ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μια πενταετία ακόμη με τον Ακιντζί;

Την στιγμή που γραφόταν το συγκεκριμένο άρθρο γνώμης, ο Μουσταφά Ακιντζί ζητούσε από την «κυβέρνηση» πρόωρες «προεδρικές εκλογές» και η εθνικιστική «κυβέρνηση» του Ερσίν Τατάρ παρέμενε αντιμέτωπη με μεγάλες δυσκολίες και αδυναμίες. Στην σκιά του νέου σκανδάλου με το τουρκικό τζετ που παραβίασε την καραντίνα και της οικονομικής κρίσης, η «κυβέρνηση» δέχεται τις πιέσεις της Τουρκίας, των εθνικιστικών κύκλων, των τ/κ επιχειρηματιών και πολιτών που ζητούν την άμεση ομαλοποίηση της διασύνδεσης και οικονομικών συνδιαλλαγών των κατεχομένων με την Τουρκία. Από την άλλη, υπάρχει η μεγάλη μερίδα της τ/κ κοινωνίας που προβληματίζεται για το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος της πανδημίας.

Σαν δεν έφταναν όλα αυτά, η «κυβέρνηση» αντιμετωπίζει προβλήματα στο εσωτερικό της. Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) διαφωνεί σε πολλά ζητήματα με τον μικρότερο συνέταιρο της «κυβέρνησης», το Κόμμα του Λαού (ΚΛ), το οποίο ίδρυσε πριν από λίγα χρόνια ο Κουντρέτ Όζερσαϊ. Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό του ΚΕΕ διάφορες ομάδες βάλλουν κατά της «πρωθυπουργίας» και της υποψηφιότητας του κ. Τατάρ στις «προεδρικές». 

«Αν λάβουμε υπόψη μας όλα τα προαναφερόμενα κατανοούμε ότι η επικράτηση του κ. Τατάρ στην δεύτερη Κυριακή των προεδρικών πλέον είναι ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα. Ο κ. Τατάρ δεν εκπροσωπεί ένα ενιαίο μέτωπο. Δέχεται φιλικά πυρά από την παράταξη του, έτσι όπως συνέβη και στην περίπτωση του Ντερβίς Έρογλου τον Απρίλιο του 2015», επεσήμανε σε αυτήν την στήλη πριν από λίγα εικοσιτετράωρα μια πηγή από την τ/κ Δεξιά, η οποία δεν επιθυμεί να κατονομαστεί.

Την άποψη της προαναφερόμενης πηγής έρχονται να υποστηρίξουν δυο άλλες τουρκικές πηγές, οι οποίες τα τελευταία χρόνια εστιάζουν σε δημοσκοπήσεις και κοινωνικές, πολιτικές μελέτες που πραγματοποιούνται στην τ/κ κοινότητα. «Υπάρχουν πλέον μετρήσεις που δείχνουν τον κ. Ακιντζί να προηγείται, με μικρή αλλά αξιοσημείωτη διαφορά στην δεύτερη Κυριακή των προεδρικών», τονίζει μια από τις πηγές. Η άλλη συμπληρώνει το εξής: «Έχουμε ενδείξεις ότι (στην πρώτη Κυριακή) η υποψηφιότητα του κ. Τατάρ κατρακυλά στην τρίτη θέση».
Οι δυο προαναφερόμενες πηγές πιστεύουν ότι στις 30 Ιουνίου, ο κ. Ακιντζί θα μπορούσε να παραιτηθεί από το αξίωμα του ηγέτη της τ/κ κοινότητας για να οδηγήσει την τ/κ κοινότητα σε πρόωρες «εκλογές» στα μέσα του Αυγούστου, έτσι όπως εισηγήθηκε ο ίδιος προηγουμένως. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να επωφεληθεί από τα εσωτερικά προβλήματα και την διάσπαση της τ/κ Δεξιάς.

Όλα τα προαναφερόμενα μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στα τέλη του Ιουνίου του 2020, ο κ. Ακιντζί έχει στην διάθεση του όλες τις κατάλληλες προϋποθέσεις, το κατάλληλο «πολιτικό» έδαφος για να κλειδώσει νέα επιτυχία στις «προεδρικές». Φυσικά, η επιτυχία του δεν πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη, καθώς υπάρχουν πολλοί απρόβλεπτοι παράγοντες, όπως λ.χ. οι παρασκηνιακές παρεμβάσεις στις «εκλογές», οι ενδεχόμενες νέες πολιτικές ζυμώσεις στην τ/κ Δεξιά, οι εξελίξεις στην πανδημία κ.ο.κ. Ωστόσο, την παρούσα στιγμή, τα δεδομένα ευνοούν τον κ. Ακιντζί.

Σε τελική ανάλυση, στα τέλη του 2020 δεν αποκλείεται να συνεχίσουμε την πορεία μας στο Κυπριακό με την «παρέα» του κ. Ακιντζί. Αν συμβεί αυτό θα προκύψει σειρά σημαντικών ερωτημάτων: Εφόσον είναι γνωστές οι θέσεις της τ/κ ηγεσίας σε ακανθώδεις ζητήματα του Κυπριακού πως θα έρθει η επανέναρξη των συνομιλιών; Τι είδους συνεργασία θα επιτευχθεί στον άξονα Τουρκίας-Ακιντζί; Πως θα χειριστεί η ε/κ ηγεσία την ενδεχόμενη νίκη του κ. Ακιντζί; Τι είδους παράγοντες θα αναδυθούν στο διπλωματικό πεδίο, μαζί με την πιθανή επανεκλογή του τ/κ ηγέτη και το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών;

Αν και δεν γνωρίζουμε σήμερα την απάντηση των παραπάνω ερωτημάτων, το σίγουρο είναι ότι στα τέλη του 2020, στο Κυπριακό και στο διπλωματικό πεδίο μας αναμένουν ενδιαφέρουσες εξελίξεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ