ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στασιμότητα στο Κυπριακό μέχρι τις κυπριακές και τουρκικές εκλογές;

Σε Τουρκία και τουρκοκυπριακή κοινότητα τα νέα μηνύματα από την ελληνοκυπριακή πλευρά και τον βρετανικό παράγοντα χαρακτηρίζονται ως «αναμενόμενα». Το σκεπτικό διάφορων τουρκικών πηγών της Κ που ειδικεύονται σε ζητήματα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα έχει ως εξής: «Μετά την αλλαγή στρατηγικής της Άγκυρας για το Κυπριακό και κυρίως την δρομολόγηση του ανοίγματος του Βαρωσιού υπό τ/κ διοίκηση ήταν αναμενόμενο ότι τόσο η ε/κ πλευρά όσο και ο ξένος παράγοντας θα αναλάμβαναν πρωτοβουλίες για να αλλάξουν το σκηνικό στο Κυπριακό. Ο Νίκος Αναστασιάδης αντιδρώντας στα κοινά βήματα της τ/κ πλευράς και της Άγκυρας προχώρησε στην ακύρωση των διαβατηρίων των τ/κ αξιωματούχων, ξεκίνησε επαφές με ξένους παράγοντες και έριξε στο τραπέζι την ιδέα της επιστροφής στο Σύνταγμα του 1960. Οι δε Βρετανοί, επιχειρούν να γεφυρώσουν το μεγάλο χάσμα που αυτήν την ώρα χωρίζει τις πλευρές στο Κυπριακό».

Στα πλαίσια του προαναφερόμενου σκεπτικού, οι πηγές μας προβάλλουν την απαισιόδοξη άποψη ότι τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2022 δεν πρόκειται να αναδυθούν θετικές εξελίξεις στο προσκήνιο του Κυπριακού. Και αυτό διότι, Τουρκία και Κύπρος θα εισέλθουν σε μερικούς μήνες στην τροχιά των κρίσιμων προεδρικών εκλογών. Οι πηγές μας θεωρούν ότι στην Κύπρο θα κλείσει το κεφάλαιο της δεκαετούς προεδρίας του κ. Αναστασιάδη και στην Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν θα κληθεί να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις και μια ιδιαίτερα δύσκολη πολιτική συγκυρία για να κρατηθεί στην εξουσία. «Υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα πρέπει να αναμένουμε σημαντικές οπισθοχωρήσεις και γενναιόδωρες κινήσεις από τις πλευρές», προσθέτει μια πηγή με πολυετή πείρα στο πεδίο της διπλωματίας.

Στο περιθώριο των προαναφερόμενων, οι τουρκικές πηγές της Κ επαναλαμβάνουν διάφορα ζητήματα και σημεία που είναι ήδη γνωστά στους Κύπριους και Ευρωπαίους διπλωμάτες. Πρώτον, τόσο στο Κυπριακό όσο και σε άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος όπως λ.χ. τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία εξακολουθεί να ζητά από τους «συνομιλητές» της να κατανοήσουν το γεγονός ότι όσο οι φόρμουλες που προωθούνται δεν λαμβάνουν υπόψιν την Άγκυρα και τους τ/κ τότε δεν υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί επιτυχία και πρόοδος σε κανένα ζήτημα. Αντιθέτως, οι πηγές μας θεωρούν ότι το Κυπριακό και το ζήτημα του φυσικού αερίου είναι ζητήματα που μπορούν να επιλυθούν μονάχα με συμβιβαστικές φόρμουλες οι οποίες θα φέρουν την συγκατάθεση όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων.

Δεύτερον, η Τουρκία «καλωσορίζει» κάθε είδους «out of the box» πρόταση και ιδέα για την επίλυση του Κυπριακού, θέτοντας όμως ως βασική προϋπόθεση την κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητας των τ/κ σε συνδυασμό με το τέλος της αβεβαιότητας που επισκιάζει το μέλλον της τ/κ κοινότητας. Με άλλα λόγια, η Άγκυρα τάσσεται υπέρ της έναρξης μιας νέας διαδικασίας στο Κυπριακό, η οποία θα στηρίζεται πάνω σε μια νέα βάση, δηλαδή την ίση κυριαρχία των δυο κοινοτήτων που απορρέει όπως υποστηρίζει η ίδια από τις ιδρυτικές συμφωνίες του 1960. Αυτή η νέα διαδικασία θα πρέπει να είναι συνοπτική και στο τέλος της οι τ/κ θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα επιστρέψουν στην διεθνή κοινότητα.

Τέλος, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι πηγές της Κ «το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα λαμβάνει αρνητικά μηνύματα από την Αθήνα και την Λευκωσία, μηνύματα που δείχνουν ότι οι συνομιλητές της δεν είναι έτοιμοι για διάλογο και κοινά αποδεκτές φόρμουλες». Ο προβληματισμός της τουρκικής πλευράς αναφέρουν οι πηγές μας μεγεθύνεται με την κάθε νέα ημέρα που περνά καθώς η ε/κ πλευρά ετοιμάζεται για μια νέα «επικίνδυνη πρόκληση», δηλαδή την έναρξη νέων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε συνδυασμό με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές σε Κύπρο και Τουρκία, τα συγκεκριμένα αρνητικά μηνύματα λοιπόν, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την πορεία του Κυπριακού εντός του 2022. Υπό αυτές τις συνθήκες, σύμφωνα πάντα με τους Τούρκους συνομιλητές μας, τους επόμενους μήνες η τουρκική πλευρά «από την μια θα ευελπιστεί για τον έλεγχο της έντασης στην Κύπρο» και από την άλλη θα συνεχίσει την πορεία της με τα δικά της αυτόνομα βήματα τόσο στο Κυπριακό όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Κλείνοντας σημαντικό είναι να αναφέρουμε μια επιπλέον πληροφορία που ενδέχεται να κεντρίσει το ενδιαφέρον των Κύπριων αξιωματούχων. Στην Άγκυρα, πηγές που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αποκλείουν την «επιτάχυνση των εξελίξεων προς αρνητική κατεύθυνση» μετά την ημερομηνία της 15ης Νοεμβρίου, δηλαδή την επέτειο της ίδρυσης της «ΤΔΒΚ».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ