ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουρκοκύπριοι, δίχως λύσεις και ελπίδα

Η δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα της Κύπρου ετοιμάζεται να αφήσει πίσω της το 2021 αντιμετωπίζοντας μεγάλα προβλήματα και ιστορικές προκλήσεις. Το «αντίτιμο» της ανορθολογικής οικονομικής γραμμής της κυβέρνησης Ερντογάν για τους Τουρκοκύπριους είναι ιδιαίτερα βαρύ. Η ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας πλήττει πολυδιάστατα τα τ/κ νοικοκυριά. Στην τ/κ αγορά πλέον παρατηρούνται ελλείψεις σημαντικών προϊόντων.

Την έλλειψη των καυσίμων στα τ/κ πρατήρια ακολουθεί η έλλειψη διάφορων φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης. Οι φιάλες αερίου λ.χ. απουσιάζουν εδώ και εβδομάδες από τα μεγάλα μάρκετ των κατεχομένων. Την ίδια ώρα, οι ειδικοί και αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την μελλοντική πορεία του πληθωρισμού και του ποσοστού της ανεργίας. Η Οικονομική «Κ» πριν από σύντομο χρονικό διάστημα ενημέρωσε τους αναγνώστες της ότι το πραγματικό ποσοστό του πληθωρισμού στα κατεχόμενα έχει ήδη ξεπεράσει τον φράχτη του 50%. Οι τ/κ οικονομολόγοι στηρίζουν αυτήν την επισήμανση-προειδοποίηση στην ραγδαία αύξηση της τιμής διάφορων προϊόντων και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης. Αυτή η εξέλιξη λαμβάνει χώρα την στιγμή που μαζί με ολόκληρη την υφήλιο, η τ/κ κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με το νέο κύμα της πανδημίας.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν, η κρίση στον τ/κ κοινωνικοοικονομικό βίο έχει πλέον λάβει ιστορικές διαστάσεις. Όσοι βιάζονται να την παρομοιάσουν με αυτήν που προηγήθηκε λίγο πριν το Σχέδιο Αννάν, θα πρέπει να αναθεωρήσουν την οπτική τους γωνία. Και αυτό διότι, η κρίση της περιόδου του 2000-2001 αφορούσε κυρίως τον τ/κ τραπεζικό τομέα. Σήμερα, η κρίση πλήττει ολόκληρη την τ/κ οικονομία. Και σε αντίθεση με το 2000, η Τουρκία του 2021, από την οποία εξαρτάται πολυδιάστατα η τ/κ κοινότητα, δεν διαθέτει «σχέδιο Β’» ως προς την αντιμετώπιση της μεγάλης οικονομικής ύφεσης. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αποκλείει κατηγορηματικά την ιδέα της μελλοντικής προσφυγής της χώρας του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Και αν σκεφτεί κανείς ότι οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένες για τα μέσα του 2023, το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο σοβαρό. Όλα δείχνουν ότι η ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας έχει μέλλον.

Με την τουρκοκυπριακή Δεξιά, η οποία βρίσκεται στο τιμόνι της τ/κ κοινότητας, να έχει παραιτηθεί προ πολλού από την αυτονομία της τ/κ κοινότητας, οι τ/κ λοιπόν, αντιμετωπίζουν μια πρωτόγνωρη «καταιγίδα», «τέλεια» από πολλές απόψεις, δίχως να διαθέτουν περιθώρια, στρατηγικές και ιδέες για αναχαίτιση των επιπτώσεων της μεγάλης κοινωνικοοικονομικής πτώσης. Ο Ερσίν Τατάρ εμφανίζεται ευτυχισμένος στο «προεδρικό» και ευχαριστεί την Άγκυρα για το νέο «προεδρικό παλάτι» που οικοδομεί για την ηγεσία του, λίγα μέτρα πιο πέρα από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου. Ο Φαίζ Σουτζούογλου, ο οποίος δεν διαθέτει «εργαλεία» για τον έλεγχο της τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών, ακολουθεί τον δρόμο που άνοιξε στην Τουρκία ο κ. Ερντογάν και επιστρατεύει ανορθολογικές οικονομικές φόρμουλες. Ο «Πρωθυπουργός» επιχειρεί να εξοικονομήσει αποθέματα καυσίμων απαγορεύοντας την πώληση καυσίμων στους ε/κ!

Απέναντι στην μεγάλη πτώση, η συνολική εικόνα που εκπέμπει η τ/κ Αριστερά παραμένει ακόμη πιο προβληματική από αυτήν της τ/κ Δεξιάς. Και αυτό διότι, η τ/κ Αριστερά, η οποία ετοιμάζεται να κατέβει στις «κάλπες» με τέσσερις ξεχωριστούς πολιτικούς σχηματισμούς δεν φέρει μεγάλες ελπίδες για επιτυχία στις προσεχείς πρόωρες «εκλογές». Για αυτόν τον λόγο άλλωστε, οι εκπρόσωποι της στηρίζουν την «προεκλογική» εκστρατεία τους στο αφήγημα-κάλεσμα «η τ/κ Δεξιά να μην βγει από την κάλπη με την αυτοδυναμία». Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νεοιδρυθέντος Κόμματος του Δρόμου της Ανεξαρτησίας (Bağımsızlık Yolu), το οποίο ζητά την «ψήφο» των τ/κ όχι για να αναλάβει την εξουσία, αλλά για ανανέωση στις τάξεις της αντιπολίτευσης.
Εν συντομία λοιπόν, στα τέλη του 2021, οι τ/κ παραμένουν δίχως λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα και φυσικά δίχως ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Άποψη μου είναι ότι αυτή η εξέλιξη επιφυλάσσει πολυδιάστατες επιπτώσεις για το μέλλον ολόκληρης της Κύπρου. Σε περίπτωση δηλαδή, που συνεχιστεί το αδιέξοδο στο Κυπριακό και δεν επιστρατευτούν άμεσα στρατηγικές και λύσεις για την αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων των τ/κ, δεν θα πρέπει να φέρουμε ψευδαισθήσεις για τον «τερματικό σταθμό» της νέας πορείας της Κύπρου, η οποία ξεκίνησε τα ξημερώματα της 7ης Ιουλίου 2017. Στο άμεσο μέλλον, η ευρωπαϊκή μισή Κύπρος δεν αποκλείεται να συνορεύει με την «τουρκική» Κύπρο, την ζώνη ελεύθερου εμπορίου-τζόγου της Τουρκίας, στην οποία οι τ/κ θα αποτελούν μια μακρινή ανάμνηση από το παρελθόν ή στην καλύτερη περίπτωση ένα «μικρό» κομμάτι του «εξωτικού» για τους Τούρκους πολίτες, χαρακτήρα της Κύπρου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
X