ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυτές οι εκλογές θα είναι μουγγές;

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Να αγαπάς την ευθύνη» έλεγε ο Νίκος Καζαντζάκης, «να λες εγώ μόνος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί εγώ φταίω». Τα λόγια του Έλληνα συγγραφέα πολλούς από μας ενέπνευσαν στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσής μας. Άλλοι προσπάθησαν να τα ακολουθήσουν και απέτυχαν, άλλοι ακόμα προσπαθούν και πολλοί μειδιούν πλέον κυνικά στο άκουσμά τους.

Αν λάβει κανείς τα αποκαρδιωτικά ποσοστά εγγραφής νέων στους εκλογικούς καταλόγους, βγάζει τα δικά του συμπεράσματα για τον τρόπο που θα κινηθούν οι νέοι στις επικείμενες εκλογές. Η πολιτική όχι μόνο έχει απαξιωθεί, αλλά έχει ισοπεδωθεί με πολλούς να θεωρούν έστω και την ελάχιστη εμπλοκή τους ως μίασμα.

Και μπορεί, αλήθεια, κάποιος να αδικήσει πραγματικά εκείνους τους νέους που θα επιλέξουν την αποχή; Είναι ένα είδος σιωπηλής διαμαρτυρίας. Η σιωπηλή διαφωνία τους για όσα έχουν γίνει και καταδίκασαν τα όνειρά τους. Η σιωπηλή τιμωρία σε όσους εμπλέκονται σε συγκρουόμενα συμφέροντα, σκάνδαλα διαπλοκής και διαφθοράς που οδήγησαν την κυπριακή οικονομία και αξιοπιστία στο τέλμα.

Αν όμως οι εκλογές αποδειχθούν μουγγές, μπορεί τελικώς να αλλάξει κάτι; Η αποχή μπορεί να τιμωρήσει τη διαπλοκή και τη διαφθορά; Είναι ικανή να στείλει στο σπίτι τους, τους πολιτικά ανίκανους, τους δημαγωγούς και τους λαϊκιστές;
Ο καθένας από μας βρίσκεται μπροστά σε μία μεγάλη ευκαιρία. Να πάρει στα χέρια του και να αλλάξει όσα τον ενοχλούν.

Η απάντηση «όλοι είναι ίδιοι» είναι ισοπεδωτική, λανθασμένη και εξυπηρετεί έστω και ακούσια το υφιστάμενο διαβρωμένο πολιτικό σκηνικό. Ο κάθε πολίτης από μας οφείλει και έχει την ευθύνη να σταθεί τροχοπέδη στα κακώς κείμενα.

Όλοι οι υποψήφιοι δεν γίνεται και δεν πρέπει να είναι ίδιοι. Χρειάζεται χρόνος, ψύχραιμη και σοβαρή μελέτη για να εντοπίσουμε έστω και εκείνον τον ένα υποψήφιο, ο οποίος με ρεαλιστικές, σοβαρές και υπεύθυνες θέσεις, μακριά από λαϊκισμό και ατακολογία, θα μας εκπροσωπήσει επάξια στη Βουλή.

Θα πει κάποιος «εγώ μόνος μου μπορώ να κάνω τη διαφορά»; Μπορείς. Διαφορετικά, αν επιλέξεις την γκρίνια του καναπέ και την ασφάλεια των καυγάδων και των επικρίσεων μέσω facebook και twitter, τότε, ναι εσύ, φέρεις και την τελική ευθύνη.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X