα «ρίξουμε» γρήγορα εκεί που θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο για την οικονομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  Coronavirus  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση