ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στάση αναμονής

Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι οι κίνδυνοι είναι εκεί και μας προδιαθέτει για μια δύσκολη χρονιά καθώς η ρευστότητα που επικρατεί μπορεί εύκολα όλα να τα ανατρέψει

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Οι κεντρικές τράπεζες μετά και τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων ετοιμάζονται να τηρήσουν στάση αναμονής. Ίσως όχι άμεσα αλλά είναι κάτι που πλέον συζητείται παρόλο που τουλάχιστον μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων βρίσκεται προ των πυλών. Οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών όλο αυτό το διάστημα δοκίμασαν τις αντοχές των οικονομιών και τα αποτελέσματα σκόρπισαν αισιοδοξία στους επενδυτές και στους οικονομολόγους που βλέπουν ή τουλάχιστον προβλέπουν καλύτερες από τις αναμενόμενες μέρες. Ο πληθωρισμός χωρίς να έχει χαλιναγωγηθεί παρουσιάζει σημάδια «κόπωσης» και αυτό που απομένει να διευκρινιστεί είναι κατά πόσο οι κεντρικές τράπεζες έκαναν περισσότερα ή λιγότερα από ό,τι χρειαζόταν. Αυτό όμως είναι κάτι που θα διαφανεί σε βάθος χρόνου και όχι άμεσα, γεγονός που συντηρεί την έστω και σε χαμηλότερους ρυθμούς συνέχιση των νομισματικών κινήσεων.

Οι παράγοντες κινδύνου για την οικονομία είναι σήμερα αρκετά εξασθενημένοι σε σχέση με τις προβλέψεις που γινόντουσαν τον περασμένο Οκτώβριο. Οι τιμές της ενέργειας «ξεπερνώντας» το ράλι της προηγούμενης περιόδου κινούνται πλέον σε φυσιολογικά επίπεδα και σε ορισμένες περιπτώσεις κάτω από τα επίπεδα που επικρατούσαν πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας βρίσκεται σε διαδικασία φθοράς των δύο πλευρών και δεν παρουσιάζει την κλιμάκωση που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια οικονομία, όπως βάσιμα εκφραζόταν η ανησυχία μερικούς μήνες πριν. Στην θετική ανάγνωση των γεγονότων έρχεται να προστεθεί και το «άνοιγμα» της Κίνας από την covid-19 που θα επιτρέψει να ομαλοποιηθούν τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες που στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν αιτία για σημαντικές ελλείψεις και ανατιμήσεις.

Οι παράγοντες κινδύνου για την οικονομία είναι σήμερα αρκετά εξασθενημένοι σε σχέση με τις προβλέψεις που γινόντουσαν τον περασμένο Οκτώβριο

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης, αν και τα στοιχεία είναι βελτιωμένα, είναι νωρίς για πανηγύρια, αλλά όπως όλοι γνωρίζουν οι αγορές δεν χάνουν ευκαιρία να «γιορτάσουν» στα καλά νέα όπως δεν διστάζουν να «θρηνήσουν» στην πρώτη αναποδιά. Το κλίμα στις αγορές αυτή την περίοδο είναι θετικό, γεγονός που βάζει ένα επιπλέον βάρος στις κεντρικές τράπεζες να μην χαλάσουν το «πάρτι». Προς το παρόν οι ανατιμήσεις στους τίτλους σταθερού εισοδήματος ακολουθούμενες και από τις μετοχικές αξίες θέτουν το σκηνικό προκαλώντας ενθουσιασμό μαζί και περισυλλογή για το πώς θα μπορούσε αυτή η κατάσταση να εξελιχθεί. Η περίοδος που διανύουμε παραδοσιακά χαρακτηρίζεται από σωρεία ανακοινώσεων οικονομικών μεγεθών που είτε θα διατηρήσουν το εύφορο κλίμα είτε θα αναδείξουν νέους προβληματισμούς.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι οι κίνδυνοι είναι εκεί και μας προδιαθέτει για μια δύσκολη χρονιά καθώς η ρευστότητα που επικρατεί μπορεί εύκολα όλα να τα ανατρέψει. Σε αυτό το περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας στηρίζεται και η προσμονή πως οι κεντρικές τράπεζες θα βάλουν προς το τέλος του τρέχοντος τριμήνου φρένο στις αποφάσεις τους. Γνωρίζουν άλλωστε ότι έδωσαν μια γερή δόση φαρμάκου στην οικονομία για ίαση από την νόσο του πληθωρισμού και τώρα είναι η ώρα για να δοθεί χρόνος για την απαραίτητη αξιολόγηση. Αναλόγως του πόσο αργά ή γρήγορα και πόσο επιθετικά έδρασε η κάθε τράπεζα ξεχωριστά, θα καθοριστούν και οι επόμενες κινήσεις με το γενικό κλίμα να ευνοεί την στάση αναμονής. Στην περίπτωση της ΕΚΤ που μας αφορά άμεσα οι αργοπορημένες ενέργειες του 2022 αποτελούν την κύρια αιτία που η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε σε «δρόμο που θα πρέπει να καλυφθεί».

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση