ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι λεκέδες είναι παντού

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2014, η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη αποτελούσε το πουλέν της πολιτικής ζωής. Και λέμε μέχρι τον Σεπτέμβριο, καθώς ήταν τότε που η «Καθημερινή» είχε αποκαλύψει πως το δικηγορικό γραφείο του εν διαστάσει συζύγου της και της θυγατέρας των δύο, εκπροσωπούσε στο δικαστήριο τον Α. Βγενόπουλο και τη MIG πλήττοντας το μέχρι τότε άτρωτο προφίλ της.

Τότε, λοιπόν, η κα Γιωρκάτζη, που είχε συνηθίσει όλοι να κλίνουν ευλαβικά το γόνυ μπροστά της γιατί διέρρεε μικροσκάνδαλα από τη θέση της γενικής ελέγκτριας, ξαφνιάστηκε και έκρινε πως η «επίθεση» που ακολούθησε ήταν προσωπική λόγω της ταπεινής καταγωγής της. Ούτε που πέρασε από το μυαλό της πως για λόγους τάξης θα έπρεπε να δηλώσει το ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων, όταν διοριζόταν διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας.

Αλησμόνητα όσα διημείφθησαν εντός της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, όταν κάποιοι βουλευτές ενέγραψαν το θέμα. Τόσο, που οι βουλευτές δήλωναν κατάπληκτοι με τις αποκαλύψεις και κυρίως με το θέμα τάξης που προέκυπτε για τη διοικήτρια. Όμως ούτε κάποιοι εξ εκείνων ήταν άμεμπτοι.

Και αυτό γιατί την ίδια στιγμή έβγαινε και η λίστα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, με κάποιους βουλευτές που ενώ νομοθετούσαν για τράπεζες και δάνεια, είχαν και οι ίδιοι μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς να τα δηλώνουν. Η λίστα προκάλεσε την οργή του τότε προέδρου της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρη Συλλούρη. Όχι γιατί ετίθετο θέμα τάξης για 29 βουλευτές, αλλά γιατί ένιωσε πως η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη επιδιώκει να εκβιάσει τη Βουλή. Και δεν το είπε τυχαία, δεδομένης και της τοποθέτησης του Στέλιου Κοιλιάρη στη Θεσμών πως η κα Γιωρκάτζη έδειχνε τη λίστα και διακήρυττε ότι οι συγκεκριμένοι (βουλευτές) δεν είναι σε θέση να κρίνουν την ίδια για σύγκρουση συμφερόντων.

Όμως, το θέμα της λίστας ξεχάστηκε από τότε, όπως «ξεχάστηκε» και η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη και η θητεία της στο πηδάλιο της Κεντρικής Τράπεζας. Και δεν ήταν η μόνη αξιωματούχος που θεωρούσε ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Της ίδιας φιλοσοφίας ήταν και ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνας Νικολάτος, που φρόντισε να προχωρήσει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό της αδελφής και κόρης του με την Τράπεζα Κύπρου για αξιόγραφα. Όταν αυτό αποκαλύφθηκε εξεμάνη, δηλώνοντας πως τα ΜΜΕ θέλουν να τον διασύρουν.

Και σε εκείνη την περίπτωση οι βουλευτές είχαν εκφράσει την οργή τους για την κατάπτωση των θεσμών. Όμως για να μπορούν να μιλούν για κατάπτωση των θεσμών δεν θα έπρεπε να είχαν όλοι εκείνοι καθαρά χέρια; Και το λέμε γιατί όλο αυτό το θεατράκι που παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα με τα ΜΕΔ έχει κουράσει. Και λέμε θεατράκι, αν λάβουμε υπόψη έναν πρόεδρο της Βουλής που ενώπιον δημοσιογράφων καλεί τον νέο διοικητή να ψάξει το θέμα των ΜΕΔ και όταν ο τελευταίος επανέρχεται μέσω επιστολών, σφυρίζει αδιάφορα. Και ένας πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου που στα πάνελ κλαίγεται για τον φτωχό κοσμάκη, αλλά στο παρασκήνιο προσπαθεί να κλείσει συνοπτικά τη συζήτηση.

Είναι παράνομο να έχει κάποιος μη εξυπηρετούμενα δάνεια; Να επιχειρήσει αναδιάρθρωση; Προφανώς και όχι. Τίθεται θέμα τάξης όμως και ελέγχεται αν είχε ευνοϊκή μεταχείριση ή αν ψήφιζε βάσει των προσωπικών του συμφερόντων.

Όλοι αυτοί θα πρέπει να αντιληφθούν πως δεν έχει σημασία πόσο έντιμοι νιώθουν πως είναι. Αλλά πόσο έντιμους τους θεωρεί ο λαός που εκπροσωπούν και ενίοτε διοικούν. Και για να είμαστε σωστοί, αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει από τον ίδιο τον πρόεδρο. Γιατί για να μπορεί ο αξιωματούχος που διορίζεται και ο βουλευτής που εκλέγεται να αντιληφθεί την ηθική πτυχή τέτοιων ζητημάτων, το παράδειγμα θα πρέπει να δώσει ο ίδιος ο πρόεδρος διά του βίου του. Είναι όμως ένας πρόεδρος που βάζει υποκριτικά τους υπουργούς του να υπογράφουν χάρτα δεοντολογίας, αλλά ο ίδιος δέχεται να τον πετά οικογενειακώς με τζετ στις Σεϋχέλλες, ένας πολιτογραφημένος φίλος Σαουδάραβας.

Ένας πρόεδρος που ενώ μιλάει για μηδενική ανοχή στη διαπλοκή, θεωρεί φαεινές ιδέες και υποκρισία, έστω να αλλάξει την επωνυμία του δικηγορικού του γραφείου. Ας αρχίσει ο ίδιος να καθαρίζει τους λεκέδες που αυξηθήκαν επί της διακυβέρνησής του. Γιατί πολύ φοβούμαστε πως ο ίδιος αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X