ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η πολύ σημαντική γερμανική προεδρία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναλαμβάνει σήμερα και θα διατηρήσει για τους επόμενους έξι μήνες η Γερμανία. Σύμφωνα με τους στόχους της Γερμανικής Προεδρίας, η κινητικότητα στην Ευρώπη θα πρέπει να γίνει περισσότερο σύγχρονη, καινοτόμα και βιώσιμη, χωρίς να παραγνωρίζονται τα νέα δεδομένα που έχει διαμορφώσει η πανδημία, όπως είναι η ανάγκη καλής προετοιμασίας για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων. Η Ευρώπη, προκειμένου να εξέλθει ενδυναμωμένη και καλύτερα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει μελλοντικές κρίσεις, θα χρειαστεί πιο αξιόπιστες εφοδιαστικές αλυσίδες, ομοιομορφία στους κανόνες για διασυνοριακές εμπορευματικές μεταφορές και καλύτερους «διαδρόμους» όδευσης των εμπορευμάτων. Για να προωθήσει την πράσινη ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Γερμανική Προεδρία προτίθεται να αναλάβει κοινή δράση για αντιμετώπιση, μέσω ομοιόμορφων πολιτικών, των θεμάτων της κλιματικής αλλαγής, της κινητικότητας και του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Στις προτεραιότητες της Γερμανικής Προεδρίας αναμένεται να βρεθούν θεματικέςπου αφορούν (α) στην ανταλλαγή δεδομένων μέσω ενίσχυσης των υφιστάμενων υποδομών των κρατών μελών και τη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής πλατφόρμας ανταλλαγής δεδομένων, (β) στην αυτόνομη οδήγηση μέσω ενίσχυσης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και των υποδομών οπτικών ινών, και (γ) στην κλιματική αλλαγή μέσα από την προώθηση φιλικότερων προς το περιβάλλον μέσων μεταφοράς για τα επίγεια και από αέρος μέσα.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, με ομιλία της στη βουλή, κατέγραψε το γεγονός ότι η πανδημία έφερε την Ευρώπη στα όριά της δημιουργώντας ορατούς κινδύνους κατάρρευσης. Η κρατική παρέμβαση αποτελεί τη μοναδική εφικτή λύση αποφυγής αρνητικών τετελεσμένων στην ευρωπαϊκή συνοχή. Σε αντίθετη περίπτωση, η αδράνεια θα μετατραπεί σε αποσύνθεση δημιουργώντας μια νέα κρίση για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Για να υπάρξει, όμως, αποτελεσματική επούλωση των πληγών της κρίσης προτείνεται η δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης που θα μεταφέρει το σκηνικό από το νομισματικό στο δημοσιονομικό πεδίο.

Το ταμείο αυτό φιλοδοξεί να στηρίξει τις χώρες που έχουν πληγεί βαρύτερα. Η αμοιβαιοποίηση του χρέους, η οποία για χρόνια αποτελούσε το μήλο της έριδος, σήμερα βρίσκεται πιο κοντά παρά ποτέ. Εφόσον η πρόταση εγκριθεί, η Κομισιόν θα δανείζεται έναντι του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και θα δίνει οικονομική ενίσχυση προς τα κράτη μέλη. Το Ταμείο Ανάκαμψης, πέραν της στήριξης του γαλλογερμανικού άξονα και της ΕΚΤ, απολαμβάνει από προχθές και τη στήριξη του ΔΝΤ, η επικεφαλής του οποίου σημείωσε την ανάγκη να διατίθενται τα κονδύλια προς τα κράτη μέλη υπό τη μορφή ενισχύσεων και όχι δανείων. Αυτό απαιτείται, σημείωσε, αν είναι να δοθεί η αναγκαία ώθηση σε όλες εκείνες τις χώρες που πλήρωσαν μεγάλο τίμημα κατά την κρίση του κορωνοϊού.

Η Γερμανική Προεδρία γνωρίζει βέβαια ότι οι διαπραγματεύσεις για την έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι σκληρές και επίπονες. Δεν παρέλειψε όμως να τονίσει ότι, σε περίπτωση απόρριψης της πρότασης, τα προβλήματα στην Ευρώπη θα επιδεινωθούν και η ανεργία -αφού σκαρφαλώσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα- δυνατόν να απειλήσει ακόμα και την ίδια την δημοκρατία.

Η προσπάθεια που ανέλαβε η Γερμανίδα Καγκελάριος στη δύση της πολιτικής της καριέρας έχει αφενός στόχο να διασώσει το ευρωπαϊκό όραμα και αφετέρου να γράψει, εφόσον είναι επιτυχής, με χρυσά γράμματα το όνομά της στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία πλάι σε αυτά του Helmut Kohl και του François Mitterrand.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση