ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εξίσωση τριών μεταβλητών

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Το ενδεχόμενο να προκληθεί χάος στην ΕΕ, εφόσον τα κράτη μέλη δεν τηρήσουν κοινή στάση στα ταξίδια, είναι κάτι που απεύχονται όλοι και προς τούτο εξασκείται πίεση όπως το θέμα συζητηθεί στην επόμενη σύνοδο των αρχηγών κρατών. Ο προβληματισμός είναι επίκαιρος καθώς αρκετές χώρες ετοιμάζονται να κηρύξουν την έναρξη της τουριστικής περιόδου και να δημοσιοποιήσουν τους κανόνες υποδοχής των ταξιδιωτών. Σε μια προσπάθεια να προλάβει, η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε την περασμένη Κυριακή την ετοιμότητα της ΕΕ να υποδεχθεί τουρίστες από τις ΗΠΑ που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο εμβολιασμών κατά της cοvid19. Όλοι όμως γνωρίζουν ότι στην ουσία η κάθε χώρα μπορεί να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα ρυθμίζει την άφιξη ταξιδιωτών και δεν έχει καν υποχρέωση να ενημερώσει την Κομισιόν. Το πρόβλημα μεγεθύνεται για τις χώρες της ζώνης του Σένγκεν, αφού μετά την πρώτη είσοδο στο έδαφος της ΕΕ η διακίνηση γίνεται ουσιαστικά χωρίς περιορισμούς. Η προσπάθεια των Βρυξελλών εστιάζεται αυτήν την περίοδο στην υιοθέτηση μιας ομοιόμορφης προσέγγισης, όμως, η έναρξη της τουριστικής περιόδου δεν αφήνει χρόνο για διαβούλευση και τελική συνεννόηση σε αυτό το πολύ κρίσιμο θέμα.

Με αφορμή την πρόσκληση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προς τους Αμερικανούς πολίτες, οι πρώτες αντιδράσεις δεν υπήρξαν ενθαρρυντικές για μια συνεννόηση, ακόμη και αν κάτι τέτοιο επιδιωχθεί στον λίγο χρόνο που απομένει. Βασική περιοχή ανησυχίας παραμένει ο κίνδυνος να «εισαχθούν» στην Ευρώπη νέες μεταλλάξεις που ίσως γκρεμίσουν μια ήδη ρευστή υγειονομική κατάσταση εντός ΕΕ. Οι περισσότερες αντιδράσεις προκύπτουν από χώρες που δεν στηρίζονται οικονομικά στον τουρισμό με αποτέλεσμα να αντιστέκονται στο ενδεχόμενο να επιτραπεί η είσοδος ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ, αφού μέσω αυτής της οδού διαβλέπουν τον κίνδυνο να ταξιδέψουν άτομα που διαμένουν σε χώρες της Λατινικής Αμερικής όπου έχουν καταγραφεί ιδιαίτερα επικίνδυνες μεταλλάξεις. Οι ανησυχίες εντός ΕΕ εκτείνονται και στο ζήτημα του διαβατηρίου εμβολιασμών, το οποίο ακόμα και αν τεθεί σε εφαρμογή έγκαιρα, θα αποτελεί ζήτημα στα χέρια των κρατών μελών και όχι αντικείμενο για μια κεντρική συνεννόηση από όλες τις χώρες της ΕΕ. Για το συγκεκριμένο θέμα οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών δεν έχουν ακόμη καταφέρει να έρθουν σε συνεννόηση με τη Βρετανία η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή τουριστών στην ΕΕ. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι οι ελπίδες για μια θετική κατάληξη είναι περιορισμένες, αφού το κακό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ φάνηκε να ξεπερνιέται με τη συμφωνία για το Brexit, επιβαρύνθηκε από τη διαμάχη που ξέσπασε για τις οδούς προμήθειας των εμβολίων.

Η Κύπρος, ως χώρα με σημαντική οικονομική εξάρτηση στον τουρισμό, προφανώς παρακολουθεί τη συζήτηση που αναπτύσσεται με ενδιαφέρον, γνωρίζοντας ότι χωρίς κοινή συνεννόηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα ζητήματα γίνονται πολύπλοκα στο εσωτερικό μέτωπο ιδιαίτερα τώρα που βιώνουμε μια περίοδο έντονης αντιπαράθεσης και μεγάλης αμφισβήτησης των αποφάσεων. Το επόμενο διάστημα και εφόσον η επιδημιολογική εικόνα επιτρέψει μια θετική αξιολόγηση από τους παραδοσιακούς προορισμούς, η χώρα θα ετοιμαστεί να υποδεχθεί τους τουρίστες της καλοκαιρινής περιόδου. Το μείγμα των μέτρων που θα ρυθμίζει την είσοδο ταξιδιωτών στους επόμενους μήνες θα είναι συνάρτηση της πορείας των εμβολιασμών στο εσωτερικό, της οικονομικής επίπτωσης και της ανάγκης διατήρησης της δημόσιας υγείας σε καλά επίπεδα στο τέλος της καλοκαιρινής περιόδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση