ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κίτρινα Γιλέκα: Ο φόβος του Ερντογάν

Στα μέσα του Νοεμβρίου η παγκόσμια κοινή γνώμη έρχεται αντιμέτωπη με μια νέα πραγματικότητα. Στην Γαλλία, πολίτες από διάφορα κοινωνικά στρώματα κατεβαίνουν στους δρόμους και διαδηλώνουν κατά της αναποτελεσματικής κυβέρνησης του Εμμανουέλ Μακρόν, η οποία δεν κατάφερε να υλοποιήσει πολλές από τις προεκλογικές υποσχέσεις της. Οι διαδηλώσεις λαμβάνουν διαστάσεις μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και ξεπερνούν τα όρια της Γαλλίας. Διαδηλώσεις ξεκινούν και στο Βέλγιο. Οι δυτικές πρωτεύουσες παρακολουθούν με έντονη ανησυχία.

Κατά τις πρώτες ημέρες των κινητοποιήσεων, η Άγκυρα προσεγγίζει το φαινόμενο των «κίτρινων γιλέκων» με χλευασμό. Εν συντομία, η οπτική γωνία της τουρκική κυβέρνησης έχει ως εξής: Την περίοδο της Υπόθεσης Γκεζί, όταν σκοτεινές δυνάμεις επιχείρησαν να ανατρέψουν την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας, δυτικές κυβερνήσεις και δυτικά μέσα έσπευσαν να υποστηρίξουν τους διαδηλωτές στην πλατεία του Πέρα (Τακσίμ). Η Δύση δεν στάθηκε στο πλευρό της τουρκικής κυβέρνησης και στο ζήτημα του Γκιουλέν. Το βράδυ του αποτυχημένου πραξικοπήματος οι δυτικές πρωτεύουσες εμφανίστηκαν αναποφάσιστες. Επίσης, στο Κουρδικό Ζήτημα, πολλές δυτικές πρωτεύουσες εκφράζουν συμπάθεια για τους τρομοκράτες (Κούρδοι αντάρτες). Σήμερα λοιπόν, η Δύση πληρώνει τα «σπασμένα», το αντίτιμο των λαθών της.

Στα πλαίσια της προαναφερόμενης, άκρως προβληματικής ανάγνωσης, τα φιλοκυβερνητικά μέσα της Τουρκίας, στα τέλη του Νοεμβρίου έσπευσαν να μεταδώσουν το μήνυμα ότι η δυτική δημοκρατία εισέρχεται σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης. Μετά την Γαλλία ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που θα παραδοθούν στην οργή των διαδηλωτών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κορυφαίου τουρκικού κέντρου στρατηγικών μελετών «SETA», το οποίο σε νέα ανάλυση του εκτιμάει ότι η κρίση στις δυτικές δημοκρατίες κορυφώνεται σταδιακά, οδηγώντας την Ευρώπη σε χάος και κοινωνικοπολιτική αστάθεια.

Οι προαναφερόμενες εκτιμήσεις της Άγκυρας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων στην γειτονική Τουρκία, περίπου μέχρι τα μεγάλα επεισόδια στο Παρίσι, του προηγούμενου Σαββάτου. Η επιμονή των διαδηλωτών για δυναμικές κινητοποιήσεις, η παραμονή τους στους δρόμους των γαλλικών πόλεων, η αγνόηση των «οπισθοχωρήσεων» του κ. Μακρόν, η εντατικοποίηση των αναφορών στο ενδεχόμενη της ανατροπής της γαλλικής κυβέρνησης, είχαν ως αποτέλεσμα την αλλαγή κλίματος στην τουρκική πρωτεύουσα.

Υπό την σκιά των νέων εξελίξεων, στην Άγκυρα, κύκλοι της κυβέρνησης, κατέληξαν με πικρία στο συμπέρασμα ότι με τις εξελίξεις στην Γαλλία, στην ευρύτερη περιοχή ξεκινά μια νέα περίοδος, κατά την οποία, οργισμένες μάζες εμφανίζονται έτοιμες και πρόθυμες για την λήψη κάθε είδους πρωτοβουλίας για το άκουσμα της φωνής και των διεκδικήσεων τους. Αυτή η εκτίμηση σήμερα προβληματίζει την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), η οποία λίγους μήνες μετά την δημιουργία του νέου προεδρικού συστήματος, δεν εμφανίζεται σίγουρη για το μέλλον του νέου πολιτεύματος. Για αυτόν άλλωστε τον λόγο, διάφορα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών και με βάση την οπισθοχώρηση των ποσοστών του ΑΚΡ σε διάφορα σημαντικά αστικά κέντρα.

Χαρακτηριστική περίπτωση που ρίχνει φως στον «φόβο» της Άγκυρας είναι αυτή των κίτρινων γιλέκων. Συγκεκριμένα, ούτε λίγο ούτε πολύ, «ιδεολόγοι» και στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης απαιτούν την λήψη αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό ή ακόμη και την απαγόρευση της πώλησης κίτρινων γιλέκων σε ολόκληρη την Τουρκία. Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Τακβίμ έθεσε στο στόχαστρο της μια γνωστή τουρκική ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου, η οποία ανήκει στον Όμιλο Ντογάν και διαθέτει προς πώληση κίτρινα γιλέκια. Η εφημερίδα ισχυρίστηκε ότι στον απόηχο των γεγονότων της Γαλλίας, η ιστοσελίδα έχει προχωρήσει σε 80% έκπτωση στην τιμή των περίφημων γιλέκων και ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνταν μεγάλη αύξηση στην ζήτηση τους. Ο τελευταίος ισχυρισμός διαψεύστηκε αμέσως από τον όμιλο.

Η περίπτωση της εμπορικής ιστοσελίδας είναι χαρακτηριστική. Ρίχνει φως στους φόβους και προβληματισμούς ενός πολιτικού καθεστώτος, το οποίο πλέον δεν παρέχει πολλά περιθώρια για δημοκρατική αλλαγή εξουσίας και ελευθερία έκφρασης. Τα τελευταία χρόνια, το υβριδικό πολιτικό σύστημα της Τουρκίας αποκτά περισσότερα αυταρχικά στοιχεία, με απρόβλεπτες εξελίξεις να εξακολουθούν να φέρουν την δυναμική που θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να πυροδοτήσει αλυσιδωτές εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση ο μεγάλος «φόβος» της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν είναι άκρως αιτιολογημένος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
X