ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε ένα τοξικό κλίμα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Οι χειραψίες στις τριμερείς, τα μεγάλα λόγια περί θωράκισης, οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι δοκιμάζονται τώρα με τις τουρκικές προκλήσεις» έλεγε την περασμένη Κυριακή ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, την ώρα που με την έλευση του «Πορθητή» στην ΑΟΖ μας κάποιοι μιλούσαν για δεύτερη εισβολή. Είχε, βεβαίως, όλο τον χρόνο να ψέξει και να ειρωνευτεί τις κινήσεις εντυπωσιασμού του διαστήματος που προηγήθηκε και τη μεγαλομανία των κυβερνώντων, που παραμυθιάζονται και μας παραμυθιάζουν για τους φίλους μας τους ξένους, που θα βάλουν πλάτη για μας. Λίγο αργότερα, όμως, και όχι όταν η Τουρκία βρίσκεται στον ζωτικό μας χώρο. Γιατί οι όποιες επιθέσεις τη στιγμή που η χώρα σου δέχεται επίθεση ενισχύει την αίσθηση ότι το κόμμα χαιρεκακεί και δείχνει μικροπρέπεια στην πιο δύσκολη στιγμή για τον τόπο.

Όμως, την ίδια ώρα που ο «Πορθητής» βρισκόταν στην ΑΟΖ μας, απειλώντας ότι θα τρυπήσει, ούτε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας φάνηκε αντάξιος των περιστάσεων. Αποδείχτηκε όταν από το βήμα του παγκύπριου συνεδρίου του ΔΗΣΥ επέλεγε συνειδητά να μετατραπεί από αρχηγός του κράτους και από πρόεδρος όλων των Κυπρίων σε κομματάρχη παλαιάς κοπής.

Ένας κομματάρχης που στόχο έχει μέσα από συναισθηματική έξαρση και συνθηματολογία να κερδίσει το χειροκρότημα του ακροατηρίου του και να πολώσει, ανεξαρτήτως του κόστους που θα προκαλέσει η ρητορική του στην κοινωνία. Και δεν το λέμε, γιατί φρόντισε να επικαλεστεί το Μαρί για να πολώσει τον συναγερμικό κόσμο, αλλά γιατί φρόντισε να ρίξει το δηλητήριό του σε μία κοινωνία από καιρό διαιρεμένη και πολωμένη. Ένας πρόεδρος στον οποίο έλαχε κατά τα άλλα ο κλήρος να λύσει το Κυπριακό, όταν μιλάει απαξιωτικά για τη συμμετοχή των Τ/κ και την ψήφο τους θα έπρεπε να γνωρίζει τι σύνδρομα ξυπνά στην κοινωνία.

Γιατί όταν ο πρόεδρος παρουσιάζεται κατώτερος των περιστάσεων και συμπεριφέρεται ως κομματάρχης που σκέφτεται αποκλειστικά τη δική του επιβίωση, τότε τι μπορούμε να αναμένουμε από το κόμμα του και τους υποψηφίους του; Μάλλον τα ίδια και χειρότερα. Γιατί τη ρητορική του υιοθέτησε κάπως και ο ΔΗΣΥ του κατά τα άλλα πατριωτικού ρεαλισμού και κορύφωσε η υποψήφια ευρωβουλευτής τους Ελένη Σταύρου, με την επίθεσή της εναντίον του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, χαρακτηρίζοντάς τον στην ουσία εγκάθετο της Τουρκίας.

Και εδώ είναι η υποκρισία. Γιατί ο κ. Κιζίλγιουρεκ δεν είναι άγνωστος στον ΔΗΣΥ και στα στελέχη του. Τον καλούσαν στις εκδηλώσεις τους να μιλήσει για την ομοσπονδιακή Κύπρο. Τον συνέχαιραν μέχρι προχθές για την προσήλωσή του στο όραμα της επανένωσης. Ήταν στενός συνεργάτης του ιδρυτικού ηγέτη του ΔΗΣΥ Γλαύκου Κληρίδη. Και ακριβώς επειδή ούτε οι θέσεις του ούτε το έργο τού κ. Κιζίλγιουρεκ ήταν άγνωστο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης φρόντισε να τον διορίσει μέλος του Γεωστρατηγικού Συμβουλίου. Ενός συμβουλίου που έδειχνε με τον πιο σαφή τρόπο την εμπιστοσύνη που είχε στο πρόσωπό του, καθώς με αυτόν τον τρόπο είχε πρόσβαση σε ευαίσθητες και εν πολλοίς απόρρητες πληροφορίες γύρω από το εθνικό μας θέμα.

Αυτό, βεβαίως, δεν καθιστά τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ ιερή αγελάδα, ο οποίος θα πρέπει να μείνει εκτός κριτικής. Είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής και θα πρέπει να απαντήσει στα ερωτήματα που του θέτουν για τη θέση του στο Κυπριακό, την ιδεολογική του προσέγγιση, τις σκέψεις του γύρω από την Ε.Ε., αλλά και για το τι προτίθεται να κάνει στο ενδεχόμενο που εκλεγεί. Όπως άλλωστε οφείλουν να κάνουν όλοι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Όμως ένα είναι αυτό και άλλο η στοχοποίησή του. Η προσπάθεια να εμφανιστεί ως υπονομευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας και των συμφερόντων της, αλήθεια ποιον εξυπηρετεί;

Οι εκλογές θα τελειώσουν σε λίγες μέρες και θα φανεί και η συσπείρωση, αλλά και η αποχή. Αυτό που δεν είναι μετρήσιμο είναι η ζημιά που προκάλεσε στον τόπο και στην όποια προσπάθεια επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων η συγκεκριμένη συζήτηση. Είναι μάλλον ανεπανόρθωτη, σε ένα τοξικό προεκλογικό κλίμα. Όλα αυτά είναι καλό να τα θυμούνται την επομένη των εκλογών και την επόμενη φορά που θα μας κάνουν μαθήματα πατριωτικού ρεαλισμού και διαβεβαίωσης πως εργάζονται για τη λύση. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X