ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η σημερινή οικονομία αδικεί όσο ποτέ τους νέους

Του Πάμπου Παπαγεωργίου

Του Πάμπου Παπαγεωργίου

Η κυπριακή οικονομία έχει επανακτήσει στο σύνολό της την παραγωγή που απώλεσε ως απότοκο της μεγάλης χρηματοοικονομικής κρίσης. Το αρνητικό είναι ότι το δημόσιο χρέος έχει ανέβει σε μεγάλο ύψος, όμως το ΑΕΠ βρίσκεται πιο πάνω από τα επίπεδα πριν από την κρίση και η ανεργία μειώνεται σταθερά.

Υπάρχει όμως μια μεγάλη κατηγορία πολιτών που βρίσκονται σε χειρότερη θέση από ό,τι πριν από την κρίση. Πρόκειται για τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι αδικούνται όσο ποτέ από τα δεδομένα της σημερινής οικονομικής κατάστασης.

Η ανεργία στους νέους είναι διπλάσια από ό,τι στον υπόλοιπο πληθυσμό, παρά το γεγονός ότι οι νέοι της Κύπρου έχουν υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα, όντας –οι περισσότεροι– απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ακόμα και όταν βρίσκουν δουλειά, οι αρχικοί μισθοί εξακολουθούν να είναι χαμηλοί σε τόσο μεγάλο βαθμό που δεν μπορούν να υποστηρίξουν μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Ο δημόσιος τομέας παραδοσιακά υπήρξε ένας καλός εργοδότης για νέους ανθρώπους στην Κύπρο. Ίσως κάποιος να έλεγε υπερβολικά καλός εργοδότης. Σήμερα ο δημόσιος τομέας έχει περιορίσει τις προσλήψεις νέων υπαλλήλων. Ακόμα όμως και αυτοί που εισέρχονται στον δημόσιο τομέα δεν έχουν τα ωφελήματα που είχαν και έχουν οι παλαιότεροι. Η μεγάλη διαφορά έγκειται κυρίως στο πολύ γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα με το εφάπαξ και τη σύνταξη στα 60% περίπου του μισθού, ωφελήματα που καταργήθηκαν για τους νεοεισερχόμενους.

Οι νέοι υπήρξαν τα μεγάλα θύματα της κρίσης, καθώς η ανεργία ανάμεσά τους εκτινάχθηκε στο 50%, όταν οι επιχειρήσεις προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν την πτώση στη ζήτηση με περιορισμό στο μισθολόγιο. Η ανεργία επέφερε μείωση στους μισθούς, αλλά και εξασθένηση των συντεχνιών που διαπραγματεύονται εκ μέρους των εργαζομένων. Ακόμα και σήμερα, μετά τη μείωση της ανεργίας, πολλοί νέοι εργάζονται με συνθήκες προσωρινής ή μερικής απασχόλησης.

Τι θα μπορούσε να γίνει για να περιοριστεί αυτή η άδικη κατάσταση για τους νέους; Το πρώτο είναι να αποφύγουμε εσφαλμένες ερμηνείες ότι οι σημερινοί νέοι είναι απρόθυμοι να δουλέψουν και καλομαθημένοι. Η πλειοψηφία των νέων προέρχεται από οικογένειες που δύσκολα τα βγάζουν πέρα. Ασφαλώς και θέλουν να δουλέψουν και να προχωρήσουν με τη ζωή τους. Η Κύπρος σήμερα δεν τους δίνει πολλές ευκαιρίες γι’ αυτό πολλοί από αυτούς επιλέγουν να εργάζονται στο εξωτερικό. Έτσι όμως χάνει η οικονομία μας ικανούς και εκπαιδευμένους ανθρώπους.

Είναι επίσης σημαντικό το θέμα της οικονομικής θέσης των νέων να μπει ψηλά στις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής. Η οικονομία από μόνη της δεν πρόκειται να διορθώσει αυτή τη δυσμενή κατάσταση. Αντίθετα, η τάση –όχι μόνο στην Κύπρο– είναι να επιδεινώνεται αυτή η διαφορά. Αυτό που πρακτικά πρέπει να γίνεται είναι περισσότερες διευκολύνσεις για τους νέους στην έναρξη της επαγγελματικής τους ζωής, αλλά και προσπάθεια να υπάρξουν επενδύσεις, ντόπιες και ξένες, που θα δημιουργήσουν νέες, καλές θέσεις εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
X