ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Έγκυροι Ευρωπαίοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος κατάφερε στο τέλος της πολιτικής της σταδιοδρομίας να τοποθετήσει το όνομά της στο πάνθεο των Ευρωπαίων ηγετών. Η τολμηρή αυτή εκτίμηση γίνεται ως αποτέλεσμα της αιφνιδιαστικής, ακόμα και για τους συνεργάτες της, συμφωνίας της με τον Γάλλο Πρόεδρο για τη σύναψη δανείου από την Κομισιόν, προκειμένου να διασωθούν οι χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία και να μπορέσουν να ξαναχτίσουν τις οικονομίες τους.

Η αιφνιδιαστική κίνηση από πλευράς της γερμανικής κυβέρνησης ήρθε λίγες μέρες μετά τη δικαστική αμφισβήτηση των ενεργειών της ΕΚΤ για τη διάσωση των ευρωπαϊκών οικονομιών, από το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας. Όπως εκτιμάται, η συγκεκριμένη εξέλιξη εξέθεσε επιτακτικά την ανάγκη για δημοσιονομικά μέτρα πέραν των νομισματικών παρεμβάσεων της ΕΚΤ. Η ώρα των προϋπολογισμών έχει φθάσει και οι κυβερνήσεις θα κληθούν σύντομα να αναλάβουν δράση και να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από την ποσοτική χαλάρωση της νομισματικής αρχής.

Η Άνγκελα Μέρκελ διανύει το τελευταίο έτος της 15χρονης παρουσίας της στην καγκελαρία και έχοντας διαχειριστεί ακόμα μια κρίση με επιτυχία, αποφάσισε να πράξει τώρα αυτό που για χρόνια θεωρούσε ότι δεν είχε τη λαϊκή εντολή για να εφαρμόσει. Να επιτρέψει, δηλαδή, την άντληση χρημάτων έναντι του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού γνωρίζοντας ότι ο μεγαλύτερος συνεισφέροντας σε αυτόν είναι η Γερμανία. Αυτή η κρίση, όμως, είναι πολύ διαφορετική από κάθε προηγούμενη και δεν συγκρίνεται με την πρόσφατη κρίση του ευρώ αφού απουσιάζει ο «ηθικός κίνδυνος».

Ο Γάλλος πρόεδρος, με την σειρά του, ως ο έτερος πυλώνας της συμφωνίας, έχει την μεγάλη τύχη να είναι αυτήν την περίοδο συνεπιβάτης της Άνγκελα Μέρκελ συμμετέχοντας σε ένα καθοριστικό βήμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει άλλωστε το γεγονός ότι ο Εμμανουήλ Μακρόν επιδιώκει μεγαλύτερη/ουσιαστικότερη/βαθύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη από το 2017 και σίγουρα η θετική αυτή κατάληξη τον ενισχύει πολιτικά.

Η Ευρώπη, εφόσον οριστικοποιήσει αυτό το τεράστιο βήμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, θα μπορέσει να οικοδομήσει μια καλύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών-μελών, ανατρέποντας παράλληλα το κλίμα αμφισβήτησης που έκανε την εμφάνισή του στην κορύφωση της πανδημίας. Η ευρωπαϊκή οικονομία θα έχει πλέον τη δυνατότητα να μετατρέψει τη συμφωνία των δυο ηγετών σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, πηγαίνοντας κόντρα σε μια πραγματικότητα όπου μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων των ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα επικρατεί κλίμα έντασης.

Μέσα από το ταμείο ανάκαμψης, η Ευρώπη θα στηρίξει κεντρικά περιοχές και κλάδους της οικονομίας που έχουν πληγεί περισσότερο. Την αξιολόγηση θα κάνουν τεχνοκράτες των Βρυξελλών ενώ η αλληλεγγύη θα εκδηλωθεί μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων και όχι δανείων. Αν και η συμφωνία θα απαιτήσει την κύρωση από όλες τις χώρες-μέλη, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι αρκετοί ηγέτες δεν είδαν για πρώτη φορά τη συμφωνία από την τηλεόραση, υπονοώντας ότι υπήρξε προηγούμενη συνεννόηση.

Στην Κύπρο, αναλόγως βέβαια και των εξελίξεων της φετινής σεζόν αν και οι προσδοκίες είναι χαμηλές, θα δοθεί η ευκαιρία να ξανασχεδιάσει την τουριστική της βιομηχανία αξιοποιώντας το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης, τόσο σε πόρους όσο και σε τεχνογνωσία. Ορθά λέγεται ότι αύτη η κρίση είναι πολύ διαφορετική από το 2013, για τον απλούστατο λόγο ότι αυτή την φορά δεν θα είμαστε μόνοι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση