ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο πληθωρισμός ως προϋπόθεση

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας βρίσκεται σε κατάσταση θετικής αναθεώρησης των προοπτικών, καθώς καταναλωτές και επιχειρήσεις εμφανίζονται αισιόδοξοι για το μέλλον. Ήδη, τα στοιχεία του Αυγούστου για τον δείκτη οικονομικής συγκυρίας που δημοσιεύει η Κομισιόν, δείχνουν ότι «σκαρφάλωσε» σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Τη θετική εικόνα ήρθε να επιβεβαιώσει η ΕΚΤ με την πρόσφατη απόφασή της να φρενάρει τον ρυθμό με τον οποίο γίνονται οι μηνιαίες αγορές στοιχείων του ενεργητικού, στηριζόμενη στην εκτίμηση ότι το μέγεθος της οικονομίας στο τέλος του έτους θα προσεγγίσει τα προ πανδημίας επίπεδα. Καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει και η αισιοδοξία επανέρχεται, παρατηρείται από επιχειρήσεις και νοικοκυριά αύξηση των τιμών, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις καταγράφεται πιο επιθετική από το αναμενόμενο.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Γερμανίας, στην οποία ο δείκτη τιμών καταναλωτή ανήλθε τον Αύγουστο στο 3,4% καταγράφοντας υψηλό δεκατριών ετών. Προς το παρόν όσοι ανησυχούν εστιάζουν τους προβληματισμούς τους γύρω από τη φύση αυτής της ανόδου προκειμένου να εκτιμήσουν τη διάρκεια. Πλέον, στις δυο πλευρές του Ατλαντικού καταγράφεται διάσταση απόψεων αναφορικά με το κατά πόσον αυτή είναι μια παροδική διόρθωση των τιμών προς τα πάνω ή αν έχουμε εισέλθει σε μια παρατεταμένη περίοδο ακρίβειας. Στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών πλήττεται, επίσης, από τα μηδενικά και, σε κάποιες περιπτώσεις, αρνητικά επιτόκια καταθέσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, το ποσοστό των καταθέσεων ιδιωτών που βρίσκονται σε αρνητικό επιτόκιο είναι στο χαμηλό προς το παρόν 9%, σε σχέση με 43% που είναι το ποσοστό για τις επιχειρήσεις.

Στη συζήτηση για την παρούσα αύξηση των τιμών σημαντική είναι και η θέση που εκφράζουν στελέχη της ΕΚΤ, με το σκεπτικό ότι υπάρχει και η θετική πλευρά της ιστορίας που θα πρέπει να αποτυπωθεί. Στην εξίσωση αυτής της συζήτησης υπεισέρχεται η αγορά εργασίας και ο τρόπος που έχει επηρεαστεί αρνητικά, λόγω της παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού. Γίνεται, συνεπώς, μια προσπάθεια για να ανατραπούν οι ανησυχίες και να σημειωθεί ότι η παρούσα αύξηση των τιμών είναι σε κάποιο βαθμό ευπρόσδεκτη, αν είναι η ευρωζώνη να καταφέρει να «ξεκολλήσει» από μια κατάσταση πραγμάτων χαμηλών προσδοκιών και χαμηλών τιμών. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και συνοψίζεται στο ότι αν είναι να έχουμε μια περίοδο υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και βελτίωσης των συνθηκών στην απασχόληση, θα πρέπει να ανέβουν οι τιμές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συζήτηση γύρω από τα επιτόκια καθώς εκφράζεται η άποψη ότι το διατηρήσιμο κομμάτι της ανάκαμψης δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί με τα επιτόκια στα υφιστάμενα μηδενικά επίπεδα.

Από την πλευρά της, πάντως, η ΕΚΤ εμφανίζεται έτοιμη να ξεκινήσει μια νέα αναθεώρηση των επιτοκίων προς τα πάνω, αρκεί να το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες. Και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, όλοι γνωρίζουν ότι αυτό που θα πρέπει να προηγηθεί είναι η σταθεροποίηση του πληθωρισμού γύρω από τον κεντρικό στόχο που για την ευρωζώνη βρίσκεται στο 2%. Αυτό το σενάριο, για να έχει καλές πιθανότητες επιτυχίας, θα πρέπει να συνοδευτεί από τη διατήρηση των θετικών προσδοκιών στις αγορές, την προώθηση των δομικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που υποστηρίζει το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας της οικονομίας αποφεύγοντας νέα lockdowns

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση

X