ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το τέλος των κριτηρίων του Μάαστριχτ;

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην Ε.Ε. όσον αφορά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα των κρατών μελών, το οποίο αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων καθυστερώντας την οικονομική ανάκαμψη. Μετά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, η νέα σημαντική εξέλιξη αφορά στην αναστολή διοχέτευσης των εμβολίων της AstraZeneca από 11 χώρες σε μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε ως προληπτική.

Η απόφαση συνδέεται με τον μικρό αριθμό θανάτων που προέκυψαν μετά τον εμβολιασμό και οφείλονται σε θρόμβους στο αίμα. Στις χώρες που επέβαλαν αναστολή εμβολιασμών περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η Γερμανία και η Γαλλία. Το κύμα ανακοινώσεων για αναστολή εμβολιασμών ακολούθησε και η Κύπρος την Καθαρά Δευτέρα. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως έκρυθμη, αφού ένα σημαντικό πρόβλημα εμπιστοσύνης του κοινού έρχεται να προστεθεί σε ένα ήδη αναιμικό εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ε.Ε., το οποίο όμως είχε αρχίσει το τελευταίο διάστημα να αποκτά δυναμική και να προκαλεί αισιοδοξία. Για αναζήτηση λύσης στο πρόβλημα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα για ακόμη μια φορά στη διάρκεια αυτής της κρίσης στην επιστημονική κοινότητα. Πάντως, η ευρωπαϊκή εποπτική αρχή παραμένει καθησυχαστική και επαναλαμβάνει ότι τα οφέλη του συγκεκριμένου εμβολίου στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι μεγαλύτερα από τον κίνδυνο για παρενέργειες. Νεότερες ανακοινώσεις επί τους θέματος αναμένονται αύριο Πέμπτη οπότε θα συνέλθει η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Η εταιρεία από την πλευρά της δήλωσε ότι ο αριθμός των πιθανών περιστατικών είναι στατιστικά ασήμαντος και παραμένει σε αποδεκτά επίπεδα σε σχέση με ανάλογα συμπτώματα στον γενικό πληθυσμό. Και ενώ ο χρόνος για να επιτευχθεί η κρίσιμη μάζα εμβολιασμών όλο και μακραίνει, καθυστερώντας την ανάκαμψη, η συσσώρευση χρέους καλπάζει με άγνωστο ορίζοντα. Στην Ευρωζώνη ο μέσος δείκτης χρέους προς ΑΕΠ προσεγγίζει πλέον το 100% προκαλώντας ανησυχία. Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, οι χώρες θα πρέπει να επιδείξουν ανοχή και να συνεχίσουν να δανείζονται για στήριξη της οικονομίας για όσο χρόνο χρειαστεί. Οι λύσεις στο πρόβλημα που προκύπτει θα πρέπει να αναζητηθούν μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης και όχι τώρα, συμπληρώνουν οι υποστηριχτές αυτής της θέσης.

Σε επίπεδο χωρών, πρωταθλητής χρέους είναι η Ελλάδα με 200%, ενώ ακολουθούν οι Ιταλία, Πορτογαλία και Κύπρος. Οι εκτιμήσεις όλων είναι ότι η αύξηση του χρέους θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το πότε θα ολοκληρωθεί η περίοδος στήριξης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος. Οι ελπίδες πλέον μετατίθενται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ τα προβλήματα που προκύπτουν, όπως η περίπτωση της AstraZeneca, δυσχεραίνουν το έργο. Το επόμενο σημαντικό βήμα βρίσκεται στις Βρυξέλλες και αφορά στα κριτήρια που προβλέπουν οι συνθήκες για τους βασικούς οικονομικούς δείκτες των κρατών μελών. Προς το παρόν αυτά τα κριτήρια βρίσκονται σε αναστολή, σύμφωνα με απόφαση του 2020, με στόχο να δοθεί περιθώριο για να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Με βάση την εν λόγω απόφαση, η αναστολή θα ισχύσει μέχρι το 2023, ενώ ακόμα και όταν θα τεθεί σε ισχύ, η εφαρμογή θα είναι χαλαρή. Τα κριτήρια αφορούν στο 3% στο έλλειμμα και στο 60% στο χρέος και δεν είναι τίποτα άλλο από τα κριτήρια σύγκλισης του Μάαστριχτ, τα οποία κατά πως φαίνεται θα αποτελέσουν ένα από τα πολλά θύματα της νόσου covid-19.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση

X