ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το τέλος της ατολμίας

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ζούμε τον γρίφο των χαμηλών επιτοκίων και του χαμηλού πληθωρισμού, σχολιάζει η ΕΚΤ χαρακτηρίζοντάς την κατάσταση που διαμορφώνεται ως τη μεγαλύτερη πρόκληση της νομισματικής πολιτικής για το μέλλον. Σύμφωνα με τις επισημάνσεις αξιωματούχων της Φρανκφούρτης, ο πληθωρισμός στις αναπτυγμένες χώρες εδώ και μια δεκαετία και σίγουρα πολύ πριν την πανδημία, είναι καθηλωμένος σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα παρόλη την ισχυρή ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες. Το φαινόμενο που προφανώς αποδίδεται σε δομικούς παράγοντες εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από την παγκοσμιοποίηση σε συνδυασμό με την ένταση της τεχνολογίας στην παραγωγή και την μεταρρύθμιση στην ενεργειακή οικονομία λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τα χαμηλά πραγματικά επιτόκια εξηγούνται ως επί το πλείστον από τις περιορισμένες επενδυτικές επιλογές σε συνδυασμό με την αύξηση στην καθαρή αποταμίευση. Για κάποιους οικονομολόγους, η άνοδος του πληθωρισμού θα απαιτήσει «πραγματικά» αρνητικά επιτόκια για σημαντικό χρονικό διάστημα. Και ενώ αυτό είναι κάτι που βρίσκεται στα υπόψιν κάθε φορά που έχουμε νομισματική συνάντηση στην ΕΚΤ, οι επιπτώσεις μιας τέτοιας ενέργειας δεν έχουν επαρκώς αναλυθεί και άρα υπάρχει διστακτικότητα να εξαντληθούν τα μικρά περιθώρια που υπάρχουν για περαιτέρω μείωση των βασικών επιτοκίων.

Με τα περιθώρια της νομισματικής πολιτικής να είναι «σφικτά», η προσοχή πλέον στρέφεται στους άλλους δύο πυλώνες άσκησης οικονομικής πολιτικής, δηλαδή, εκείνη των δημοσιονομικών επεκτατικών μέτρων και των διαθρωτικών αλλαγών. Στην Ευρώπη έχει παρατηρηθεί μια θετική συσχέτιση μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων. Τα προηγούμενα χρόνια, όμως, η μεγάλη υστέρηση στις δημόσιες επενδύσεις κυρίως σε έργα υποδομής, έχουν αφήσει αρνητικό αποτύπωμα. Αυτό υπήρξε κατά κύριο λόγο το αποτέλεσμα της κρίσης χρέους που αντιμετώπισε η Ευρώπη πριν ακριβώς μια δεκαετία και είχε ως αποτέλεσμα να αποκλειστούν από τις αγορές χώρες του σκληρού πυρήνα του ευρώ. Αυτές τις αδυναμίες, ελέω και της πανδημίας που κάνει τη λήψη αποφάσεων αναγκαία, προσπαθεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη με το ταμείο ανάκαμψης σε συνδυασμό με τις ενέργειες της ΕΚΤ που έχουν στόχο να κρατήσουν ανοιχτή την πόρτα της χρηματοδότησης για τις χώρες της ευρωζώνης. Η ΕΚΤ προφανώς έχει πετύχει τους στόχους της αφού για πρώτη φορά βλέπουμε σύγκλιση επιτοκίων μεταξύ των δεκαετών ομολόγων σταθμισμένου ΑΕΠ της ευρωζώνης και των επιτοκίων μηδενικού ρίσκου (risk free). Η σύγκλιση πιθανόν να πρέπει να θεωρηθεί παροδική και ήδη εκφράζονται προβληματισμοί για το τι να αναμένουμε όταν η πανδημία θα σταματήσει να επηρεάζει τις αποφάσεις.

Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι η στήριξη στις αγορές θα πρέπει να διατηρηθεί σε βιώσιμα επίπεδα για όσο χρόνο θα χρειαστεί για την επαναφορά της καταναλωτικής και επενδυτικής δραστηριότητας. Η διατήρηση της εμπιστοσύνης στις οικονομίες και η εξάλειψη της αβεβαιότητας στις αγορές αποτελούν κεντρικούς στόχος της ΕΚΤ. Γνωρίζουν, όμως, πολύ καλά όλοι ότι τα νομισματικά μέτρα για να είναι αποτελεσματικά πρέπει να υποστηρίζονται και από αντίστοιχης φιλοσοφίας δημοσιονομικά μέτρα. Εκφράζεται ωστόσο δικαιολογημένη δυσαρέσκεια από μέρους της ΕΚΤ για ατολμία στο επίπεδο των κυβερνήσεων για πραγματική στήριξη της ανάκαμψης. Τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα προς την κατεύθυνση χαλάρωσης των μέγιστων επιτρεπόμενων ορίων σύγκλισης όσον αφορά στο χρέος και στο έλλειμμα, παραβίαση των οποίων, σύμφωνα με ευρωπαϊκές συνθήκες που ισχύουν σήμερα, θα απαιτήσει τη λήψη έκτακτων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση

X