ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο δρόμος προς την κανονικότητα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μακρύς θα είναι ο δρόμος προς την κανονικότητα, δήλωσε εκπρόσωπος του παγκόσμιου οργανισμού υγείας (ΠΟΥ) σχολιάζοντας την αναζωπύρωση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον COVID19. Δεν παρέλειψε, επίσης, να τονίσει ότι η μάσκα θα πρέπει να αποτελέσει σύμβολο παγκόσμιας αλληλεγγύης για τους πολίτες, αφού οι ελπίδες για πλήρη εξάλειψη του ιού στο προσεχές μέλλον, ακόμα και αν ανακαλυφθεί το εμβόλιο, είναι λιγοστές. Οι κυβερνήσεις, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, θα πρέπει να κάνουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση στον πληθυσμό. Στην Ευρώπη, η ταχύτητα με την οποία η άρση των περιοριστικών μέτρων εκτίναξε τον αριθμό των κρουσμάτων μόλυνσης από τον COVID-19 έχει αρχίσει να προκαλεί ανησυχία στις τάξεις των ειδικών. Πέραν της χαλάρωσης των μέτρων και του ανοίγματος των αεροδρομίων στους τουρίστες, μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κατάσταση που δημιουργήθηκε αποδίδεται στον εφησυχασμό των πολιτών. Στη Γερμάνια γίνεται λόγος για κατάρρευση των συστημάτων άμυνας που είχε «κτίσει» η χώρα κατά την κορύφωση της πανδημίας. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η προειδοποίηση του βρετανού πρωθυπουργού για ένα δεύτερο κύμα έξαρσης, αν και οι επιστήμονες επιμένουν ότι αυτό που παρακολουθούμε αυτήν την περίοδο είναι μια αναζωπύρωση του φαινομένου και όχι ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού. Όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι η άρση των περιορισμών έγινε με μεγάλη ταχύτητα και χωρίς προγραμματισμό, με αποτέλεσμα οι πολίτες να βιώσουν ένα ψευδές αίσθημα ασφάλειας και αρκετοί να εγκαταλείψουν τα μέτρα προστασίας όπως είναι, η χρήση μάσκας, η διατήρηση των κοινωνικών αποστάσεων και η εφαρμογή αυστηρών κανόνων προσωπικής υγιεινής. Προς αυτήν την κατεύθυνση, αρκετές κυβερνήσεις έχουν επιβάλει την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους μεγάλης συγκέντρωσης ενώ έχουν επαναφέρει τις εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού για τα ενδεδειγμένα μέτρα αυτοπροστασίας.

Το άνοιγμα των συνόρων θεωρείται σημαντική αιτία για την αναζωπύρωση που παρατηρείται. Ήδη, αρκετές χώρες έχουν ξεκινήσει την επιβολή περιορισμών στους ταξιδιώτες που μπορούν να τις επισκέπτονται. Ως αποτέλεσμα, έχουν δημιουργηθεί κατάλογοι που κατατάσσουν τις χώρες με βάση την επιδημιολογική τους εικόνα και με αυτό το κριτήριο επιβάλουν περιορισμούς κατά περίπτωση. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, όσοι επισκέπτονται τη χώρα και προέρχονται από την Ισπανία ή το Λουξεμβούργο πρέπει να μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα διάρκειας 14 ημερών μετά την άφιξή τους. Στις χώρες της Ευρώπης, αν και καλούνται αυτήν τη φορά να εφαρμόσουν ομοιόμορφους κανόνες και διαδικασίες προκειμένου να αποφευχθεί το χάος του Μαρτίου, σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται μια κατάσταση που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προϊόν συνεννόησης.

Το οικονομικό κόστος της περιόδου του εγκλεισμού είναι τώρα λίγο έως πολύ, γνωστό. Μεγάλοι χαμένοι υπήρξαν οι εργαζόμενοι σε χαμηλόμισθες, ανειδίκευτες και ανασφάλιστες θέσεις εργασίας. Αυτές οι θέσεις υπήρξαν οι πρώτες που καταργήθηκαν ως πρώτη αντίδραση στην κρίση. Σε επίπεδο μακροοικονομικό οι κυβερνήσεις, προκειμένου να στηρίξουν την αγορά εργασίας, προχώρησαν σε μεγάλους δανεισμούς που θα οδηγήσουν σε μειωμένες δημόσιες δαπάνες στο μέλλον, των οποίων τις συνέπειες θα βιώσουν οι επόμενες γενιές. Σήμερα, η προσπάθεια για περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης αλλά και του χρόνου επιστροφής στην κανονικότητα, μόνο ως πράξη προσωπικής κοινωνικής ευθύνης θα πρέπει να ιδωθεί για να είναι επιτυχής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση

X