ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μυστικά αμερικανοτουρκικά «αλισβερίσια»

Την στιγμή που γραφόταν το συγκεκριμένο σύντομο άρθρο γνώμης, οι εξελίξεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις «έτρεχαν» κυρίως σε δυο μεγάλα μέτωπα. Στο βόρειο Ιράκ, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις εντατικοποιούν τις επιχειρήσεις τους κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Στην δε, βόρεια Συρία οι τελευταίες εξελίξεις είναι κρίσιμης σημασίας. Η Τουρκία προειδοποιεί για εισβολή στις περιοχές που κρατούν οι Κούρδοι και οι σύμμαχοι τους, από την περίοδο της απομάκρυνσης του Ισλαμικού Κράτους.

Στο περιθώριο αυτών των εξελίξεων, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της τουρκικής, δημόσιων συμφερόντων, τραπέζης Χαλκ, το οποίο είχε καταδικαστεί στις ΗΠΑ, επέστρεψε στην χώρα του. Υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν τις ΗΠΑ να αναζητούν συμβιβαστικής υφής φόρμουλες και για την υπόθεση του ιρανικής καταγωγής επιχειρηματία Ρεζά Ζαρράπ, το όνομα του οποίου εμπλέκεται στην υπόθεση της παράκαμψης-παραβίασης των κυρώσεων του Ιράν. Ο κ. Ζαρράπ είναι Τούρκος υπήκοος, διατηρεί στενές σχέσεις με την κορυφή της πολιτικής πυραμίδας της Τουρκίας και κρατείται στις ΗΠΑ.

Πως αναλύονται οι παραπάνω εξελίξεις και ποια η άμεση σχέση τους με τις εξελίξεις που αφορούν την δική μας «γειτονιά», λ.χ. το Κυπριακό; Είναι γεγονός ότι για τον μέσο Κύπριο ή Έλληνα αναγνώστη οι παραπάνω εξελίξεις αφορούν ζητήματα «απόμακρων» περιοχών που δεν αγγίζουν την δική μας «εθνική ατζέντα». Ωστόσο, έμπειροι αναλυτές, καλά πληροφορημένες πηγές διαψεύδουν αυτήν την άποψη και εστιάζουν στην σχέση που φέρουν αυτές οι εξελίξεις με τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή. Όπως μας τονίζει μια αμερικανική πηγή «η μεγαλύτερη αδυναμία της ελληνικής διπλωματίας είναι η αδυναμία της σε ότι αφορά την περισυλλογή και την σωστή τοποθέτηση των κομματιών του περιφερειακού «puzzle» στο πλαίσιο μιας μεγάλης περιοχής-γεωστρατηγικής σκακιέρας».

Τι συμβαίνει λοιπόν, στο βόρειο Ιράκ, στο βόρειο κομμάτι της Συρίας και πως αυτές οι εξελίξεις σχετίζονται με «τα δικά μας ζητήματα»; Ως προς το πρώτο ζήτημα, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στον αναγνώστη το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις διεξάγουν μια μεγάλη επιχείρηση στο βόρειο κομμάτι του Ιράκ, σε περιοχές του Αυτόνομου Κουρδιστάν όπου το ΡΚΚ διατηρεί βάσεις και κρησφύγετα. Καλά ενημερωμένες πηγές επιμένουν ότι αυτές τις επιχειρήσεις υποστηρίζει η νέα διοίκηση του Κουρδιστάν, η οποία ετοιμάζεται να συμβάλλει στην προσπάθεια της Τουρκίας με δικές της στρατιωτικές δυνάμεις. Στην μεγάλη επιχείρηση, η οποία έχει προκαλέσει την δυσαρέσκεια της Βαγδάτης, η Τουρκία, μέχρι στιγμής έχει εξασφαλίσει μικρή, αλλά αξιοσημείωτη πρόοδο. Ο τουρκικός στρατός πλέον ελέγχει σημαντικά προγεφυρώματα στο Ιράκ και οι δυνάμεις του προχωρούν καθημερινά στην ισοπέδωση σημείων και περιοχών όπου βρίσκουν καταφύγιο οι δυνάμεις του ΡΚΚ. Αντιμέτωπο με τις επιθέσεις της Τουρκίας, το ΡΚΚ απομακρύνει τις δυνάμεις του από την περιφέρεια και τις στέλνει σε αστικά κέντρα της περιοχής. Τελικός στόχος της Τουρκίας φαίνεται πως είναι ο έλεγχος σημαντικών στρατοπέδων του ΡΚΚ στην περιοχή και ενδεχομένως ο έλεγχος του Όρους Σίντζαρ.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ έρχονται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την Τουρκία για το μέλλον της βόρειας Συρίας. Όπως έχει μεταδώσει προηγουμένως η Κ, οι δυο πλευρές συζητούν το ενδεχόμενο της δημιουργίας μιας «ασφαλισμένης ζώνης» κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας-Συρίας. Οι ΗΠΑ στοχεύουν σε μια «στενή» ζώνη, η οποία θα ελέγχεται από συμμαχικές δυνάμεις, κυρίως ευρωπαϊκές και αραβικές. Η Τουρκία απορρίπτει αυτήν την ιδέα διεκδικώντας τον έλεγχο ολόκληρης της ζώνης, η οποία σύμφωνα με την δική της άποψη θα πρέπει να έχει μεγάλο βάθος. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν μια ζώνη, η οποία θα εξασφαλίσει το μέλλον της κουρδικής επικράτειας, της οποίας ο «κηδεμόνας» θα είναι οι ίδιες, ενώ η Τουρκία στοχεύει στην επέκταση της δικής της ακτίνας δράσης στην περιοχή. 

Οι εξελίξεις στο Ιράκ και στην Συρία σχετίζονται άμεσα και εντάσσονται στα πλαίσια των τουρκικών και αμερικανικών σχεδίων για το μέλλον της Μεσοποταμίας. Αυτό είναι το συμπέρασμα έμπειρων Τούρκων και Αμερικανών διπλωματών. Ένας από αυτός είναι ο πρώην υψηλόβαθμος Τούρκος διπλωμάτης, Αϊντίν Σελτζέν, ο οποίος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι Τουρκία και ΗΠΑ ενδέχεται να έχουν προ πολλού καταλήξει σε μια αρχική συμφωνία για την απομάκρυνση του ΡΚΚ από σημαντικά σημεία του βόρειου Ιράκ με αντάλλαγμα την ανάδυση ενός «ελεγχόμενου» προτεκτοράτου Κούρδων και συμμάχων τους στο βορειοανατολικό κομμάτι της Συρίας.

Η ενδεχόμενη συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας, παρά τα μεγάλα εμπόδια, το κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης στις διμερείς σχέσεις, αφορά άμεσα την περιοχή μας. Ξένες πηγές που παρακολουθούν από κοντά την περιοχή προσθέτουν τα εξής: «Υπάρχουν τρία βασικά ζητήματα που αφορούν τα δυτικά και τουρκικά συμφέροντα στην περιοχή: Ιράν, σφαίρες επιρροής σε Ιράκ και Συρία (επομένως οι Κούρδοι) και η Ανατολική Μεσόγειος. Στα πρώτα δυο πεδία Τουρκία και Δύση δεν διαφωνούν ως προς τις βασικές προτεραιότητες και τους απώτερους στόχους. Οι μεγάλες διαφωνίες αφορούν στον τρόπο με τον οποίο θα λάβει χώρα η συνεργασία. Με μικρές διαφορές αντιμετωπίζουμε την ίδια εικόνα και στην Α. Μεσόγειο».

Καθώς λοιπόν, οδεύουμε προς μια νέα, κρίσιμη, τελική διαδικασία στο Κυπριακό χρέος μας είναι να προϊδεάσουμε τον αναγνώστη για την ευρύτερη εξίσωση-εικόνα. Το σίγουρο είναι ότι αυτή η εικόνα επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις για όσους επιμένουν να προσεγγίζουν ζητήματα όπως το Κυπριακό, μονοδιάστατα και με ξεπερασμένες από τα ίδια γεγονότα, προσεγγίσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
X