ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ώρα για δράση

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Χωρίς συμφωνία στη σύνοδο των G20 στη Ρώμη για το κλίμα και με σημαντικές απουσίες συνέρχονται αυτές τις μέρες οι παγκόσμιοι ηγέτες στη Γλασκώβη για να αντιμετωπίσουν την απειλή της κλιματικής αλλαγής. Η σύνοδος, που γίνεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού, θεωρείται μια συνάντηση χαμηλών προσδοκιών ακόμα και σε σχέση με την επικαιροποίηση των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα. Σύμφωνα με εκείνη τη συμφωνία, οι ηγέτες 196 χωρών δεσμεύτηκαν να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να περιορίσουν και να σταθεροποιήσουν μέχρι το 2050 τη μέση αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ο λόγος που η παρούσα σύνοδος δεν θεωρείται ότι μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα έχει να κάνει και με την απουσία του Κινέζου ηγέτη, του οποίου η μη προσέλευση στερεί την «εκπροσώπηση» του 27% των παγκόσμιων ρύπων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει η παρέμβαση του πρωθυπουργού της Ινδίας, ο οποίος «εκπροσωπεί» το 17% των παγκόσμιων ρύπων. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Μόντι, η χώρα του θα χρειαστεί 20 χρόνια περισσότερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν για να πετύχει τον στόχο για μηδενικούς ρύπους. Ο στόχος του 2050 όπως είχε τεθεί στην προηγουμένη από την Γλασκώβη σύνοδο στο Παρίσι, θεωρείται κρίσιμος από τους επιστήμονες αφού σε περίπτωση αποτυχίας εκτιμάται πως θα ανατραπεί η παγκόσμια ισορροπία στο κλίμα με δυσάρεστες επιπτώσεις για την ανθρωπότητα.

Η δύσκολη κατάσταση που καλείται να χειριστεί η σύνοδος της Γλασκώβης προκύπτει και από τα στοιχεία που πρόσφατα δημοσιοποίησε ο ΟΑΣΑ, σύμφωνα με τα οποία η δέσμευση που έγινε το 2009 εκ μέρους των αναπτυγμένων χωρών για την προσφορά χρηματοδότησης ύψους 100 δις δολαρίων μέχρι το 2020 για έργα που έχουν να κάνουν με την προσπάθεια για το κλίμα μετατοπίζεται για το 2023. Οι προσδοκίες, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του ΟΑΣΑ, είναι όπως η παρούσα σύνοδος διασφαλίσει έστω την επίτευξη του στόχου ακόμη και με τριετή καθυστέρηση. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και η εναρκτήρια ομιλία του οικοδεσπότη βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος κάλεσε τους ηγέτες πέρα από το να δεσμευτούν για τα ποσά, να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για από κοινού δράση προς όφελος των χωρών που στερούνται τους πόρους για έργα της κλιματικής αλλαγής.

Ως έχουν σήμερα οι δεσμεύσεις των κρατών σε σχέση με τις εκπομπές του καυσαερίου, αυτές βρίσκονται μακριά από τους αρχικούς σχεδιασμούς και αναμένεται πως θα προκαλέσουν άνοδο της θερμοκρασίας κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2050. Οι προσπάθειες ξεκάθαρα πρέπει να εστιαστούν στις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, οι οποίες «ευθύνονται» για το 80% των εκπομπών καυσαερίου παγκοσμίως. Σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η δήλωση του Αμερικανού απεσταλμένου για το κλίμα Τζον Κέρρυ, ο οποίος είπε ότι οι προσπάθειες δεν τελειώνουν στη Γλασκώβη, αλλά ξεκινούν από εκεί με στόχο μια καλύτερη συμφωνία από ό,τι έχουμε σήμερα. Η ιστορική σύνοδος της Γλασκώβης, όπως αρκετοί αναλυτές σπεύδουν να χαρακτηρίσουν, πετυχαίνει να ενώσει όλους τους ηγέτες γύρω από την ανάγκη για άμεση και αποτελεσματική δράση. Ενδεικτική είναι και η αναφορά του Τζο Μπάιντεν ότι τις συνέπειες μιας αποτυχημένης προσπάθειας σήμερα θα την πληρώσουν όλοι αύριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση

X