ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
ΝΑΤΑΣΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Λίγο οξυγόνο…

Της Νατάσας Αλεξάνδρου

Της Νατάσας Αλεξάνδρου

«Επώδυνοι οι συνειρμοί που κάνω, ειδικά όταν σκέφτομαι πού μπορεί να οδηγήσει όλο αυτό το συσσωρευμένο στρες»

cΑν και αυτό πίνει νερό. Κάποιοι κυβερνώντες προτιμούν να σιωπούμε μιας και τούς ενοχλεί το πώς συμπεριφέρεται ο κόσμος μέσα από τα σόσιαλ. Δεν τους αρέσουν όσα λέγονται μέσα από twitter, instagram, facebook. Εύχονται χίλιες φορές να μην υπήρχαν και να μην αποκαλύπτονταν. Αυτό, όμως, εμένα μου θυμίζει ένα ηφαίστειο που βράζει και είναι έτοιμο να εκραγεί. Λόγω της καραντίνας που επέφερε την κοινωνική αποστασιοποίηση και την αυτοαπομόνωση σε ψυχολογικό επίπεδο, ο «εγκλεισμός» λειτουργεί σαν έλλειψη οξυγόνου. Η κατάπνιξη των αντανακλαστικών που σχετίζονται με την κοινωνικοποίηση και η απαγόρευση της αγκαλιάς, του αγγίγματος, της χειραψίας μάς καλούν να διαχειριστούμε διαφορετικά τη συμπεριφορά μας ώστε να προστατευθούμε. Κάποιοι το επιτυγχάνουν, κάποιοι άλλοι όχι.

Και αυτό φαίνεται και από τα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Μέσα σε όλη αυτή την περίοδο, τι δεν ακούσαμε και τι δεν είδαμε; Σκάνδαλα, δολοφονίες, βίαιη συμπεριφορά, σεξουαλικές κακοποιήσεις… Τόσα πολλά είναι αυτά που ζούμε που υπάρχουν στιγμές που νιώθουμε και οι ίδιοι «κακοποιημένοι» και φιμωμένοι. Ο κόσμος βρίσκεται σε μία μόνιμη ασφυξία, δεν λειτουργεί φυσιολογικά και οδηγείται σε αψυχολόγητες ενέργειες ως απόρροια του εγκλεισμού και της καραντίνας. Κάθε μέρα που ξημερώνει μάς βρίσκει με την απορία τι άλλο πρωτοφανές θα γίνει και σήμερα.

Επώδυνοι οι συνειρμοί που κάνω, ειδικά όταν σκέφτομαι πού μπορεί να οδηγήσει όλο αυτό το συσσωρευμένο στρες. Η πανδημία έφερε χιλιάδες κόσμου μπροστά σε μια ανέλπιστη οικονομική καταστροφή, με ανθρώπους νοσούντες, νεκρούς και συναισθηματικά αδύνατους να διαχειριστούν μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να κρατάμε τις ισορροπίες μας. Σίγουρα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει και προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Ωστόσο, τίποτα δεν μας εγγυάται ότι αυτό δεν θα συνεχίσει και στο μέλλον.

Πρόσφατο παράδειγμα η μαζική αντίδραση του κοινού στη διαφθορά με την πραγματοποίηση ειρηνικής πορείας, πράγμα που δεν δικαιολογεί τις ενέργειες της αστυνομίας, η οποία με τη χρήση βίας αποφάσισε να επιβάλει την τάξη. Δυστυχώς, δεν σκέφτηκαν ότι οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου θα άνοιγαν τον ασκό του Αιόλου αφού μόνο ντροπή προκαλούν στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Η έκταση που πήρε το θέμα μόνο αντίθετα αποτελέσματα έφερε με την αγανάκτηση να κορυφώνεται αφού οι πολίτες ένιωσαν να καταπατείται ετσιθελικά το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. Αγωνιώ και προβληματίζομαι τι θα φέρει το αύριο με τον όχλο να κατεβαίνει στους δρόμους και τους ένστολους να προσπαθούν να επιβάλουν την τάξη. Ό,τι και αν σημαίνει αυτό. Θέλω να ελπίζω ότι στην αυριανή πορεία θα υπάρξει σύνεση και η αστυνομία θα ερευνήσει πληροφορίες για όσους θέλουν να προκαλέσουν επεισόδια χωρίς να τις διοχετεύει, μιας και με αυτό τον τρόπο αυτόματα καλλιεργεί κλίμα πανικού.

Λίγες μέρες έμειναν και θα έρθει η άνοιξη, ημερολογιακά και κυριολεκτικά. Θα έρθει και μεταφορικά;

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ