ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ποδοσφαιρικός καπιταλισμός

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

«Αμερικανική εισβολή», «πραξικόπημα των ελίτ» και «ανελέητη απληστία» είναι μερικές από τις εκφράσεις που κατακλύζουν τα διεθνή ΜΜΕ ως αποτέλεσμα της πρόθεσης 12 μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων να αποχωρήσουν από τους θεσμούς της UEFA και να δημιουργήσουν τη δική τους ευρωλίγκα. Η είδηση, αν και αναμενόμενη, έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στο πανδημικό σκηνικό προκαλώντας αίσθηση και τοποθετώντας έστω και για λίγο τα θέματα των εμβολίων και της υγειονομικής εικόνας στο περιθώριο της ευρωπαϊκής συζήτησης. Στη συζήτηση αυτή δεν απουσιάζουν ούτε μερικοί από τους κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως είναι οι Εμανουέλ Μακρόν, Μάριο Ντράγκι και Μπόρις Τζόνσον, οι οποίοι έσπευσαν να καταδικάσουν τις αποφάσεις των εκπροσώπων της ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και να υπερασπιστούν τις μάζες των οπαδών που βλέπουν να δημιουργείται κάτι νέο που δεν τους περιλαμβάνει.

Η είδηση μετά τον πρώτο θυμό, προκάλεσε και μια έντονη συζήτηση αναφορικά με το κατά πόσον υπάρχουν νόμιμοι τρόποι στη διάθεση των κρατών-μελών ακόμα και της Κομισιόν για να σταματήσουν την υλοποίηση της απόφασης. Προς το παρόν, οι δηλώσεις περιορίστηκαν στην παροχή στήριξης προς την UEFA για όλες τις ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει προκειμένου να υπερασπιστεί τις «αρχές και αξίες τους ποδοσφαίρου». Η κριτική, όμως, δεν αφήνει ούτε την ομοσπονδία στο απυρόβλητο, η οποία κατηγορείται ότι προκάλεσε αυτήν την εξέλιξη φροντίζοντας τα προηγούμενα χρόνια να ικανοποιήσει τις παράλογες κατά πολλούς απαιτήσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων και να μετατρέψει τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε έναν αγώνα εξασφάλισης θέσης στους «χρυσοφόρους» ποδοσφαιρικούς ομίλους.

Μέχρι στιγμής η απόφαση δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος μεταξύ των οπαδών αφού στις πρώτες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν στη Βρετανία, οι αρνητικές γνώμες ήταν λίγο κάτω του 80%. Οι επιφυλάξεις έχουν να κάνουν με την απουσία δημοκρατικότητας και ίσων ευκαιριών, χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να βρίσκονται στην καρδιά του ποδοσφαίρου και έχουν συνεισφέρει στο παρελθόν τα μέγιστα στη δημοτικότητα και πλατιά αποδοχή του. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πρόθεση των 12 μεγάλων είναι να δημιουργήσουν έναν νέο θεσμό όπου αυτές οι ομάδες μαζί με άλλες τρεις που σύντομα θα προστεθούν δεν θα χρειάζονται να περνάνε από τη δοκιμασία της πρόκρισης αλλά θα είναι μόνιμα παρούσες ως ιδρυτικά μέλη. Σύμφωνα με τους εμπνευστές της ιδέας, αυτή είναι η νομοτελειακή εξέλιξη της πανδημίας, η οποία έχει μεταβάλει τα δεδομένα των ποδοσφαιρικών συλλόγων που έχουν συσσωρεύσει σημαντικές ζημίες που θα πρέπει να ανακτηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα διοργάνωση που βρίσκεται στα σκαριά έχει ήδη στηριχθεί οικονομικά από την αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan με το ποσό των $3,5 δισ. H είδηση συνοδεύεται, βεβαίως, και από το γεγονός ότι τρεις μεγάλοι αγγλικοί σύλλογοι βρίσκονται στην ιδιοκτησία αμερικανικών ταμείων επιχειρηματικού κεφαλαίου (venture capital funds). Λόγω αυτού του γεγονότος, η κίνηση θεωρείται καλά μελετημένη και στρατηγικά σχεδιασμένη έτσι ώστε να αλλάξει το άθλημα, αυτούς που το παρακολουθούν και τα μέσα από όπου το παρακολουθούν. Η σφοδρή αντίδραση των Άγγλων πολιτικών για άνευ όρων απόρριψη του σχεδίου περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, και δηλώσεις που υπενθύμιζαν στους επενδυτές και τωρινούς ιδιοκτήτες ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από προσωρινοί διαχειριστές των ομάδων. Η μάχη μόλις ξεκίνησε και είναι μια ακόμα κλασική αναμέτρηση μεταξύ κεντρικής ρύθμισης και φιλελεύθερης βούλησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
UEFA Leagues  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση

X