ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ευνοϊκή συγκυρία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τη μεγαλύτερη ύφεση από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα, την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ μπαίνουν και επίσημα σε ύφεση. Σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις, η πτώση στο παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να ξεπεράσει το 5% φέτος, ξεπερνώντας το 3% που προέβλεψε το ΔΝΤ σχετικά πρόσφατα. Η πανδημία προκάλεσε «γρήγορες και μαζικές συνέπειες» με αποτέλεσμα η μικρή της διάρκεια να έχει προκαλέσει τέτοιες ζημιές που θα απαιτηθούν σχεδόν δυο χρόνια για να επουλωθούν οι πληγές. Οι εκτιμήσεις για το μέγεθος της ύφεσης γίνονται αφού προηγουμένως ληφθεί υπόψη ο θετικός αντίκτυπος μεγάλου αριθμού δημοσιονομικών και νομισματικών μέτρων, η ένταση των οποίων είναι χωρίς προηγούμενο.

Αναλυτικά οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ύφεση στις αναπτυγμένες χώρες ίση με 7%, ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες η πτώση του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 2,5%. Με αυτούς τους ρυθμούς, αναμένεται ότι μέχρι και 100 εκατομμύρια άνθρωποι θα οδηγηθούν κάτω από το όριο της φτώχιας. Για μετριασμό των επιπτώσεων οι απόψεις των τεχνοκρατών συγκλίνουν στο ότι τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις στον τομέα της υγείας, της έρευνας, της παιδείας και της πράσινης οικονομίας, επιδιώκοντας τεχνολογίες που να είναι φιλικές στο περιβάλλον, δηλαδή έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Αποτυπώνοντας το πλήγμα που προκάλεσε η πανδημία στην ευρωπαϊκή οικονομία, η ΕΚΤ στις δικές τις προβλέψεις εκτιμά για φέτος πτώση στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ ίση με 8,7%. Για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης, η ΕΚΤ θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την έγκριση του ταμείου ανάκαμψης που προωθούν οι κυβερνήσεις αν και από την πλευρά της ενίσχυσε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων με ακόμα €650 δισ. έχοντας ως πρωταρχικό στόχο να κρατήσει τις αγορές «ανοιχτές» στα κράτη μέλη. Αυτό που τώρα θα απαιτηθεί είναι ταχύτητα στην λήψη αποφάσεων όσον αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα, αφού είναι εξίσου σημαντικά όσο και τα νομισματικά στην αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών του κορωνοϊού. Ταχύτητα κυρίως θα απαιτηθεί στη ενεργοποίηση του ταμείου ανάκαμψης, το οποίο εφόσον δραστηριοποιηθεί άμεσα θα μπορέσει να αποτρέψει τη δημιουργία περαιτέρω αρνητικών τετελεσμένων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, σε μια ιστορική για την ίδια στιγμή, προτείνει ουσιαστικά την αλλαγή της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής. Μέσω της πρότασης που κατέθεσε, η Ευρώπη θα μπορεί πλέον να μοχλεύει τον προϋπολογισμό της και να αντλεί ρευστότητα για πολύ μεγάλη χρονική διάρκεια και με πολύ χαμηλά επιτόκια. Και το σημαντικότερο είναι ότι τα δάνεια θα εξοφλούνται μέσα από νέες φορολογίες που θα επιβληθούν μέσω νέων «πράσινων φορολογιών». Η Ευρώπη στη δυσκολότερη περίοδο μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο ορθώνει ανάστημα και δείχνει ποιος είναι ο ξεκάθαρος προσανατολισμός της.

Η ευρωπαϊκή προσέγγιση αποτελεί και μια απάντηση στην κοινωνική αναταραχή που αυτήν την περίοδο κάνει έντονα την εμφάνισή της στις ΗΠΑ. Αν και το σημείο εκκίνησης αποτέλεσε ένα περιστατικό ρατσιστικής βίας, η ρίζα της κοινωνικής αναταραχής είναι οι οικονομικές ανισότητες και το γεγονός ότι το κοινωνικό χάσμα έχει διογκωθεί τα τελευταία χρόνια. Η Ευρώπη μέσα από τις πολιτικές της στοχεύει να δώσει ουσιαστικές λύσεις. Η μικρή μας πατρίδα, έχοντας ευτυχήσει να ενταχθεί στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, αποκτά σημαντικά εργαλεία για αντιμετώπιση των προκλήσεων. Η συγκυρία είναι ευνοϊκή εφόσον θα μας βρει κατάλληλα προετοιμασμένους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση