ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Από «ΤΔΒΚ» σε «Τουρκικό Κράτος της Κύπρου»

Την στιγμή που γραφόταν το συγκεκριμένο άρθρο γνώμης, οι δύο ηγέτες της Κύπρου συναντούσαν στο Βερολίνο τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, για πρώτη φορά μετά την «πανωλεθρία» του Κραν Μοντάνα. Πέρα από τις λεπτομέρειες (γραφειοκρατικού και διπλωματικού τύπου) της νέας συνάντησης και τους στόχους και τις ελπίδες των εμπλεκόμενων πλευρών, η άτυπη διάσκεψη μας παρέχει την ευκαιρία να εστιάσουμε για μια ακόμη φορά στις δύο προβληματικές πτυχές του Κυπριακού, την πολιτική ισότητα και την ασφάλεια.

Όπως τονίζει μια τουρκική πηγή της «Κ», παρά το γεγονός ότι η Τουρκία δεν προσεγγίζει την τριμερή του Βερολίνου ως μία «game changing» εξέλιξη, θεωρεί ότι η νέα διάσκεψη επιτρέπει τόσο στους δύο ηγεσίες όσο και στον ίδιο τον ΟΗΕ να κατανοήσουν το μεγάλο αδιέξοδο στο Κυπριακό, δηλαδή την διαφωνία στο ζήτημα της πολιτικής ισότητας και της ασφάλειας. Για να δανειστούμε τα λόγια του «Υπουργού Εξωτερικών», Κουντρέτ Όζερσαϊ, οι δυο κοινότητες ερμηνεύουν με πολύ διαφορετικό τρόπο τα προαναφερόμενα θεμελιώδη ζητήματα του Κυπριακού.

«Αντιμετωπίζουμε μια ε/κ πλευρά που δεν επιθυμεί να μοιραστεί την εξουσία και τον πλούτο με την τ/κ κοινότητα, την οποία χαρακτηρίζει ως «μειοψηφία». Ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης μας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει στο δημοψήφισμα μια λύση που θα εμπεριέχει την πολιτική ισότητα, έτσι όπως αυτό διευθετήθηκε την προηγούμενη περίοδο. Η τουρκική πλευρά κατανόησε αυτήν την πραγματικότητα στο τέλος και λίγο μετά την Διάσκεψη του Κραν Μοντάνα. Τώρα αυτό που απομένει είναι να κατανοήσει και ο ΟΗΕ αυτήν την πραγματικότητα», σημειώνει η πηγή μας, η οποία πιστή στην ρητορική της Άγκυρας, ερμηνεύει τις εξελίξεις στο Κυπριακό μονόπλευρά και εστιάζοντας κυρίως στο ζήτημα της πολιτικής ισότητας.

Η Άγκυρα λοιπόν, προσεγγίζει τόσο την Τριμερή, όσο και την πιθανή Πενταμερή διάσκεψη ως μια ευκαιρία-πλατφόρμα που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την τροποποίηση της γραμμής του ΟΗΕ και του διεθνούς παράγοντα στο Κυπριακό. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, η Τουρκία θεωρεί ότι θα αναδυθούν αυτομάτως και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα όλες οι κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις για μια νέα συζήτηση στο Κυπριακό, η οποία θα έχει στο επίκεντρό της τις περίφημες εναλλακτικές λύσεις.

Σε σχέση με το τελευταίο ζήτημα, η ίδια η πηγή της «Κ» μας πληροφορεί και για μια νέα αρκετά σημαντική εξέλιξη. Από την δική της σκοπιά, τόσο στην Άγκυρα όσο και στους κύκλους της τ/κ Δεξιάς έχει αρχίσει πλέον να ωριμάζει η ιδέα της μετεξέλιξης της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου». Η πηγή μας τονίζει τα εξής: «Η ΤΔΒΚ ιδρύθηκε την δεκαετία του 1980, όταν σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο επικρατούσαν πολύ διαφορετικές συνθήκες. Η ίδια η Τουρκία, η οποία είναι η μοναδική χώρα που αναγνωρίζει την ΤΔΒΚ, ήταν πολύ πιο διαφορετική το 1983. Η ΤΔΒΚ λοιπόν, ιδρύθηκε με βάση το παλαιό μοντέλο διακυβέρνησης και οικονομίας που εφαρμόστηκε στην Τουρκία κατά τις προηγούμενες δεκαετίες. Το 2019 ωστόσο, η ΤΔΒΚ με τον υπερβολικά μεγάλο δημόσιο τομέα, την αναποτελεσματική γραφειοκρατία και τις νέες σχέσεις που αναπτύσσει στο εξωτερικό, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προκλήσεις της νέας περιόδου. Για αυτό τον λόγο τίθεται ζήτημα μετάβασης σε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, ενδεχομένως προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα στις σχέσεις ΤΔΒΚ-Τουρκίας και στις σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο».

Για να το θέσουμε πιο απλά, η συζήτηση που ευελπιστούν να εγκαινιάσουν κάποιοι κύκλοι στην Άγκυρα και στην τ/κ κοινότητα αφορά την μετάβαση από την «ΤΔΒΚ» στο «Τουρκικό Κράτος της Κύπρου (ονομασία με την οποία εκπροσωπείται η τ/κ πλευρά στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας). Αυτό το «Κράτος» θα έχει ένα προεδρικό σύστημα, πολύ μικρότερο «δημόσιο» τομέα και νεοφιλελεύθερη οικονομία. Υπογραμμίζουμε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον τέσσερα, άκρως σημαντικά βήματα, προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Πρώτον, η νέα «κυβέρνηση» της τ/κ Δεξιάς άρχισε να «ταρακουνά» το status quo στο Κυπριακό με την νέα πρωτοβουλία στο Βαρώσι και δημιούργησε έναν νέο προϋπολογισμό, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται η νέα προσπάθεια προβολής της «ΤΔΒΚ» στο εξωτερικό και οι αυξημένες ανάγκες του τουρκικού στρατού στο βόρειο τμήμα του νησιού. Για το συγκεκριμένο θέμα η καλά ενημερωμένη πηγή μας, προσθέτει χαρακτηριστικά ότι «το τέλος του status quo στο Κυπριακό απελευθερώνει το τζίνι από το λυχνάρι, και ξεκινά την παράλληλη διαδικασία της επιστροφής των τ/κ στην διεθνή κοινότητα και την αναδιοργάνωση του Τουρκικού Κράτους της Κύπρου».

Δεύτερον, ο ίδιος ο κ. Όζερσαϊ, την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε ότι η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει το ενδεχόμενο της επιστροφής περισσότερων εδαφών ή περιουσιών στην ε/κ πλευρά, σε περίπτωση που ξεκινήσει η συζήτηση για εναλλακτικά μοντέλα. Με άλλα λόγια δηλαδή, η τ/κ πλευρά στοχεύει πλέον σε νέα «σύνορα» ή ακόμη και σε ένα πολυπολιτισμικό μοντέλο στο οποίο η τ/κ πλευρά θα διοικεί την βόρεια Κύπρο, μια διαδικασία για την οποία σίγουρα θα πρέπει να αναδιοργανωθούν πολλές «δομές» και «νόμοι» της τ/κ πλευράς.

Τρίτον, η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι το σχέδιο για μια τουρκική ναυτική βάση στο βόρειο τμήμα της Κύπρου έχει πλέον αναπτύξει δυναμική στην Άγκυρα. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την συζήτηση για μια νέα συμφωνία άμυνας και εξωτερικής πολικής μεταξύ τ/κ πλευράς-Τουρκίας.

Τέλος, δεν πρέπει να αγνοούμε ότι η ιδέα της μετάβασης σε προεδρικό σύστημα έχει αρχίσει να ωριμάζει στους κύκλους της τ/κ Δεξιάς. Την παρούσα στιγμή, οι επικείμενες «προεδρικές» και το κλίμα αναβρασμού στο εσωτερικό της τ/κ Δεξιάς επισκιάζουν την συγκεκριμένη συζήτηση. 

Εν κατακλείδι, ανεξάρτητα από το αν τα νέα σχέδια της Άγκυρας θα εφαρμοστούν πλήρως ή θα παραμείνουν στο χαρτί, το σίγουρο είναι ότι, αν όχι σε ολόκληρη την Κύπρο τότε σίγουρα στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου, δρομολογούνται εξελίξεις που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι «σε σύντομο χρονικό διάστημα κοινωνικοοικονομικά, πολιτικά και διπλωματικά τίποτα δεν θα είναι το ίδιο». Όσοι στην ε/κ πλευρά ποντάρουν στην διαιώνιση του status quo για χάρη των βουλευτικών και των προεδρικών εκλογών, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους αυτήν την πραγματικότητα και φυσικά να αναλογιστούν τις συνέπειες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
X