ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Eνα σύγχρονο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η σύνδεση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης με την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών αποτελεί καίριο ζήτημα συζητήσεων, αλλά και αιτία έντονων αντιπαραθέσεων στα εσωτερικά των χωρών. Σε αυτή την προσπάθεια η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο αποτελεί κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας.

Αποτελεί εξάλλου κοινό τόπο ότι η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη, ενώ η κάθε προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών ανισότητας προκαλεί μια ατελή συσσώρευση του ανθρώπινου κεφαλαίου και επιβράδυνση στην οικονομική ανάπτυξη. Προκειμένου να συνδεθεί η οικονομική ανάπτυξη με την κοινωνική ευημερία και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τον όρο «κοινωνική κινητικότητα». Η κοινωνική κινητικότητα ορίζεται ως η αλλαγή στη θέση ενός ατόμου σε μια κοινωνία, όπου μέλη της κατηγοριοποιούνται με βάση τον πλούτο, το εισόδημα, τη φυλή, την εκπαίδευση, το φύλο, το επάγγελμα και άλλα.

Οι κυβερνήσεις και όσοι έχουν την ευθύνη χάραξης πολιτικής έχουν πλέον στη διάθεσή τους ένα δείκτη που αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τη στοχοθέτηση και την επιμέτρηση της απόδοσης ενός κυβερνητικού προγράμματος ή μιας επιμέρους πολιτικής. Οι χώρες που καταφέρνουν να παρουσιάζουν βελτιωμένο αυτόν το δείκτη φροντίζουν να έχουν στη διάθεση των πολιτών ποιοτικότερες υπηρεσίες εκπαίδευσης και υγείας, αυξημένες προοπτικές και βελτιωμένες συνθήκες εργασίας, πλαίσιο κοινωνικής προστασίας και ελεύθερη πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες.

Δεν είναι τυχαίο που οι πλέον προηγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες, ξεκίνησαν βελτιώνοντας τα συστήματα υγείας και παιδείας τους και εν συνεχεία στράφηκαν προς την εργασία εφαρμόζοντας πολιτικές για μείωση των ωρών εργασίας και εισάγοντας νέες μορφές εργασίας, όπως είναι το ευέλικτο ωράριο. Στη χώρα μας, η μεγάλη μεταρρύθμιση για την υγεία είναι γεγονός μέσα από το ΓεΣΥ. Απομένει μόνο να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή και να παρουσιάσει σημάδια μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας.

Η εκπαίδευση από την άλλη, δεν φαίνεται να βρίσκεται σε κάποια μεταρρυθμιστική διαδικασία, πέρα από κάποιες επιμέρους συζητήσεις που γίνονται για τη διόρθωση καθημερινών προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την ομαλή λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων. Στα θέματα που αφορούν στη βελτίωση των συνθηκών αλλά και των ευκαιριών στην εργασία όπως και τη συνταξιοδότηση, παραμένουμε δογματικά προσκολλημένοι στο παρελθόν.

Χαρακτηριστική είναι η πολύ πρόσφατη προσπάθεια σε σχέση με τα ταμεία παροχής συνταξιοδοτικών ωφελημάτων. Στο μέτωπο της τεχνολογίας δεν έχουμε κάτι για το οποίο μπορούμε να περηφανευόμαστε, αφού δεν έχουμε καταφέρει να την ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας. Η προσπάθεια βρίσκεται προς το παρόν σε νηπιακό στάδιο και ευχή όλων μας θα πρέπει να είναι να επιτύχουν οι προσπάθειες που αναλαμβάνονται. Τέτοιες προσπάθειες γίνονται από την κεντρική κυβέρνηση, τη γενική κυβέρνηση και τον ιδιωτικό τομέα. Η αύξηση του δείκτη κοινωνικής κινητικότητας στη χώρα μας θα σημαίνει ότι η θετική πορεία της οικονομίας θα αποτυπώνεται στο επίπεδο ζωής των πολιτών ενώ την ίδια στιγμή, η ορθή συσσώρευση του ανθρώπινου κεφαλαίου στην οικονομία, θα επιτρέπει την αύξηση του οικονομικού αποτελέσματος και άρα θα έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη. Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι η επένδυση στην υγεία, την εκπαίδευση, την εργασία, τη συνταξιοδότηση, τις νέες τεχνολογίες και την κοινωνική προστασία αποτελεί από μόνο του ένα σύγχρονο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που είναι και μακροχρόνια βιώσιμο.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση