ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ώρα για μεταρρυθμίσεις

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η Ευρώπη βρίσκεται σε μεταρρυθμιστική τροχιά αθόρυβα και με πλήρη συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης που αναλαμβάνουν πρώτα η καγκελάριος Μέρκελ και αίφνης οπολύ «σκληρός» πρώην υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όπως δηλώνει, ο άλλοτε δύσπιστος στο να μεταφερθούν τα βάρη του Νότου στους ώμους του Βορρά, έφτασε η ώρα για μια κοινή οικονομική πολιτική. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν ακούγεται από έναν κορυφαίο Ευρωπαίο πολιτικό, ο οποίος με τη στάση του στην προ δεκαετίας κρίση του ευρώ, έγινε σύμβολο σκληρότητας και αμφισβήτησης κάθε έννοιας ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, όπως τουλάχιστον την είχαν στο μυαλό τους οι χώρες που βρέθηκαν τότε στο μάτι του κυκλώνα.

Από τη θέση του τώρα, ως πρόεδρος της ομοσπονδιακής γερμανικής βουλής, μιλά για την ανάγκη εξεύρεσης του πολιτικού θάρρους για να γίνουν τα επόμενα σημαντικά βήματα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Προχωρά, μάλιστα, ένα βήμα παραπέρα και αποκαλύπτει σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα ότι, πέραν της έγκρισης του Ταμείου Ανάκαμψης, θα πρέπει η νομισματική ένωση του ευρώ να μετατραπεί και σε οικονομική ένωση! Ως θιασώτης των «μικρών βημάτων», θεωρεί ότι τώρα είναι η κατάλληλη ώρα να μεταφερθεί η οικονομική πολιτική στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, όπως συνέβη στην περίπτωση της ΕΚΤ σε σχέση με το κοινό νόμισμα. Αυτό που συμβαίνει πραγματικά όμως σε διπλωματικό επίπεδο είναι οι σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών που αντιδρούν στην πρόταση για το ταμείο ανάκαμψης, σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αντιδράσεις και να υπάρξει συμφωνία στην προσεχή σύνοδο που είναι προγραμματισμένη για τις 17 και 18 τρέχοντος μηνός. Η πρόταση της Κομισιόν, όπως έχει κατατεθεί, περιλαμβάνει την έγκριση ενός επταετούς προϋπολογισμού ύψους ευρώ 1,1 τρισεκατομμύρια και τη λήψη δανεισμού, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ένα Ταμείο Ανάκαμψης για την Ευρώπη που θα προσφέρει ενισχύσεις και δάνεια προς τα κράτη μέλη. Η εξίσωση για την έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης γίνεται ακόμη πιο δύσκολη ως αποτέλεσμα νομικών επιφυλάξεων που εγείρονται σε σχέση με την νομιμοποίηση αυτών των ενισχύσεων που θα δοθούν προς τα κράτη μέλη.

Μέχρι αυτήν τη στιγμή τα αγκάθια για μια πιθανή συμφωνία τις προσεχείς λίγες μέρες είναι πέντε και αφορούν 1) το μέγεθος του ταμείου ανάκαμψης, 2) τον χρονικό ορίζοντα της απορρόφησης των κονδυλίων, 3) τα μέτρα που θα συνοδεύουν τις ενισχύσεις, αν θα υπάρξουν τέτοια, 4) τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί για την κατανομή των πόρων μεταξύ των κρατών μελών και 5) τα νέα έσοδα που θα αναζητηθούν, προφανώς μέσω φορολογιών, για να αποπληρωθούν τα δάνεια. Οι ουσιαστικές αντιρρήσεις προέρχονται από τις Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Ολλανδία και Εσθονία, οι οποίες εισηγούνται χαμηλότερες συνολικές δαπάνες και επιδεικνύουν προτίμηση υπέρ των δανείων σε σχέση με τις ενισχύσεις.

Ανεξάρτητα από τις πολιτικές ζυμώσεις που αυτήν την περίοδο λαμβάνουν χώρα στα ευρωπαϊκά σαλόνια, η Κύπρος θα πρέπει να προετοιμάσει το δικό της σχέδιο ανάκαμψης που θα αποτελείται από αρκετές και τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Προς αυτήν την κατεύθυνση σημειώνεται με ιδιαίτερη ικανοποίηση η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε κυριακάτικη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» Κύπρου ότι βασική του προτεραιότητα για το υπόλοιπο της θητείας του είναι να παραδώσει στον επόμενο Πρόεδρο ένα κράτος σύγχρονο και αποτελεσματικό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση