ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μια «μη επαναλαμβανομένη αντίδραση»

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σε κατηγορηματική διάψευση προχώρησε η Κριστίν Λαγκάρντ, αναφορικά με την είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας και έκανε λόγο για σκέψεις από πλευράς ΕΚΤ που θα καθιστούσαν το ταμείο ανάκαμψης μόνιμη δομή της ΕΕ. Ευκαιρία για διευκρίνηση αυτού του τόσο σημαντικού ζητήματος υπήρξε η αναφορά από ολλανδικής πλευράς ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα άφηνε άλλες επιλογές στην Ολλανδία από το να συζητήσει ακόμη και το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επικεφαλής της ΕΚΤ με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο σημείωσε ότι το ταμείο ανάκαμψης αποτελεί τη «μη επαναλαμβανομένη αντίδραση» της Ευρώπης σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση και ως τέτοια θα πρέπει να ιδωθεί.

Η έμπειρη κεντρική τραπεζίτης, μέσα από τη δήλωση αυτή, επιχειρούσε παράλληλα να διαχειριστεί και το ήδη τεταμένο κλίμα εντός της ΕΚΤ που αίφνης έκανε την επανεμφάνισή του μετά από ανάπαυλα μερικών μηνών λόγω πανδημίας. Η προοπτική ενός δευτέρου κύματος έξαρσης του ιού, όμως, αποτέλεσε λόγο για να επανέλθει η διχογνωμία μεταξύ των βόρειων, με πρωτοστάτη τη Γερμανία, και των κάτω χωρών. Αυτήν τη φορά η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την πιθανή επέκταση των υφιστάμενων μέτρων και τον κίνδυνο να αποτελέσουν το μηχανισμό για να μεταφερθούν τα χρέη του ευρωπαϊκού νότου στις υπόλοιπες χώρες. Όσον αφορά στο ταμείο ανάκαμψης, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης το παρομοίωσε με το μάγο που θα εξαφανίσει το χρέος των χωρών εφαρμόζοντάς τις τεχνικές της αυταπάτης.

Την ίδια στιγμή η ισχυρή άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου σε νέα ιστορικά επίπεδα, αποτελεί πλέον ένα αξεπέραστο εμπόδιο στην προσπάθεια για ενίσχυση των εξαγωγών. Το πλήγμα που επιφέρει η ισοτιμία στις εξαγωγές ασφαλώς υπονομεύει τις προσπάθειες των κυβερνήσεων και της ΕΚΤ για στήριξη των αναπτυξιακών προοπτικών των οικονομιών. Από την άλλη όμως, οι μη εξαγωγικές χώρες εκλαμβάνουν τη μεγάλη αύξηση στην αγοραστική δύναμη των Ευρωπαίων ως παράγοντα που ενισχύει την κατανάλωση και σε καμία περίπτωση δεν προβληματίζει.

Στόχος της ΕΚΤ παραμένει, σύμφωναμε τις επίσημες δηλώσεις, η αύξηση του πληθωρισμού στην περιοχή του 2%, ένας στόχος που δυσχεραίνεται από τη συνεχή ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Για τη συνέχεια, η νομισματική αρχή προβλέπει αυξημένη αβεβαιότητα σε σχέση με τις προοπτικές της οικονομίας, η οποία θα συνεχίσει να επηρεάζεται αρνητικά από την υγειονομική κρίση. Η μείωση της αβεβαιότητας σύμφωνα με την ΕΚΤ θα περνά μέσα από τη συνέχιση των προγραμμάτων στήριξης της εργασίας και παραχώρησης εγγυήσεων για δάνεια. Όσον αφορά στις διαπιστώσεις, η ΕΚΤ διακρίνει επιφυλακτικότητα στην κατανάλωση, ενώ σημειώνει ότι οι επενδύσεις παρουσιάζουν μια ικανοποιητική εικόνα.

Στην Κύπρο οι προετοιμασίες για τον νέο προϋπολογισμό, περιλαμβανομένων και των σχεδιασμών για το ταμείο ανάκαμψης, έχουν ξεκινήσει. Η κυβέρνηση επιδιώκει τη συνεργασία όσων γίνεται περισσότερων για διαχείριση της κρίσης και ήδη ο υπουργός οικονομικών έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών. Η μέγιστη απορροφητικότητα των πόρων του ταμείου ανάκαμψης προφανώς αποτελεί κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας για τη συνέχεια. Η μη προώθηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων τώρα που θα υπάρχουν και τα απαραίτητα κονδύλια, δεν αποτελεί επιλογή και σίγουρα η απραξία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Το επόμενο διάστημα θα διαφανεί κατά πόσον η χώρα είναι έτοιμη για να πραγματοποιήσει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση

X