ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μία κυβέρνηση σε εκκρεμές

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Όταν το 2011 το ΑΚΕΛ έμπαινε στον προεκλογικό για τις βουλευτικές εκλογές, μετρούσε ήδη δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης και καλλιεργείτο ήδη η αίσθηση πως η κυβέρνηση είχε κουράσει και κουραστεί. Μία κόπωση που έκανε πολλούς να συζητούν πως ίσως να ήταν καιρός για έναν ανασχηματισμό που θα φρέσκαρε την εικόνα τους. Αυτό, όπως λεγόταν από κάποιους, θα ενίσχυε προεκλογικά το κόμμα. Είχε προηγηθεί, άλλωστε, το φθινόπωρο το επεισόδιο του υπουργού Άμυνας Κώστα Παπακώστα, που τον καθήλωσε στο νοσοκομείο για μήνες και που είχε προϊδεάσει πολλούς πως ο ανασχηματισμός του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν προ των πυλών. Υπήρχαν βεβαίως και οι πιέσεις για αντικαταστάσεις εξαιτίας και της δυσφορίας που προκαλούσαν υπουργοί, όπως ο Χαρίλαος Σταυράκης. Όμως ο Δημήτρης Χριστόφιας, φοβούμενος να τους δυσαρεστήσει, τους κράτησε και περίμενε πως τα όποια κενά και ελλείψεις θα διορθωθούν με την πάροδο του χρόνου.

Ο ανασχηματισμός δεν έγινε, οι βουλευτικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν και το ΑΚΕΛ προς έκπληξη κάποιων κατέγραψε ένα από τα μεγαλύτερά του ποσοστά. Τόσο ψηλά ποσοστά που έκαναν την αντιπολίτευση να σιωπήσει, πολλά στόματα που μουρμούριζαν περί ανασχηματισμού να κλείσουν, αλλά κυρίως την κυβέρνηση να εφησυχάσει πως όλα λειτουργούν ομαλά. Τουλάχιστον για λίγο. Και λέμε για λίγο γιατί χρειάστηκε μέσα σε λίγες μόνο μέρες, να δημοσιοποιηθούν οι πρώτες υποβαθμίσεις ξένων οίκων να ακολουθήσει στη συνέχεια η έκρηξη στο Μαρί για να ανατραπούν τα πάντα. Το τι ακολούθησε είναι λίγο πολύ γνωστό. Τόσο από πλευράς δημοτικότητας του Δημήτρη Χριστόφια που κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος όσο και δύναμης του τότε κυβερνώντος κόμματος.

Ένας ανασχηματισμός θα έσωζε την κατάσταση; Ίσως να προλάμβανε εν μέρει καταστάσεις. Το σίγουρο είναι όμως πως όλο αυτό ήταν αρκετό για να βγουν στο προσκήνιο και με τον χειρότερο τρόπο, και τα κενά και οι παραλείψεις μιας διακυβέρνησης που έκρυβε πολλά κάτω από το χαλί.

Όμως αυτό δεν αποτελούσε πρωτοτυπία της διακυβέρνησης Χριστόφια. Ο Νίκος Αναστασιάδης λειτουργεί σήμερα λίγο πολύ με τον ίδιο τρόπο. Ξεκίνησε τη δεύτερή του θητεία υποσχόμενος ριζικές μεταρρυθμίσεις, επανεκκίνηση της οικονομίας και τον μετασχηματισμό της Κύπρου σε ένα σύγχρονο και κανονικό κράτος. Είδατε να συμβαίνει κάτι που μας πείθει πως βρισκόμαστε σε τροχιά μεταρρύθμισης; Η περίοδος χάριτος για το υπουργικό σχήμα έχει παρέλθει εδώ και καιρό και κάποιοι κρίθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Το πόρισμα για τον Συνεργατισμό δικαίως ή αδίκως έδειξε την πόρτα εξόδου στον Χάρη Γεωργιάδη, ενώ τα κατά συρροή εγκλήματα στον Ιωνά Νικολάου. Και αν δεν υπήρχε η κοινωνική κατακραυγή ο πρόεδρος όχι μόνο θα τους κρατούσε στο Υπουργικό, αλλά θα διαμήνυε, όπως και τώρα, το πόσο πολύτιμοι είναι. Δύο υπουργοί που προανήγγειλαν την παραίτησή τους, αλλά μένουν, κρατώντας τα υπουργεία τους και το όποιο έργο τους σε εκκρεμές. Και αν αυτοί προανήγγειλαν την παραίτησή τους τι γίνεται με άλλους; Ας αρχίσουμε από τον Κώστα Χαμπιαούρη με τις κοινές αξίες του με το ΕΛΑΜ, τα σχολεία που καταρρέουν και κυρίως το φιάσκο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Μία μεταρρύθμιση που έριξαν πέρυσι άγαρμπα στο τραπέζι και σήμερα τα προσφέρουν απλόχερα όλα πίσω χάριν ευρωεκλογών.

Μόνο γι’ αυτή του την αποτυχία ο κ. Χαμπιαούρης θα έπρεπε να βρίσκεται σπίτι του. Όπως και η υπουργός Συγκοινωνιών Βασιλική Αναστασιάδου για την απουσία έργων, όπως διαρρέουν στο Προεδρικό ή ο Γιώργος Λακκοτρύπης για το σκάνδαλο του χαλλουμιού και τις λανθασμένες εκτιμήσεις του στα ενεργειακά.

Κάθε άλλο όμως. Τι περιμένουμε για ανασχηματισμό; Μία συντριπτική ήττα του ΔΗΣΥ στις επικείμενες εκλογές; Ένα δεύτερο Μαρί; Ή να ολοκληρώσουν τους 18 μήνες για να λάβουν την υπουργική σύνταξη, όπως διαδίδεται; Μία κυβέρνηση που φαίνεται προ πολλού κουρασμένη και ανεπαρκής από τον πρώτο μόλις χρόνο διακυβέρνησης. Και λέμε ανεπαρκής γιατί αν ένας πρόεδρος δείχνει ατολμία στο να αλλάξει υπουργούς που κρίθηκαν βάσει του έργου τους λίγοι, τι μπορούμε να αναμένουμε από αυτούς; Θα τα βάλουμε με τα κατεστημένα και τα βασίλεια δημάρχων και κοινοταρχών; Αυτοί θα αλλάξουν τη γραφειοκρατία στο Δημόσιο; Ή μήπως θα λύσουν όπως κάποτε μας διαβεβαίωναν το Κυπριακό;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X