ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μπαίνουμε στην κρίση με αντοχές

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σύμφωνα με τη διεθνή ένωση αεροπορικών μεταφορών (ΙΑΤΑ), η αεροπορική κίνηση αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα Δεκεμβρίου 2019 περί το τέλος του 2024. Προβλέπει, δηλαδή, πέντε χαμένα χρόνια για τις αερομεταφορές και κατ’ ακολουθίαν την τουριστική βιομηχανία, η οποία είναι συνδεδεμένη σε μεγάλο βαθμό. Οι ζημιές που καταγράφει ο κλάδος μέχρι στιγμής είναι σημαντικές με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ως η χώρα με το μεγαλύτερο πλήγμα, να σημειώνει ζημιές 10 δισ. δολαρίων σε ένα τρίμηνο για τις τέσσερις μεγαλύτερες αεροπορικές της εταιρίες. Η κατάσταση είναι εκρηκτική αφού η συνολική κίνηση στα αεροδρόμια βρίσκεται περίπου στο 30% εκείνης που υπήρχε προ πανδημίας.

Ως αποτέλεσμα, ο συνολικός αριθμός των 75.000 θέσεων εργασίας αναμένεται να κινδυνεύσει άμεσα μόλις τερματιστούν τα σχέδια στήριξης της εργασίας στο τέλος Σεπτεμβρίου. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στην γειτονική μας Ιταλία, η ζημιά από τις απώλειες του τουρισμού σύμφωνα με εκτιμήσεις θα ανέλθουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου στα 13,7 δισ. ευρώ. Σημαντική επισήμανση στις εκτιμήσεις ιταλικών φορέων αποτελεί η αναφορά στη συντριπτική απώλεια εύπορων κυρίως τουριστών από χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Αμερική, η Ιαπωνία και η Αυστραλία. Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται από το γεγονός ότι η πτώση στις κρατήσεις στα πεντάστερα ξενοδοχεία της χώρας ανέρχεται στο 80%, ενώ αν εξαιρεθούν οι ντόπιοι το ποσοστό απώλειας ανεβαίνει στο εντυπωσιακό 92%. Προκύπτει, συνεπώς, ένα πρώτο συμπέρασμα ότι από το υφιστάμενο μείγμα τουριστών ο πολλαπλασιαστής εσόδων που θα υπολογιστεί αναμένεται πολύ χαμηλότερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Συγκρίσιμα με την περίπτωση της Κύπρου στοιχεία θα πρέπει κάποιος να αναμένει από τα αντίστοιχα ελληνικά, αφού οι δύο χώρες διαχειρίστηκαν με παρόμοιο τρόπο το πρώτο κύμα της πανδημίας, καταγράφοντας ικανοποιητικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με την ελληνική στατιστική υπηρεσία, οι αφίξεις του καλοκαιριού μέχρι στιγμής κυμαίνονται λίγο κάτω από το 30% της περσινής περιόδου. Αυτό, όμως, που προβληματίζει είναι η μείωση στα εισοδήματα, η οποία μέχρι στιγμής είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την αναμενομένη. Αιτίες ενδεχομένως θα πρέπει να αναζητηθούν και σε αυτήν την περίπτωση στο μείγμα του εισερχομένου τουρισμού. Αυτό το αλλιώτικο καλοκαίρι βρίσκει την Κύπρο τουριστικά να ολοκληρώνει ένα σερί θετικών επιδόσεων, ενώ για φέτος οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για την καλύτερη χρονιά στα ιστορικά. Η κατάσταση βεβαίως ανετράπη ως αποτέλεσμα των εξελίξεων με την πανδημία.

Το πλήγμα στις αφίξεις αναμένεται να είναι σημαντικό μιας και πλήττονται καίρια όλες οι κύριες αγορές μας, χωρίς να προκύπτει κάποιο όφελος από το γεγονός ότι στα προηγούμενα χρόνια καταφέραμε την απεξάρτηση της τουριστικής μας βιομηχανίας από τη βρετανική αγορά. Αυτή η κρίση, ωστόσο, πλήττει θεμελιακά την τουριστική βιομηχανία, με αποτέλεσμα όλες οι χώρες να επηρεάζονται σημαντικά. Η χρονιά θα είναι δύσκολη. Μας βρίσκει εντούτοις με σημαντικά αποθέματα θετικών επιδόσεων από τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που θα μας επιτρέψει να ανταπεξέλθουμε σε αυτήν την αρνητική συγκυρία και να σχεδιάσουμε για την επόμενη μέρα. Το άμεσο μέλλον θα πρέπει να μας βρει περισσότερο ανταγωνιστικούς και αρκετά πιο εξοικειωμένους με τα νέα δεδομένα που επιβάλλει η πανδημία, η οποία μάλλον θα μας συνοδεύσει για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση