ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 12:35
30°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Μαρίνα Οικονομίδου

Το σύνδρομο της καταδίωξης

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Πάμε πίσω στη δεκαετία του ’80 όταν ο Σπύρος Κυπριανού έβλεπε διεθνείς συνωμοσίες, έδιωχνε ξένους διπλωμάτες, φανταζόταν απόπειρες εξόντωσής του από πολιτικούς αντιπάλους και καλούσε τη Βουλή να εγκρίνει ψήφισμα συμπαράστασης στον πρόεδρό τους που κινδυνεύει! Θα μπορούσαμε βεβαίως να δείξουμε μία κάποια κατανόηση και συμπάθεια στο πρόσωπό του, καθώς ήταν μία περίοδος που η συνωμοσιολογία πήγαινε σύννεφο και ο πολιτικός θεατρινισμός ανθούσε. Από όλο αυτό το σκηνικό και δεν θα μπορούσε να λείπει ο Σπύρος.

Το αφήγημα όμως του μικρού και αδικημένου συνέχισε και επί Τάσσου Παπαδόπουλου. Ενός πολιτικού που χαρακτηριζόταν κατά τα άλλα για τη σοβαρότητά του. Όμως επί Μπούργκενστοκ επέλεξε να κλειστεί στο δωμάτιό του θυμωμένος με την τροπή των πραγμάτων που δεν πήγαιναν ως ανέμενε, αρνούμενος να διαπραγματευτεί. Επέστρεψε στην Κύπρο και άρχισε να καταγγέλλει τις ξένες δυνάμεις ότι προσπαθούσαν να του επιβάλουν λύση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της Τουρκίας και να μετατρέψουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε κοινότητα.

Όμως επί Δημήτρη Χριστόφια η συνωμοσιολογία πήγε σε άλλο επίπεδο. Ενδεικτική η συνέντευξή του στη «Χαραυγή» με την ολοκλήρωση της θητείας του όπου ταξικοί και ιδεολογικοί εχθροί συσπειρώθηκαν για να τον πολεμήσουν. «Και είναι οι ίδιοι που ταυτόχρονα μιλούσαν με απαξίωση για το γιο της πλύστρας που έγινε Πρόεδρος, λες και η προεδρία του κράτους είναι αποκλειστικά για τα τζάκια, τους πλούσιους και το κατεστημένο.

Είναι τιμή μου και καμάρι μου που έχω ταπεινή καταγωγή», έλεγε τότε ο κ. Χριστόφιας προσθέτοντας πως όσοι στηρίζουν το κατεστημένο δεν χώνεψαν ποτέ ότι «η Αριστερά ανέδειξε στην Προεδρία τον ηγέτη της και αναζητούσαν κάθε ευκαιρία, για να πλήξουν τον Πρόεδρο, την αριστερά, τις ιδέες και την ιστορία της». Και όλα αυτά δεν τα περιόρισε στο εσωτερικό, τα έλεγε και στον Πούτιν κατά την διάρκεια συνομιλίας τους!

Είναι όμως ο Νίκος Αναστασιάδης διαφορετικός από τους προκατόχους του; Ένας Πρόεδρος που καμώνεται για τις καλές σχέσεις που έχει με τους Ευρωπαίους εταίρους θα έπρεπε να μειδιά μπροστά στους χειρισμούς των προκατόχων του. Αφήνουμε κατά μέρος το πιστόλι στον κρόταφο που του έβαλαν οι κατά τα άλλα φίλοι του επί Eurogroup είναι και η πρόσφατη κριτική που δέχεται για τα διαβατήρια. «Στοχοποιείται η Κύπρος για τους καλά γνωστούς λόγους είτε για ανταγωνιστικότητα είτε για άλλους λόγους» έλεγε την περασμένη Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά το αυστηρό μήνυμα που έστειλε η Κομισιόν.

Παρόμοια απάντηση είχε δώσει βεβαίως και κατά την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όταν ρωτήθηκε για την πολιτική παραχώρησης υπηκοοτήτων, με το Προεδρικό να διαρρέει πως εκτός από τις υπόλοιπες χώρες που θέλουν να μας κλέψουν τους επενδυτές, υπάρχουν και στο εσωτερικό πολλοί εχθροί που θέλουν να πλήξουν το δικηγορικό γραφείο του Νίκου Αναστασιάδη. Που δεν είναι βεβαίως το δικό του δικηγορικό γραφείο αλλά τυγχάνει να έχει ακόμα την ονομασία του! Αντιλαμβάνεστε…

Όμως από το μικρόβιο της καταδίωξης δεν αποκλείονται και άλλοι αξιωματούχοι. Από τον «ταπεινό άσημο επαρχιώτη» Ρίκκο Ερωτοκρίτου που τον πολέμησαν τα τζάκια, στα αμίμητα της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη ως άλλος Ιησούς Χριστός που ξανασταυρώνεται λόγω του φύλου της και της ταπεινής της καταγωγής, μέχρι τον Μύρωνα Νικολάτου. Που λόγω της θέσης και του κύρους του αναμέναμε εξηγήσεις νομικά τεκμηριωμένες. Όχι να σηκώνει τον μονόλογο αρχαίας τραγωδίας, κλαψουρίζοντας για τη χαμένη φιλία του με τον γενικό και τον διασυρμό που δέχτηκε από τα ΜΜΕ, σε μία καθόλα όπως είπε νόμιμη και ηθικά σωστή πράξη.

Είναι, λοιπόν, στο DNA μας η κατασκευή εχθρών κάθε φορά που στριμωχνόμαστε. Αξιωματούχοι κατώτεροι των περιστάσεων, με αλλεργία στην όποια κριτική, αλλά κυρίως με αλλεργία στην αλήθεια. Και όλο αυτό που περιγράψαμε ενδεχομένως να μην είχε καμία θέση στη στήλη μας, ούτε να μας απασχολούσε, αν δεν ήμασταν κοινωνοί όλου αυτού του παρανοϊκού αφηγήματος. Και κυρίως αποδέκτες όλης αυτής της κοροϊδίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ