ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θλιβερά μόνοι

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η πρόθεση έχει σημασία στον ποινικό κώδικα. Στην πολιτική, σημασία έχει το αποτέλεσμα. Γιατί το λέμε όμως αυτό; Όταν η Τουρκία απειλούσε με γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, η κυβέρνηση διαβεβαίωνε μέσω διαρροών σε ΜΜΕ, πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει καθώς η Τουρκία δεν έχει τέτοια τεχνογνωσία, δεν έχει τρυπάνια και δεν πρόκειται να βρει τρυπάνια γιατί καμιά εταιρεία δεν πρόκειται να συνεργαστεί σε μία παράνομη γεώτρηση. Και ενώ από το 2016 διαμηνύαμε πως η κυβέρνηση θα μελετήσει νομικά μέτρα στο ενδεχόμενο νέας πρόκλησης στην κυπριακή ΑΟΖ, βρεθήκαμε για ακόμη μία φορά προ εκπλήξεων.

Χρειάστηκε δηλαδή, να περάσουν λίγοι μόνοι μήνες για να διαπιστωθεί πως και τρυπάνια βρήκε η Τουρκία και με εταιρείες μπορούσε εύκολα να συνεργαστεί παρά το παράνομο της γεώτρησης. Ήταν τότε που ο πρόεδρος Αναστασιάδης μέσα στην παραζάλη των αερίων, πετρελαίων, τριμερών και της χειραψίας που αντάλλαξε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, παρουσιάστηκε στην τριμερή σύνοδο για να στηρίξει τον Νετανιάχου στον προεκλογικό του– διαμήνυσε πως η ΑΟΖ είναι διασφαλισμένη. Υποστήριζε μάλιστα πως οι δηλώσεις Πομπέο, ότι δηλαδή δεν θα επιτρέψουν διενέργεια παράνομης γεώτρησης από την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ, «είναι ένα ισχυρό μήνυμα» και «αποτέλεσμα των συντονισμένων ενεργειών Κύπρου και Ελλάδας». Το ισχυρό μήνυμα των ΗΠΑ ακόμα το περιμένουμε, ασφαλώς, ενώ το Ισραήλ, έστω κι αν εμείς παίζαμε αφελώς το αντιτουρκικό παιχνίδι - αφήγημα για την επανεκλογή Νετανιάχου, περιορίστηκε σε χλιαρές δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας. Όμως πέραν των Τριμερών που, όπως διαμηνύαμε, διασφαλίζουν την ΑΟΖ, δημιουργούν τόξα που απομονώνουν στην ουσία την Τουρκία και μετατρέπουν την Κύπρο σε αβύθιστο αεροπλανοφόρο η κυβέρνηση έστειλε στη συνέχεια το μήνυμα πως η Ε.Ε. δεν πρόκειται να μείνει άπραγη.

Ενδεικτικά τα μέτρα που όπως λέγαμε θα ληφθούν από τους Ευρωπαίους εταίρους μας και θα πονέσουν την Τουρκία. Αρχίσαμε, μάλιστα, να αναλαμβάνουμε ενέργειες, επιδίδοντας εντάλματα σύλληψης της τουρκικής εταιρείας TPAO, ενώ μέχρι και πριν από λίγες μέρες στέλεχος της αντιπολίτευσης θεωρούσε πως στο πλαίσιο των μέτρων της Ε.Ε. θα εντάσσονταν και συλλήψεις πολιτικών προσώπων. Αλησμόνητες και οι διαρροές της κυβέρνησης ότι η Ε.Ε. θα λάμβανε τα ίδια μέτρα εναντίον της Τουρκίας, όπως αυτά που λήφθηκαν εναντίον της Ρωσίας στο ζήτημα της Ουκρανίας. Θλιβερές καταστάσεις, αν λάβουμε υπόψη το σημερινό αποτέλεσμα. Και λέμε το σημερινό αποτέλεσμα αν λάβουμε υπόψη πως στις Βρυξέλλες εξελίσσεται έντονο παρασκήνιο με τα όποια μέτρα κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για τις τουρκικές προκλήσεις να περιορίζονται σε πρόσωπα και όχι σε εταιρείες που συνδέονται με την TPAO. Κράτη μέλη προσπαθούν να αποφύγουν τα όποια δυναμικά μέτρα, άλλα πίσω από κλειστές πόρτες υπόσχονται «λευκή» την κόλλα των κυρώσεων προς την Τουρκία. Είτε γιατί δεν θέλουν να τα βάλουν μαζί τους φοβούμενοι τις μεταναστευτικές ροές που απειλούν τις χώρες τους είτε γιατί τη θεωρούν έναν καλό σύμμαχο τον οποίο δεν θέλουν να χάσουν. Ακόμα και η Ελλάδα και δεν το λέμε καταγγελτικά, διά του Ευρωπαίου επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά, διαμηνύει πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας Ελλάδας - Τουρκίας.

Καταρρίπτοντας το αφήγημα και τις επιδιώξεις για πάγωμα υψηλών διαλόγων και συναντήσεων. Μεγαλοϊδεατισμοί και υπερφίαλες προσεγγίσεις που μόνο ζημιά μας έκαναν, αποτρέποντάς μας από το να ακολουθήσουμε πολιτική με ψυχραιμία και ρεαλισμό. Οι υπεραπλουστεύσεις και οι λεονταρισμοί υπήρξαν διαχρονικά μία από τις μεγαλύτερες παθογένειες αυτού του τόπου. Από την αλαζονεία του Μακαρίου, τις διαβεβαιώσεις του Σπύρου Κυπριανού ότι δεν θα ιδρυθεί το ψευδοκράτος, από την πολιτική του ενεργού ηφαιστείου του Κληρίδη, τους παλληκαρισμούς του Τάσσου στα Ηνωμένα Έθνη, τον Χριστόφια που περίμενε τους κομμουνιστές Ρώσσους να μας σώσουν, μέχρι και την πολιτική που ακολουθεί ο Νίκος Αναστασιάδης σήμερα. Κοινός παρονομαστής είναι η δημιουργία ψευδαισθήσεων για να διασωθεί το γόητρο και η εικόνα της διακυβέρνησης στο εσωτερικό. Η πολιτική όμως σήμερα ξεπερνά την όποια επικοινωνιακή διαχείριση. Και με δεδομένο ότι οι τουρκικές προκλήσεις δεν λένε να κοπάσουν, αλλά να ενταθούν, ίσως να είναι καιρός να σκεφτούμε λίγο πιο ώριμα. Αφήνοντας κατά μέρος τις μαγκιές ότι θα απομονώσουμε την Τουρκία αλλά κυρίως τη δημιουργία ψευδαισθήσεων στο εσωτερικό. Γιατί είμαστε θλιβερά μόνοι. Και κανείς δεν πρόκειται να έρθει να μας σώσει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μαρίνα Οικονομίδου: Τελευταία Ενημέρωση

X