ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αξιότιμε Πρόεδρε τι θα κάνουμε με τους Τουρκοκύπριους;

Αξιότιμε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας φαντάζομαι πως πληροφορηθήκατε τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στον άξονα Τουρκίας-Τουρκοκυπριακής κοινότητας. Χωρίς να επιθυμώ να κλέψω από τον πολύτιμο χρόνο σας, θα σας θυμίσω ότι την περασμένη βδομάδα το «Συνταγματικό Δικαστήριο» εξέδωσε δυο σημαντικές αποφάσεις. Η πρώτη αφορά μια προσφυγή που κατέθεσε το 2018 μια συντηρητική οργάνωση σχετικά με την εσωτερική οργάνωση του θεσμού του Μουφτή της Κύπρου. Η δεύτερη δε, αφορά το ζήτημα του ελέγχου των φροντιστηρίων θρησκευτικών-Κορανίου που λειτουργούν στα κατεχόμενα. Σύμφωνα λοιπόν με το «Δικαστήριο» προκύπτει ότι αρμόδια αρχή για τον έλεγχο αυτών των φροντιστηρίων είναι το «Υπουργείο Εθνικής Παιδείας», δηλαδή η κοσμική πολιτική αρχή.

Να μην σας τα πολυλογώ, αξιότιμε Πρόεδρε, η Άγκυρα παρερμήνευσε την παραπάνω απόφαση και έσπευσε από την νύχτα της Πέμπτης να περάσει το διαστρεβλωμένο μήνυμα ότι «το τ/κ Συνταγματικό Δικαστήριο τόλμησε εν μέσω Ραμαζανιού να απαγορεύσει την λειτουργία των φροντιστηρίων θρησκευτικών». Με βάση αυτό, ο Τούρκος ομόλογός σας κ. Πρόεδρε, αφού έκανε την προσευχή της Παρασκευής και αφού «συνομίλησε» όπως φαίνεται με τα επουράνια εμφανίστηκε ενώπιον των καμερών και ζήτησε την άμεση απόσυρση της επίμαχης απόφασης. Εάν δεν ευθγραμμιστούν οι τ/κ «δικαστές» με τις εντολές της Άγκυρας, προειδοποίησε, θα υπάρξουν κυρώσεις. Οι δε συνεργάτες του έσπευσαν να διορθώσουν τους παραπληροφορημένους τ/κ για το ποια είναι η «ορθή ανάγνωση» της αρχής του κοσμικού κράτους.

Αξιότιμε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά από όλες αυτές τις απειλές, μεγάλες μερίδες της τ/κ κοινότητας δεν έκατσαν στα αυγά τους. Ως εκ τούτου, σφοδρές αντιδράσεις στο πατρονάρισμα του κ. Ερντογάν σημειώθηκαν ακόμη και στους κόλπους της ίδιας της τρικομματικής «κυβέρνησης» μειοψηφίας, την οποία απαρτίζουν κόμματα της τ/κ Δεξιάς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο έχει ενοχλήσει την τ/κ κοινότητα η στάση του κ. Ερντογάν αποτελούν οι αναρτήσεις της κυρίας Σανέρ (κόρης του «Πρωθυπουργού»). Η νεαρή νομικός,ο πατέρας της οποίας στην ουσία οφείλει τον πρόσφατο διορισμό του στην Άγκυρα, ανέφερε ότι η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι ο θεμελιώδης λίθος της σύγχρονης δημοκρατίας.

Εν συντομία κ. Πρόεδρε, αντιδρώντας στον αυταρχισμό της Άγκυρας και στην απόπειρα προσάρτησης των κατεχομένων, έτσι όπως αφήνει να εννοηθεί σε σχετική τοποθέτηση του ένας φίλος σας από την Λεμεσό (ο τέως τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί), οι τ/κ εγκαινίασαν μια νέα περίοδο διαμαρτυρίας βγαίνοντας στους δρόμους με το πορτρέτο του Μουσταφά Κεμάλ στα χέρια και με κύριο αίτημα τον σεβασμό των βασικών αρχών της δημοκρατίας από την Άγκυρα.

Και ενώ συνέβαιναν όλα αυτά κ. Πρόεδρε, την προσοχή μας τράβηξε η στάση της ηγεσίας σας η οποία «λάμπει δια της απουσίας της». Μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας ανέμενα μια πρώτη αντίδραση στα όσα συμβαίνουν λίγο πριν την κρίσιμη άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό (ένα μήνυμα συμπαράστασης προς τους τ/κ ή κάτι τέλος πάντων). Ωστόσο, καμία τοποθέτηση δεν ήρθε ποτέ (ενδεχομένως να έρθει στην συνέχεια, ωστόσο η καθυστέρηση μιλά από μόνη της).

Φυσικά κ. Πρόεδρε μπορείτε να αντιπείτε ότι η στάση σας υπαγορεύεται από την επικείμενη διάσκεψη. Δηλαδή, ενδεχομένως να στείλετε το μήνυμα ότι «δεν ανεβάζετε τους τόνους, δεν προκαλείτε την άλλη πλευρά (βλπ. Τουρκία) για να μην επισκιάσετε στο ξεκίνημα της την νέα προσπάθεια του ΓΓ του ΟΗΕ».

Προσωπικά δεν αμφισβητώ την ουσία του παραπάνω εγχειρήματος. Ωστόσο, έχω την εντύπωση ότι στην προκειμένη περίπτωση προκύπτουν σημαντικά ερωτήματα; Ποια νέα προσπάθεια του ΟΗΕ; Αυτήν στην οποία οι πλευρές προσέρχονται με στόχο να προβάλλουν συγκρουόμενες απόψεις; Ποιο καλό κλίμα όταν ο Τούρκος ομόλογος σας, αξιότιμε Πρόεδρε απειλεί πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Άραγε μια «κουβέντα» ολίγων ημερών στην Γενεύη, πίσω από κλειστές πόρτες, είναι πιο σημαντική από τον αγώνα δημοκρατίας και λύσης που δίνει μια μερίδα της τ/κ κοινότητας; Θέλουμε άραγε να καταλήξουμε σε μια βιώσιμη λύση με τους τ/κ ή έχουμε καταλήξει ότι η «τακτοποίηση» του Κυπριακού θα έρθει μέσα από ένα απευθείας «αλισβερίσι» με την Τουρκία;

Θα μπορούσατε βέβαια να ρωτήσετε κ. Πρόεδρε, τι μπορεί να προσφέρει μια ανοιχτή δημόσια τοποθέτηση του ε/κ ηγέτη την παρούσα στιγμή είτε στην λύση του Κυπριακού είτε στον δημοκρατικό αγώνα των τ/κ; Ορθό το ερώτημα, δεν αντιλέγω, ωστόσο η ουσία είναι άλλού: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνταγματικά και με βάση το διεθνές δίκαιο, είναι Πρόεδρος όλων των Κύπριων και έχει το καθήκον να υπερασπιστεί τις βασικές συνταγματικές δημοκρατικές αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται η κυπριακή πολιτεία (παρά τα «δεινά» που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα) και με βάση τις οποίες η Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ το 2004. Ακόμη και σε περίπτωση τελικής διχοτόμησης (έξω από εδώ και μακρυά μας κ. Πρόεδρε), εσείς και ο νέος Πρόεδρος μετά το 2023 θα έχετε το καθήκον της διαχείρισης όλων των ζητημάτων που αφορούν τους περίπου 100.000 Τ/κ συμπολίτες μας, όπου και αν βρίσκονται, είτε μια ανάσα πιο πέρα από το οδόφραγμα της Λήδρας είτε στο εξωτερικό.

Κλείνω λοιπόν με μια πληροφορία που μου έρχεται από τα κατεχόμενα. Κάτι πήρε κ. Πρόεδρε το αυτί μου σχετικά με μια κινητοποίηση για την ομοσπονδιακή λύση το απόγευμα του Σαββάτου, και στις δυο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο (σε καιρούς πανδημίας δεν ξέρεις ποτέ) θα ήθελα να σας προσκαλέσω στην «παρέα» μας. Και αυτό διότι, καλοί οι λεπτοί πολιτικοί υπολογισμοί, καλές οι επικείμενες εκλογές, δεκτό και το επιχείρημα ότι το μεγάλο κόμμα χάνει ψήφους προς την Ακροδεξιά, δεκτό ακόμη και το επιχείρημα της ανάγκης επίδειξης σεβασμού στο έργο του ΓΓ ΟΗΕ, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι ούτε εσείς όπως ούτε και εγώ δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε, υπό οποιαδήποτε συνθήκη, την διχοτόμηση τούτου του νησιού που μας «χωράει» όλους.

ΥΓ. Πρόεδρε χωρίς να επιθυμώ να σας προβληματίσω και άλλο, σας υπενθυμίζω ότι όπως αναφέρει και το σχετικό δημοσίευμα της Κ η απουσία της Γυναίκας από την διαπραγματευτική ομάδα στην Γενεύη είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να δείτε άμεσα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ