ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το φιάσκο

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Όταν το 2014, οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες παρουσίαζαν ένα σενάριο πέντε δήμων στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, στα πολιτικά κόμματα προκλήθηκε αναβρασμός. «Να κάνουμε» έλεγαν «μεταρρύθμιση, αλλά όχι και να καταργήσουμε και όλους τους δήμους»! Ακόμα και μέσα στον Δημοκρατικό Συναγερμό βουλευτές, τοπικοί παράγοντες και δήμαρχοι ήταν εκείνοι που διαφωνούσαν σ’ ένα τέτοιο σενάριο, καθώς όπως έλεγαν δεν θα είναι ούτε λειτουργικό ούτε βιώσιμο. Μάλιστα, όταν ο τότε υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος υποστήριζε πως θα έπρεπε να αναβληθούν οι τοπικές εκλογές μέχρι να ψηφιστεί η εν λόγω μεταρρύθμιση, οι πλείστοι έβρισκαν την ιδέα αυτή εξωφρενική.

Το όλο εγχείρημα θάφτηκε για λίγο και επανήλθε επί υπουργίας Κωνσταντίνου Πετρίδη, με τον ίδιο να στέλνει θέμα αναβολής των δημοτικών εκλογών στη Νομική Υπηρεσία και να παρουσιάζει ένα σχέδιο 17 δήμων. Το παρουσίασε λίγο προτού αποχωρήσει από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών και προτού να μετακινηθεί στο υπουργείο Οικονομικών. H προτεινόμενη μεταρρύθμιση, έλεγε ο κ. Πετρίδης, δεν είναι κάτι το θέσφατο και υπογράμμιζε πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να δεχτεί κάποιες εναλλακτικές επιλογές. Επεσήμανε όμως την ανάγκη να μην καταστρατηγηθεί η ουσία της μεταρρύθμισης, που είναι και οι εξοικονομήσεις «οι οποίες θα προκύψουν από τους δήμους και δεν μπορούν να προκύψουν με αύξηση του αριθμού των δήμων».

Πέρασαν δύο χρόνια από την κατάθεση του νομοσχεδίου από τον Κωνσταντίνο Πετρίδη, οι υποσχέσεις περί μεταρρύθμισης δίνουν και παίρνουν και οι δημοτικές εκλογές αναβλήθηκαν, καθώς κυβέρνηση και Bουλή διαβεβαίωναν πως η μεταρρύθμιση ήταν έτοιμη να λάβει το πράσινο φως. Σήμερα, ενώ θα έπρεπε να είχαν ήδη κατατεθεί οι τροπολογίες για να περάσει η μεταρρύθμιση, προέκυψε από το πουθενά πάλι το σενάριο των πέντε μητροπολιτικών δήμων. Ένα παρασκήνιο στο οποίο εμπλέκεται προφανώς ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και που φέρεται να φέρνει το όλο εγχείρημα προ του ναυαγίου.

Αλήθεια ποιον ακριβώς εξυπηρετεί όλη αυτή η σεναριολογία λίγο πριν από την κατάθεση των τροπολογιών; Ευνοεί τον Δημοκρατικό Συναγερμό και την κυβέρνηση που ολοφύρονται κατά τα άλλα ότι θέλουν να μειωθούν οι δήμοι; Ας το πουν πρώτα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που έσπευσε να υποσχεθεί στην Αραδίππου πως δεν πρόκειται να συνενωθεί με τον Δήμο Λάρνακας, όπως προέβλεπε ο σχεδιασμός Πετρίδη. Ας το πουν στους βουλευτές τους, οι οποίοι δεν είχαν ιδέα για μια τέτοια κίνηση και εκτίθεντο δημοσίως, όταν τους ρωτούσαν την εβδομάδα που πέρασε τι παίζει. Ευνοεί την ίδια τη μεταρρύθμιση; Αν κυβέρνηση και κυβερνών κόμμα θέλουν πράγματι να εφαρμόσουν τη μεταρρύθμιση, τότε ο τρόπος δεν είναι ο εκβιασμός, δεν είναι τελεσίγραφα τύπου «ο μάξιμουμ αριθμός θα είναι 17». Δεν είναι με τα παρασκηνιακά παιχνίδια. Αυτές οι πονηριές πλέον δεν περνούν. Για ένα τέτοιο σοβαρό εγχείρημα χρειάζεται η πλειοψηφία στη Βουλή. Αυτό το μάθημα θα έπρεπε να το είχαν πάρει από πέρσι στην κυβερνώσα παράταξη, όταν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ διαβεβαίωνε πως ο προϋπολογισμός θα περάσει χωρίς τον Νικόλα Παπαδόπουλο και τελικά δεν πέρασε. Και επειδή προσπαθούν στον ΔΗΣΥ να μας πείσουν πως είναι το μόνο κόμμα που επιδιώκει τις μεταρρυθμίσεις, μπορούμε εύκολα να θυμηθούμε, όταν ενώ διαβεβαίωναν πως ήθελαν να εφαρμοστεί το γενικό σύστημα υγείας, το πολεμούσαν υπογείως.

Τα τσιτάτα, τα τελεσίγραφα και οι μαγκιές για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως είναι η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν έχουν χώρο λοιπόν εδώ. Και σε αυτό οφείλει και η αντιπολίτευση να αρθεί ενώπιον των ευθυνών της. Και το λέμε αυτό επειδή κουραστήκαμε να την παρακολουθούμε να πιάνεται εξαπίνης. Κουραστήκαμε να πέφτει στα πατώματα, να κλωτσά και να διαμαρτύρεται εκ των υστέρων πως η κυβέρνηση την παραπλάνησε.

Ας αναλάβει ο καθένας την ευθύνη των πράξεών του και τη σοβαρότητα των στιγμών. Γιατί για να εφαρμοστεί αυτή η περιβόητη μεταρρύθμιση, ανέβαλαν εκλογική διαδικασία. Ανέβαλαν εκλογική διαδικασία γιατί όπως διαβεβαίωναν ήταν πολύ κοντά στην ψήφιση της μεταρρύθμισης και όχι γιατί ο καθένας φοβόταν να μην εκτεθεί από τα εκλογικά ποσοστά που θα λάμβανε.

Θα πρέπει να αντιληφθούν συνεπώς πως αν όλο αυτό οδηγήσει σε ναυάγιο, θα θεωρηθούν διπλά αναξιόπιστοι. Όχι μόνο γιατί έκαψαν μία μεταρρύθμιση αλλά γιατί δημιούργησαν ένα κακό προηγούμενο με την αναβολή της εκλογικής διαδικασίας. Αυτό είναι καλό να το θυμούνται λοιπόν, προτού ολοκληρωθεί όλη αυτή η συζήτηση και προτού οδηγηθεί, όπως πολύ φοβούμαστε, σ’ ένα άνευ προηγουμένου φιάσκο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση