ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μόνιμη τουρκική βάση στην Κύπρο;

Ενδιαφέρουσες εξελίξεις έρχονται να αφήσουν την σφραγίδα τους στο προσκήνιο της επικαιρότητας κατά το τελευταίο διάστημα. Στο εσωτερικό της Κύπρου συζητάμε τον προβληματισμό σχετικά με την τροπή των εξελίξεων στο πεδίο της οικονομίας και της παιδείας. Οι εξελίξεις τρέχουν και στο Κυπριακό. Η τουρκική πλευρά εκπέμπει αυστηρά μηνύματα, προτείνει την κατάργηση της ειρηνευτικής δύναμης την στιγμή που μια μερίδα της κοινωνίας εστιάζει σε ένα γλωσσάρι και στην μεταμοντέρνα «ελλειμματική» ανάγνωση του Κυπριακού (λ.χ. δίχως να συζητάμε τους λόγους που οδήγησαν στο 1974, εστιάζουμε σε όρους όπως «κατοχή» κ.ο.κ.)

Οι προαναφερόμενες εξελίξεις λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο που στην περιοχή μας η ένταση κορυφώνεται. Στο μέτωπο Ισράηλ-Παλαιστίνης, η αντιπαράθεση του Τελ Αβίβ με τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη οδηγούν τις εξελίξεις σε «επικίνδυνα μονοπάτια». «Δεν αποκλείουμε πλέον κανένα ενδεχόμενο, ούτε αυτό της γενικευμένης σύρραξης», επεσήμανε σε αυτήν την στήλη καλά ενημερωμένη αμερικανική πηγή, λίγο πριν την δημοσίευση αυτού του άρθρου γνώμης. Σημαντικές εξελίξεις έχουμε και στον άξονα Κουρδικό Ζήτημα-Συρία-Ιράκ. Στην περίπτωση του Ιράκ, η εξέγερση των Σιιτών θα μπορούσε να οδηγήσει ολόκληρη την περιοχή ενώπιον αλυσιδωτών εξελίξεων.

Η νέα κυβέρνηση της Τουρκίας παρακολουθεί και καταγράφει με ιδιαίτερη προσοχή τις προαναφερόμενες εξελίξεις που φέρουν περιφερειακό αντίκτυπο. Στην πρώτη κυβέρνηση του προεδρικού συστήματος της Τουρκίας, τρία άτομα, με βάση τις αναλύσεις που φτάνουν στους ίδιους σχετικά με την τροπή των εξελίξεων στα προαναφερόμενα πεδία και στο πεδίο της οικονομίας, καλούνται να λάβουν σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τόσο το μέλλον της ίδιας της Τουρκίας όσο και το μέλλον ολόκληρης της περιοχής.

Η ηγετική τριαρχία της «νέας» Τουρκίας, μαζί με τους στενούς συνεργάτες του Προεδρικού, απαρτίζεται από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, το διάδοχο του, Μπεράτ Άλμπαϊρακ και τον τέως Επιτελάρχη και νυν Υπουργό Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Αυτή η τριαρχία θα αποφασίζει κατά την νέα περίοδο για την τροπή των εξελίξεων στα πεδία της διπλωματίας, της άμυνας και της οικονομίας.

Καλά ενημερωμένες πηγές της Κ, που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στους κύκλους του Προεδρικού Μεγάρου της Τουρκίας, πριν από λίγο καιρό μοιράστηκαν μαζί μας μια σειρά σημαντικών πληροφοριών που φέρουν σημασία για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, και την μελλοντική στάση που ενδέχεται να τηρήσει η ηγετική τριαρχία της Τουρκίας σε αυτά τα ζητήματα. Στα πλαίσια αυτής της ανάλυσης ξεχωρίζουν τέσσερα σημεία.

Πρώτον, την παρούσα στιγμή το Κυπριακό δεν αποτελεί την νούμερο 1 προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης της Τουρκίας. Υπάρχουν άλλα ζητήματα που «επείγουν», όπως η οικονομική κρίση, οι εξελίξεις σε Κουρδικό-Συρία-Ιράκ και οι σχέσεις της Τουρκίας με τις Μεγάλες Δυνάμεις.

Δεύτερον, παρά το γεγονός ότι το Κυπριακό δεν βρίσκεται υψηλά στην λίστα προτεραιοτήτων της Τουρκίας, εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων, η Άγκυρα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αργά ή γρήγορα θα κληθεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις σε αυτό το πεδίο. Και αυτό διότι, η οικονομική κρίση επιφυλάσσει αντίκτυπο τόσο για την Τουρκία όσο και για την τ/κ κοινότητα (αυξάνεται το κόστος του μη αναγνωρισμένου κράτους για την Τουρκία), οι εξελίξεις στα ενεργειακά τρέχουν με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν απειλητικά για την Τουρκία που επιθυμεί να μην χάσει την πρωτοκαθεδρία στο ενεργειακό πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου και τέλος η Αθήνα πραγματοποιεί προληπτικά βήματα για να πιέσει την Τουρκία σε πολλά πεδία, μια κίνηση που δεν μπορεί να παραμείνει αναπάντητη από την Άγκυρα.

Τρίτον, στην περιοχή αναδύονται νέες ισορροπίες, με την Τουρκία να δημιουργεί ένα νέο σύμπλεγμα σφαιρών επιρροής. Μεταξύ των άλλων, η «ΤΔΒΚ» στην νέα περίοδο, θα αντιμετωπιστεί από την Τουρκία σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στις περιοχές που ελέγχει η χώρα στο βόρειο τμήμα της Συρίας και του Ιράκ, κυρίως ως προς τους ενεργειακούς και αμυντικούς «διαδρόμους» της ευρύτερης περιοχής.

Τέλος, στα πλαίσια των προαναφερόμενων εξελίξεων, από την πλευρά της Τουρκίας, προκύπτει η επιτακτική ανάγκη της ριζικής αναθεώρησης του Κυπριακού και της θέσης της χώρας στο βόρειο τμήμα του νησιού, πάντα σε συνάρτηση με τις σχέσεις της Άγκυρας με τους διεθνείς πρωταγωνιστές. Ακριβώς λοιπόν, στα πλαίσια αυτής της ανάγκης, προκύπτουν τρεις στόχοι: Η ριζική ανασυγκρότηση της «ΤΔΒΚ» έτσι ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα σχέδια της Τουρκίας του 2023, 2050 και 2071 (κυρίως η πολιτική και οικονομική ανασυγκρότηση), το κλείσιμο του κεφαλαίου του Κυπριακού με ομοσπονδιακή λύση που θα ικανοποιεί την τουρκική πλευρά ή με βελούδινο διαζύγιο και τέλος την δημιουργία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μια μόνιμης, κυρίαρχης τουρκικής ναυτικής βάσης στο βόρειο τμήμα του νησιού, με την οποία οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν την δυνατότητα να επεμβαίνουν άμεσα σε εξελίξεις σε μια περιοχή που απλώνεται από τα παράλια της Τουρκίας μέχρι τις ακτές της Αφρικής (δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε την σημασία των τουρκικών επενδύσεων στην αφρικανική ήπειρο).

Οι πληροφορίες μας δείχνουν ότι το τελευταίο σημείο κεντρίζει το ενδιαφέρον του νέου επιτελείου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας. Επίσης, βρίσκει σύμφωνους πολλούς σύμβουλους του Τούρκου Προέδρου και φυσικά το εθνικιστικό κίνημα της Τουρκίας που συνεργάζεται με τον κ. Ερντογάν.

Υπό την σκιά των προαναφερόμενων εξελίξεων, σε σχέση με τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στην Λευκωσία, αισθάνομαι την ανάγκη να δανειστώ μια γνωστή ρήση των αναρχικών κύκλων: «Αντί να κοιτάμε το φεγγάρι, εστιάζουμε στο δάκτυλο». Καλή η συζήτηση για κάθε γλωσσάρι, εντυπωσιακές οι «εθνικιστικές κορώνες» της κυβέρνησης και των πολιτικών, ωστόσο, το ερώτημα είναι ένα και μοναδικό: Υπάρχουν μυαλά στην Λευκωσία που προσεγγίζουν τις εξελίξεις στην περιοχή συστημικά και διεξοδικά;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
X