ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πριγκιπικά διάφορα

Του Κώστα Ιορδανίδη

Του Κώστα Ιορδανίδη

cior@otenet.gr

Επειδή έχει βαρύνει πάρα πολύ η ατμόσφαιρα. Επειδή κάποιοι προεξοφλούν ή εν πάση περιπτώσει κατά την άποψή τους εκτιμούν ότι η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ και Ιράν μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε έναν Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επειδή τα σενάρια περί θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας διακινούνται από υπεύθυνους και ανεύθυνους. Επειδή η παρούσα κυβέρνηση όπως και όλες που προηγήθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια επαγγέλλονται ανάκαμψη της οικονομίας, που ακόμη δεν αξιώθηκε η Ελλάς, η στήλη αυτή θα ασχοληθεί με τα «πριγκιπικά» του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα έθνη και οι λαοί έχουν ανάγκη φαντασμαγορίας, εάν όχι για άλλο λόγο τουλάχιστον ως διέξοδο από τη φαιά πραγματικότητα, πάντα σκληρή και αφόρητα μονότονη. Η αυτοκράτειρα της Αυστρίας Ελισάβετ –γνωστή ως «Σίσυ»– λένε ότι κάποτε απεφάνθη ότι «ο ρόλος ενός μονάρχη είναι να ενσαρκώνει το μεγαλείο και ενίοτε να δολοφονείται» – την εποχή εκείνη όταν οι μονάρχες ασκούσαν και εκτελεστική εξουσία. Η ίδια δολοφονήθηκε από έναν νεαρό Ιταλό αναρχικό σε πεζοδρόμιο της λίμνης της Γενεύης. Υπάρχει η εσφαλμένη εντύπωση ότι οι βασιλείς, και σήμερα ακόμη όπου υπάρχουν, διάγουν βίο ευδαίμονα, ελεύθεροι από έγνοιες. Στην πραγματικότητα είναι «περσόνες», που καλούνται να υποτάξουν προσωπικά αισθήματα και αντιλήψεις στην έννοια του συμβόλου, που είναι υποχρεωμένοι να προβάλλουν δημοσίως – οικείου και ταυτόχρονα απόμακρου. Και επειδή αυτό δεν είναι στη φύση του ανθρώπου, ο στόχος επιτυγχάνεται με άσκηση και πειθαρχία στα όρια της ασκητικής.

Ο δούκας του Σάσεξ, πρίγκιπας Χάρι, δεν άντεξε τη βάσανο αυτή, διότι πολύ αγάπησε τη σύζυγό του Μέγκαν. Και ανακοίνωσε – δίχως να έχει ενημερώσει τη βασίλισσα Ελισάβετ και τον πατέρα του πρίγκιπα Κάρολο της Ουαλλίας– ότι αυτομολεί από το Μπάκιγχαμ, διαρ-ρηγνύει τους δεσμούς του με τη «στενή βασιλική οικογένεια» και αναζητεί την ευτυχία στον κόσμο, όπου κυριαρχούν οι ευγενείς του πλούτου – η noblesse de finance, όπως καλείται ήδη από τον 19ο αιώνα. Ρομαντική ιστορία, που όμως έχει προηγούμενο με τον Εδουάρδο Η΄ κατόπιν δούκα του Ουίνδσορ που παραιτήθηκε από τον θρόνο για την αγάπη του προς την Ουόλις Σίμπσον. Την εποχή εκείνη το δημόσιο αίσθημα ήταν με τον Εδουάρδο. Σήμερα η συμπάθεια των Βρετανών είναι με τη βασίλισσα Ελισάβετ, που μαζί με τη βασίλισσα Βικτωρία είναι όχι απλώς οι μακροβιότεροι αλλά οι πλέον ικανοί φορείς του Στέμματος της Βρετανίας.

Στο παρελθόν οι σκληροί κανόνες απέκλειαν τους μοργανατικούς γάμους, δηλαδή μέλους ηγεμονικού οίκου (βασιλέα ή πρίγκιπα) με γυναίκα μη ηγεμονικής καταγωγής, και έτσι έλυναν το πρόβλημα, διότι το ζεύγος είχε περάσει από την ίδια «εκπαίδευση». Σήμερα οι μοργανατικοί γάμοι τείνουν να καταστούν κανόνας. Μέχρι στιγμής ο τελευταίος δυναστικώς ισοδύναμος γάμος ζεύγους ηγεμονικών οίκων που ασκούν εξουσία είναι του πρίγκιπα Νικολάου του Λιχτενστάιν με την πριγκίπισσα Μαργκαρέτα του Λουξεμβούργου. Κάποιοι δικαίως θα αναρωτηθούν προς τι όλα αυτά. Μα απλούστατα, ως μία απόπειρα αποδράσεως από την ασυναρτησία της εσωτερικής πολιτικής σκηνής και του χάους που επικρατεί στην περιοχή μας και διεθνώς, όπου εκ καθήκοντος θα επανέλθει αυτή η στήλη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Κώστα Ιορδανίδη

Κώστας Ιορδανίδης: Τελευταία Ενημέρωση

X